Sunday, 17 December 2017

RAWATAN PESAKIT LIMFOMA BUKAN HODGKIN

Setelah disahkan diserang kanser limfoma, sudah pasti kita mahu mencari penawarnya. Rawatan  bergantung kepada jenis limfoma yang kita miliki dan sejauh mana ia telah merebak.

Rawatan utama untuk limfoma bukan Hodgkin 

1. Kemoterapi.

Ia menggunakan ubat untuk membunuh sel kanser.

rawatan kanser limfoma

2. Immunotherapy

Ia menggunakan sistem imun badan anda sendiri untuk menyerang sel-sel kanser .Imunoterapi adalah pencegahan atau rawatan penyakit menggunakan bahagian tertentu sistem imun sendiri. Dalam sesetengah kes, imunoterapi menggunakan bahan yang terbentuk daripada organisma hidup untuk meredakan tindak balas imun dan merawat penyakit keradangan seperti arthritis. Dalam kes-kes seperti kanser, bahan-bahan ini meningkatkan kuasa sistem imun untuk melawan kanser.


rawatan kanser

Sel tumor tidak dapat merebak kerana di halang oleh T-cell yang dapat melawannya.


Gambaran immunotherapy. Hijau ialah t-sel, merah sel tumor. 


3. Terapi radiasi
Ia menggunakan sinar bertenaga tinggi untuk memusnahkan sel kanser.
Jika rawatan ini tidak berfungsi, anda mungkin mempunyai pemindahan sel stem. Pertama anda akan mendapat dos kemoterapi yang sangat tinggi. Rawatan ini membunuh sel-sel kanser, tetapi ia juga memusnahkan sel stem dalam sumsum tulang anda yang membuat sel-sel darah baru. Selepas kemoterapi, anda akan mendapat pemindahan stem sel untuk menggantikan yang telah musnah.


Dua jenis pemindahan sel stem boleh dilakukan:

1.Transplantasi autologous menggunakan sel stem anda sendiri.

2.Transplantasi allogeneic menggunakan sel stem yang diambil dari penderma.

Rawatan limfoma boleh menyebabkan kesan sampingan. Berbincang dengan doktor yang merawat .Juga berbincang dengan pakar nutrisi tentang perubahan diet dan senaman anda yang akan membantu anda berasa lebih baik semasa rawatan dan dapatkan bantuan jika anda tidak pasti jenis makanan yang dimakan. 


MAKANAN PESAKIT KANSER
Pesakit kanser memerlukan makanan yang membantu kuatkan sistem imun 

4.Penjagaan pemakanan
Penjagaan kesihatan diri sendiri serta latihan seperti berjalan atau berenang boleh melegakan keletihan dan membantu anda berasa lebih baik semasa rawatan seperti kemoterapi dan radiasi.  Kanser limfoma mempunyai peluang untuk sembuh. Kesembuhan anda bergantung kepada

  • Jenis limfoma yang dihidapi
  • Sejauh mana kanser telah tersebar
  • Usia
  • Jenis rawatan yang di ambil
  • Tahap kesihatan anda sama ada anda mempunyai penyakit lain selain dari limfoma
  • Sokongan daripada keluarga dan orang yang telah melalui penyakit ini.


Friday, 15 December 2017

5 SEBAB MEMBAWA RISIKO KEPADA KANSER LIMFOMA

Selepas pengumuman dari artis Gegar Vaganza, Elyana tentang masalah kanser limfoma beliau sudah berada pada tahap 4 , membuatkan ramai yang tertanya tanya apa itu kanser limfoma. Termasuklah kakSu sendiri yang juga ingin tahu lebih lanjut tenttang penyakait kanser limfoma tersebut.

Limfoma Hodgkin (HL) boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan kita harus  berjaga-jaga kerana sehingga kini banyak kes limfoma masih tidak dapat dijelaskan puncanya. HL merupakan kanser darah yang bermula dari sel lymphocytes, iaitu sel darah putih yang mengalir ke seluruh tubuh menerusi bendalir dikenali sebagai limfa, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun manusia.

