Wednesday, 14 December 2016

CARA ATASI SAKIT TULANG BELAKANG

Sakit tulang belakang atau slip disc memang sangat menyeksakan..pergerakan terhad dan susah nak jalankan ibadat seperti kebiasaan.
.
Tapi ini pengakuan seorang pesakit slip disc selepas mengamalkan kolegen shaklee..
Slip disc

***********************************

Dulu mak saya sakit tulang belakang - slip disc.

Nak solat pun susah. Tak boleh rukuk atau sujud.

Nak buat kerja rumah pun susah.

Mak kata sakit tu kalau orang tersentuh sikit je belakang mak, mak dah rasa sakit sangat.

Puas mak makan macam-macam, sakit mak tak hilang.

Pembedahan pun mak dah buat. Sama juga.

Satu hari, ada kawan berkongsi yang sakit tulang belakang mak dia hilang selepas makan collagen dari Shaklee.

Jadi saya pun belikan untuk mak beberapa kotak Collagen Shaklee.

Selang tak lama lepas tu, saya tanya mak ok dah ke sakit tulang belakang mak?

Mak kata alhamdulillah getting better, dah boleh solat macam biasa, dah boleh buat kerja rumah, dah boleh masak macam biasa.

Walaupun Collagen Shaklee harga dia macam pricey, tapi memang berbaloi sangat belanja mak.

Testimoni slip disc




Tuesday, 13 December 2016

RENCAH HIDUP STUDENTS TUA HLP

Hari ni aku tersalah jadual.Ingatkan kelas jam 10 pagi tapi rupanya kelas 9 pagi.Jam 8.20 masih di masjid tanah nak ke bangi ..
.
On the way doa banyak banyak moga moga dipermudahkan perjalanan..alhamdulillah..semuanya selamat..
.
Masuk kelas memang lewat 30 minit..presentation dah mula..siap kena tegur datang lewat..ni la first time aku jadi lewat gini..huhu
.
Mujurla baru sorang yang present..
.
Dari sorang ke sorang..kawan kawan present..yang banyak cakap bukannya presenter tapi tuan yg memberi markah ..cukup la presenter hanya tunjukkan slide 1 atau 2..
.
..tiba giliran aku..baru baca tajuk..cakap sepatah dua..terus aku terdiam...tak sempat nak sambung slide2 lain..begitulah sesi hari ini..dan ia berakhir dengan memudahkan kami tanpa perlu cakap banyak banyak..untung betul..
.
Students ukm
Mak anak 5 yang sangat tabah.

Bukan senang nak senang..hidup perlu diteruskan..kesabaran perlu ditingkatkan..
.
Kelas terakhir hari ni meninggalkan kenangan manis yang tak mungkin aku lupakan..Pastinya aku..kak ita..ain..rya..jemi.ustaz amran..izati dan teman2 lain akan ingat sampai bila bila..
.
Pastinya suatu hari nanti ketika jubah di hari graduasi disarungkan..kelas inilah yang bakal disebut sebut selalu..
.
Beruntunglah kami..
.
Untuk itu..adik adik sekelian yang berniat nak sambung belajar..pastikan ada telinga tebal..hati kental..kesabaran setinggi gunung everest..hihi
.
Abe Jemi kaki lawak buat kelas riuh rendah

4 hari tak makan sebab terlalu happy  selesai present.πŸ˜„

Hebatmu Rya

Inilah hasil.usaha saya selama 13 minggu belajar sendiriπŸ˜„

Hidup perlu diteruskan.Segala dugaan dan cabaran menjadikan kita lebih cekal dan tabah..kita tidak akan diuji sekiranya kita tidak mampu menangungnya..cewahhhh...

master HLP
Last Day Kelas KP1

master HLP
Lelaki tinggal 2 sepatutnya ada 3

master HLP
Happy la dah lepas azab

master HLP
yang mana satu pensyarah?

master HLP

Bye bye KP1..outt..Kp2 kami semua A 

Sekian coretan mak.mak kampus

Sunday, 11 December 2016

MAKAN CARROT BOLEH ELAK KANSER

Semua orang tahu yang makan sayur ni memang bagus..bagus untuk mencantikkan kulit, menurunkan berat badan , membina dan membaiki tulang.menguatkan sistem imun dan juga bantu mengekalkan kesihatan. Dalam piramid makanan pun sayur dan buah disarankan untuk ambil lebih banyak dari protein dan lemak..

KHASIAT CARROT

Dalam banyak-banyak sayur , akak suka makan carrot. Kalau dapat carrot yang comel tu..lagi sedap meratah. Kalau boleh semua tiap kali nak masak nak masukkan carrot..hihi..Banyak sangat khasiat carrot ni.. Carrot mengandungi beta kerotin (yang akan ditukar kepada vitamin A dalam badan kita) yang tinggi selain dari sebahagian besar serat dan karbohidrat terdapat juga sedikit protin, lemak, kalsium, zat besi, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, vitamin K, biotin, potassium dan thiamine.