Punca Limfoma


Punca penyakit ini  masih belum diketahui. Namun, ada beberapa kemungkinan yang boleh menyumbang kepada risikonya, iaitu:
i)Pendedahan kepada bahan toksik seperti racun serangga, racun rumpai, dan benzene.

kanser limfoma

Racun makhluk perosak merupakan racun berbahaya yang boleh menjejaskan kesihatan manusia dan alam sekitar. Disebabkan penggunaan racun makhluk perosak yang banyak di dalam sektor pertanian dan di rumah, bahan kimia toksik ini kini terdapat di dalam semua hidupan daripada sekecil hidupan sehinggalah kepada manusia. Sesetengah racun makhluk perosak mungkin berkarsinogen, boleh menjejaskan sistem endokrin atau hormon dalam tubuh.

ii) Jangkitan bakteria dan virus seperti HIV, EBV, helicobacter pylori, hepatitis B dan C.

kanser limfoma

HIV atau Human Immunodeficiency Virus adalah virus yang memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang dan menyebabkan AIDS. Ini boleh mengakibatkan pesakit mudah mendapat jangkitan kuman dan kanser. 
ii) Penyakit auto-immune
Penyakit autoimun (AI) adalah penyakit dimana sistem imun tubuh seseorang menyerang sel atau tisunya sendiri. Ia terjadi kerana sistem imun badan gagal membezakan sel atau tisu badan dan menanggap sel tersebut adalah sel asing. Disebabkan kegagalan tersebut maka ia boleh menyerang pelbagai organ dan tisu. Sebenarnya sistem imun tubuh atau disebut imuniti (kekebalan) adalah sistem yang berfungsi untuk melindungi tubuh dari ‘ancaman’ yang membahayakan tubuh seperti jangkitan bakteria, virus dan fungus.


kanser limfoma

iii) Penggunaan ubat immunosuppressive selepas pemindahan organ.
Pemindahan organ seperti buah pinggang atau organ-organ lain memerlukan pesakit mengambil ubat immunosuppressive yang boleh menyumbang kepada pesakit diserang kanser limfoma
iv) Penyakit keturunan / genetik
Penglibatan faktor genetik atau keturunan dikatakan juga antara faktor penyebab, kerana kelainan genetik melibatkan kehilangan gen penindas yang berupaya menyebabkan terjadinya kanser 
kanser limfoma

Apabila nodus limfa membengkak, lymphocytes yang tidak normal akan membentuk sel tumor yang boleh menyebabkan berlakunya limfoma Hodkins (HL). Jika dilihat dari gambarajah di atas, kanser yang menyerang di seluruh bahagian limfa di dalam tubuh kita menandakan tahap yang semakin kronik.

ANAK SAYA BEBAS DARI MASALAH LIMFOMA TAHAP 4


Suhaila Abdul
0108798077
Trusted SID
Since 2013

Sunday, 10 December 2017

5 CARA AIS BANTU MENCANTIKKAN KULIT

Biasanya orang perempuan tidak digalakkan minum minuman berisis air batu, kata orang tua tua tak bagus untuk organ dalaman wanita dan tenaga. Tapi ais ada kebaikan lain dan yang paling best bila boleh digunakan untuk mencantikkan kulit.


Jom kita tengok bagaimana ais dapat bantu cantikkan kulit


5 CARA AIS BANTU CANTIKKAN KULIT

1.  Mengubati mata sembab

kulit cantik dengan ais
Biasanya kalau kita kurang tidur , mata akan sembab dan letih. Dengan menggunakan ais batu , boleh bantu mengurangkan masalah tersebut. Bungkus beberapa ketulan ais dengan tuala dan gosok perlahan-lahan di permukaan kulit di bahagian mata. Kesejukan ais dapat memberi kesan yang menyenangkan di mata.

2.  Merawat jerawat

Waktu jerawat tumbuh, ambil ketulan ais dan gosokkan pada kulti yang berjerawat dengan lembut. Ais boleh bantu mengurangkan bengkak dan kemerahan . Ais batu juga dapat menyeimbangkan kadar minyak berlebihan serta mengempiskan dan menghilangkan jerawat.

3. Dapat mengecilkan liang pori -pori

balutkan ais batu dengan kain lembut dan tekapkan di kulit . Ais dikatakan sangat efektif untuk meminimumkan ruang pori-pori yang membesar. 


kecilkan liang pori

4. Mengurangkan bulu halus

Rajin gunakan ais di muka ,ia dapat bantu mengurangkan bulu di bahagian wajah.

5. Ais menjadikan kulit lebih anjal dan lembut.

nak kulit anjal dan lembut , sapukan ais tiga kali seminggu.




Saturday, 9 December 2017

CARA HILANGKAN BATU KARANG DALAM HEMPEDU KETIKA MENGANDUNG TANPA PEMBEDAHAN

Selepas disahkan mengandung anak ketiga .Saya alami pedih ulu  hati yang amat sangat dan sakit pada abdomen depan dan belakang sehingga terpaks merengkot di atas katil menahan sakit. Saya tak dapat pergi kerja dan terpaksa mengambil cuti.. Ingatkan sakit tu adalah gastrik datang kembali lepas sekian lama tak dapat serangan.

Kisah ini diceritakan oleh Zeti Hafiza Zakaria, Kanan sekali.

Doktor berikan saya ubat cecair warna putih untuk gastrik. Saya juga diberi ubat tahan sakit paracetamol. Saya terpaksa ambil cuit dan tak dapat pergi bekerja. Tapi masalahnya ialah ,ubat dah habis tapi sakit masih berlum reda. Doktor memberikan saya ubat yang sama sebanyak 3 kali.

Sehinggalah suatu hari jururawat bertugas tegur tentang mata saya kuning. Kemudian saya dirujuk kepada pakar perubatan. Rupa-rupanya saya telah alami simptom-simptom batu dalam hempedu dan masalah hati. Mata kuning, badan gatal-gatal, air kencing keruh dan najis pucat. pemeriksaan ultrasoud mengapati terdapat batu dalam hempedu  lebih dari 1 cm . Doktor tidak sarankan apa apa rawatan dan pembedahan.
Hasil daripada pembacaan dan penilitian saya mulakan pengambilan suplimen iaitu alfalfa, vitamin c, dtx compleks, lecithin dan ostematrix dan omega. Kemudian saya amalkan vivix lepas bersalin.Saya juga berdiet dengan pemakanan yang sesuai untuk mereka yang  masalah seperti ini .

Alhamdulillah hanya lepas beberapa hari amalkan suplimen . mata dah tak kuning,gatal-gatal hilang, air kencing dan najis kembali normal. Sejak tu saya tak alami lagi pedih ulu hati .Saya teruskan amal suplimen sehingga lepas bersalin. Lepas pantang saya dirujuk semula dengan doktor. Alhamdulillah, batu dalam hempedu telah mengecil sebanyak 2mm. Doktor pun setuju untuk saya teruskan mengamalkan kaedah alternatif tanpa pembedahan.

Kira-kira setahun kemudian,pemeriksaan ultrasound dibuat, dah takda lagi batu dalam hempedu saya. Saya kembali sihat tanpa ubat atau pembedahan. Saya teruskan pengambilan shaklee untuk mengelakkan perkara yang sama ini berulang.

 ...................................................................................................
Jika anda mempunyai masalah yang sama seperti zeti, jangan berfikr panjang lagi, anda boleh mencuba set ibu mengandung shaklee.

Jika anda bukan ibu mengandung anda boleh mencuba dengan suplimen ini untuk mencegah daripada ia berulang.


Suhaila Abdul
0108798077

Tuesday, 5 December 2017

BATU KARANG DALAM HEMPEDU, BAGAIMANA MENGATASINYA?

Sebelum ni kak su ada kongsi tentang bagaimana batu karang dalam hempedu terjadi. Kali ini kakSu akan berkongsi bagaimana cara untuk menghadapi masalah mereka yang dah pun ada batu di dalam hempedu.

Terdapat tiga komponen utama dalam hempedu iaitu kolesterol, garam hempedu dan bilirubin . Apabila salah satu dari tiga komponen tersebut wujud secara berlebihan menyebabkan ketidakseimbangan cecair. Lama-lama batu karang terbentuk dan ia membesar dan semakin banyak. Batu karang hempedu  ini juga boleh terbentuk di hati, duktus hepatik dan duktus hempedu.

Bagaimana nak tau samada anda ada batu dalam hempedu atau tak? Biasanya memang tak ada simptom yang khusus, tapi, kalau kena simptom berikut, elok la pergi check. Atau saja buat routine medical check-up pun boleh.


ubat batu hempedu


CARA MENGATASI BATU DALAM HEMPEDU

1. Minum air kosong sekurang kurangnya 2.5 liter sehari. Itu yang normal. Cuba kira berat badan, kiraan dia camni, setiap 25 kg berat badan air yang diperlukan ialah 1liter. so kalau 50kg berat sama dengan 2 liter air. Amalkan minum air ni secara konsisten setiap hari. Timbang berat dulu ye sebelum tahu berapa banyak air yang kena minum. Biar lebih dari tak cukup.

2. Amalkan jus delima dan jus selasih asli tanpa gula. Bukan yang dibeli kat pasaran yang ada banyak gula tu ye.

3. Amalkan pengambilan kalsium dan magnesium dalam diet harian.

4. Amalkan cuka epal  atau jus epal tanpa gula

5. Elakkan dari mengamalkan makanan berlemak dan tinggi minyak dan kolestrol.

5. Mengamalkan suplimen seperti VIVIX, LECITHIN dan DTX COMPLEX.



ubat batu hempedu


Lecithin sangat membantu uraikan lemak di dalam badan . Ia dapat elakkan lemak berkumpoul di dalam organ. DTX Complex khas untuk detoks hati. Hati perlu di bersihkan hati dan dapat mengelakkan hempedu terbeban. Vivix pula adalah suplimen yang boleh bantu renew sel. Vivix bertindak sehingga ke tahap DNA.


 6. PETUA DR HAMID ARSHAD  UNTUK KELUARKAN BATU KARANG DALAM HEMPEDU.

🍸Minum 4 gelas jus epal setiap hari selama hari berturut turut.

🚫Hari ke 6 jangan makan malam

🍯Pukul 6 petang
makan satu sudu camca garam epsom

🍯8 malam
ulang makan garam epsom.

🍹10 malam
campur 250ml OLIVE OIL ATAU SESAME OIL dan setengah cawan juz lemon yg fresh.  Minum

InsyaAllah esok pagi bangun buang air besar akan kelihatan batu batu keluar.


Buang batu hempedu

                 ***************
Jika anda mengalami masalah batu dalam hempedu, sebaiknya pergi mendapatkan rawatan di hospital dengan membuang batu tersebut. Batu yang sudah membesar tidak akan dapat pecah dengan sendirinya kecuali batu yang baru mula terbentuk masih boleh pecah dan keluar dengan sendiri jika langkah penjagaan kesihatan yang di amalkan seperti yang kakSu beri di atas.

Sebaiknya kita mencegah adalah lebih baik daripada merawat. 


Jom ikuti kisah ibu Zety yang mengalami masalah batu dalam hempedu semasa mengandung. Beliau berjaya mengatasi masalah tersebut biarpun semasa mengandung.



Untuk keterangan lanjut anda boleh hubungi

Suhaila 
whatapp: www.wasap.my/60108798077
email: suhailaabdul02@gmail.com
tel/sms :0108798077

Monday, 4 December 2017

5 SIMPTOM MENANDAKAN ANDA MEMPUNYAI BATU DI DALAM HEMPEDU

Masalah batu dalam hempedu sering berlaku tapi kita sendiri tak perasan. Sebab masalah atau simptom akan keluar bila masalah dah makin teruk. Jom kita ketahui bagaimana nak kenal sama ada kita memang dah ada batu dalam hempedu.

pecahkan batu hempedu

Mengerikan kalau dah banyak macamni,

 Ini simptom yang di alami oleh awal ashaari.

5 simptom yang mungkin menandakan anda mempunyai batu di dalam hempedu.

1. Rasa sakit berpanjangan selama beberapa minit di bahagaian atas kanan abdomen. Ia diikuti dengan rasa loya dan muntah. Rasa kesakitan ini dipanggil sebagai "gallstone colic'

2. Pesakit akan demam kerana keradangan dalam hempedu atau jangkitan hempedu statik yang dipanggil sebagai cholecystitis akut yang mengakibatkan demam.

3. mata kelihatan kuning, kulit dan membran mukus juga menjadi kekuningan . Ini adalah kerana batu karang hempedu yang menghalang aliran hempedu dari hati ke deodenum menyebabkan hati dipenuhi dengan hempedu yang berlebihan. Terdapat juga kes kegatalan akibat pemendapan bilirubin yang berlebihan.

4. Perut terasa sakit ,loya dan muntah.

5.Radang pankreas menyebabkan sakit teruk di tengah bahgaian atas abdomen hingga ke belakang. Aliran enzim pankreas yang tersekat boleh menyebabkan radang pada pankreas

batu hempedu


KLIK SINI UNTUK MENGETAHUI CARA MENGELAKKAN BATU DI DALAM HEMPEDU

Jom kita dengar apa kata ibu Zeti yang mengalami masalah batu dalam hempedu semasa mengandung





Untuk keterangan lanjut boleh hubungi saya

suhaila abdul
tel/ sms:0108798077
Telegram: 0108798077
wasap: www.wasap.my/60108798077


Tuesday, 28 November 2017

CARA ATASI SAKIT TULANG BELAKANG

Sakit tulang belakang atau slip disc memang sangat menyeksakan..pergerakan terhad dan susah nak jalankan ibadat seperti kebiasaan.

.
SAKIT BELAKANG


Tapi ini pengakuan seorang pesakit slip disc selepas mengamalkan kolegen shaklee..


Slip disc
***********************************

Dulu mak saya sakit tulang belakang - slip disc.

Nak solat pun susah. Tak boleh rukuk atau sujud.

Nak buat kerja rumah pun susah.

Mak kata sakit tu kalau orang tersentuh sikit je belakang mak, mak dah rasa sakit sangat.

Puas mak makan macam-macam, sakit mak tak hilang.

Pembedahan pun mak dah buat. Sama juga.

Satu hari, ada kawan berkongsi yang sakit tulang belakang mak dia hilang selepas makan collagen dari Shaklee.

Jadi saya pun belikan untuk mak beberapa kotak Collagen Shaklee.

Selang tak lama lepas tu, saya tanya mak ok dah ke sakit tulang belakang mak?

Mak kata alhamdulillah getting better, dah boleh solat macam biasa, dah boleh buat kerja rumah, dah boleh masak macam biasa.

Walaupun Collagen Shaklee harga dia macam pricey, tapi memang berbaloi sangat belanja mak.

Testimoni slip disc




Monday, 27 November 2017

NATIONAL INCENTIVE TRIP STAR CRUISE LIBRA 2017 PART 1


Assalamualaikum semua. Hari ni kakSu  nak share pengalaman kakSu ikut trip Shaklee buat kali pertama. Dulu kakSu tengok leader-leader kakSu dan leader leader lain berkongsi kegembiraan mereka semasa mengikuti trip anjuran Shaklee. Kali ni kakaSu dapat merasa sendiri pula. Kalau korang nak tahu trip ni hanya diberi kepada leader Supervisor ke atas sahaja.

shaklee trip cruise

shaklee trip cruise



Dalam bisness Shaklee, ada 3C iaitu Cash, Conference dan Car Bonus. Daripada ke tiga-tiga yang Shaklee tawarkan kakSu dah pun merasai Cash bonus dan Conference. Conference terbahagi kepada dua iaitu National Trip dan International Trip. National Trip Shaklee bawa melancong di negara berhampiran dengan Malaysia,contohnya tahun 2017 di Phuket,Thailand.

shaklee trip cruise
Bot kecil kat atas tu di gunakan bila ada kecemasan

Alhamdulillah, selepas layak ke trip kali pertama ni, kakSu terus dapat meresa naik Cruise. Sebelum-seblum nie belum pernah Shaklee buat trip dengan Cruise. So rasa teruja tu lebih la sikit kan. Hari pertama kami berkumpul di beberapa tempat yang dah Shaklee tetapkan. KakSu berkumpul di KLIA2. Dari KLIA2 kami dibawa ke Pelabuhan Kelang. Tak sabar nak tengok Cruise. Sampai Di Pelabuhan Kelang, kena periksa beg dulu, ambil access card dulu sebelum dapat masuk. Memang ramai yang akan menaiki cruise tu. Bukan saja kami 300 orang leader. So memang agak sesak di sana.

shaklee trip cruise

Baru nak masuk dalam kapal

Selesai proses tu semua tibalah saat yang ditunggu. Dari kejauhan kami dah Nampak cruise yang sedang menanti. Rasa teruja semakin membuak-buak. Almaklumla selama ni hanya tengok cruise dari jauh saja. Tapi kali ni dapat naik free pulak tu. Bila sampai saja depan cruise, terkejut juga la, sebab cruise tu besar tak seperti apa yang kakSu sangka.

shaklee trip cruise
BILIK  2153

Hadiah first day

Dah dapat nombor bilik , kakSu bersama roommate masuk ke bilik. Nombor bilik 2153. Tingkat 2. Cruise ni ada 10 tingkat. Tingkat 2 hingga 8 pun masih ada bilik. Teruja  nak masuk bilik,bila buka je pintu, dah nampak hadiah dari Shaklee. Bilik dia kecik je. Muat untuk 3 orang. Siap dengan almari, katil dan bilik air yang lenkap. Macam dalam hotel.

shaklee trip cruise

Bilik tidur kami


Lepas bersiap sedia bersihkan diri, kami sedia untuk pergi dinner. Malam ni tak da apa-apa aktiviti. Crusie akan menuju ke Pulau Langkawi. Makan malam memang mewah. Ada macam-macam menu sampai tak telarat nak makan. Di tingkat 9 ada swimming pool dan jakuzzi. So makan di sekeliling swimming poll atau kat dalam restaurant pun boleh.
shaklee trip cruise
Suasana pagi jam 7,sampai tertinggal waktu senam,sebab sibuk nak cari pose manarik atas  kapal

Selesai makan malam, kami di panggil untuk fire drill. Latihan kecemasan untuk penumpang . Pakai pelampung dah macam robot. Di tingkat 4 di balkoni kapal ada bot-bot kecil yang muat untuk 100 orang siap dengan makanan dalam tu kalau berlaku kecemasan.

shaklee trip cruise

Fire drill

shaklee trip cruise
Pemandangan dari atas pada waktu malam

Selesai latihan kecemasan tu kami melepak di atas kapal, kakSu dan Aynies ambil peluang nak raound keliling kapal. Merata ceruk kami masuk. Tapi takan habis satu malam. Bila ada atas kapal, di tingkat 9 tu tak Teresa sangat kapal bergerak. Tapi bila masuk dalam bilik expecially time solat dan dalam bilik air memang terasa bergoyang. Mujurla tak mabuk laut.



Walau kemana pun kami pergi, vitamin Shaklee takan dilupa untuk di telan. VIVIX kakSu bawa, bersama dengan vitamin c, lecithin dan omega. Sama la aynies pun bawa vitamin juga, vitamin c, herblax,ostematrix. Biasa la kan, kalau Shaklee bawa jalan , memang makananan mewah sangat. So memang kena beringat selalu. Makan herblax kasi membuang apa yang dah penuh sangat dalam perut.

Orang pergi bersenam depa p posing..kiki

Disebabkan terlampau letih, kami tertidur dengan nyenaknya. Esok hari ke dua ada aktiviti “Shaklee Fun Activities”. So rehatkan badan dulu. Tapi kan satu kelemahan yang sukar nak terima ialah, dalam bilik tak da line internet. Huhu. So memang terputus la hubungan bila kapal dah di tengah laut.

Ok sampai sini dulu. Esok kakSu share apa aktiviti kami di hari ke dua. Stay tune.

Subscribe Blog Suhaila