kanser paru-paru


Antara khasiat utama carrot ialah:
  • Karot sangat baik untuk sistem limfa dan perut kita.
  • Memperbaiki masalah seksual, rabun malam dan batuk yang berpanjangan (tidak mahu sembuh dalam jangka masa yang lama).
  • Menguatkan buah pinggang, mengeluarkan angin dan kesejukan berlebihan dari badan kita.
  • Karot sangat terkenal dengan sifat anti kanser. Kajian menunjukan orang yang kekurangan beta kerotin 2 kali ganda lebih mudah mendapat penyakit kanser (barah). Adalah baik untuk makan karot setiap hari bagi mengelakkan kanser. Ini adalah kerana beta kerotin di dalam karot mudah ditukar kepada vitamin A untuk kegunaan badan kita. Vitamin A juga penting untuk pertumbuhan sel yang sihat, sistem imunisasi (sistem petahanan/kekebalan badan dari penyakit) dan perlindungan terhadap kemerosotan (degenerasi) maskular.
  • Kajian juga mendapati karot yang mengandungi asid folik, kumpulan vitamin B, berkesan untuk melawan radikal bebas (bahan yang menyebabkan kanser) dalam badan kita.
  • Lignin yang ditemui dalam karot juga membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk melawan sel-sel kanser.
  • Karot juga mengandungi suksinat potash yang bersifat ubat anti hipertensi juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Oleh kerana itu, juga dianggap sebagai diet yang baik bagi pesakit tekanan darah tinggi
Sememangnya carrot ni bagus untuk diamalkan, masalahnya carrot yang kita makan setiap hari ni dah kurang khasiatnya. Mana taknya , masa kita masak sayur atau carrot ni, khasiatnya juga dah hilang kesan dari haba. Dan mungkin juga carrot yang kita makan ni sudah tercemar akibat racun serangga atau baja kimia yang digunakan untuk kesuburan carrot tu.

PURPLE CARROT
PURPLE CARROT

Di sebabkan carrot terkenal dengan anti kanser, tapi saya tak dapat khasiat sepenuhnya dengan makan je carrot tu setiap hari. Maka saya tambahkan khasiatnya dengan minum tonik VIVIX. Dalam vivix ada 4 kandungan utama , dan antaranya ialah purple carrot. Purple carrot ni mengandungi antioksidan yang sangat tinggi . Gabungan 4 ramuan utama dalam vivix iaitu muscadine grape, purple carrot, eldeberry dan polygium cuspidatum telah menghasilkan tonik yang sangat membantu dalam melawan kerosakan DNA dalam badan.


7 TANDA-TANDA AWAL ANDA PENGIDAP SAKIT BUAH PINGGANG

Buah pinggang merupakan organ penting dalam tubuh badan manusia. Fungsinya untuk menghasilkan hormon erytropoietin, renin dan calcitriol. Erythropoietin atau EPO berfungsi merangsang tulang sum-sum  untuk menghasilkan sel darah merah. Renin pula untuk menetapkan tekanan darah manakala calcitriol adalah satu bahan aktif berbentuk vitamin D, berfungsi untuk menjaga kalsium untuk tulang dan kesimbangan kimia yang normal dalam badan
sakit buah pinggang
Dialisis akibat kegagalan buah pinggang

Terlalu ramai dikalangan kita yang beranggapan bahawa mereka cukup sihat , walaupun berpuluh tahun tak pernah menjalani ujian kesihatan. tak kurang juga yang beraggapan bahawa mereka cukup sihat dan tidak berisiko untuk berdepan dengan masalah kesihatan, padahal semua orang berisiko untuk mengalaminya. Kebanyakan penyakit kronik menyerang badan dalam diam. Sikap suka meletakkan diri dalam keadaan selesa menyebabkan mereka mengambil mudah untuk menjalani pemeriksaan kesihatan walaupun diberi percuma.kalau berbayar lagi la takkan nak punya.


Bila disahkan mereka mengidap penyakit kronik , baru la terkejut dan tak dapat terima kenyataan kerana tidak pernah mengalami sebarang gejala. Itulah sifat penyakit kronik, bertindak dalam diam dan kehadirannya tidak dirasai dan pesakit boleh jalani kehidupan tanpa masalah kerana kesan hanya akan timbul apabila penyakit tersebut ditahap serius.

Antara punca kerosakan buah pinggang pada golongan dewasa dan warga tua lazimnya disebabkan oleh penyakit diabetes yang tidak terkawal. Selain itu, penyakit autoimun Sistemik Lupus Eritomatosus (SLE) di kalangan wanita muda juga menjadi penyebab masalah tersebut.

buah pinggang rosak

Penyakit buah pinggang akan mengambil masa bertahun-tahun sebelum menunjukkan kesan kepada kesihatan. Jika anda mengalami gejala seperti berikut, mungkin anda berisiko mengalami kegagalan buah pinggang.

Tanda-tanda awal penyakit buah pinggang


  1. Ketidakselesaan atau rasa terbakar ketika membuang air kecil.
  2. Darah keluar bersama-sama air kencing.
  3. Perubahan pada kekerapan membuang air kecil.
  4. Sakit belakang.
  5. Kerap buang air kecil, terutama pada tengah malam.
  6. Bengkak pada pergelangan kaki
  7. Sembap pada keliling mata yang berlarutan, terutama pada sebelah pagi.
darah di dlam air kencing



Kaki bengkak

Semua tanda di atas menunjukkan seseorang itu mengalami masalah kerosakan buah pinggang. Biasanya gejala ini dianggap perkara biasa dan sering diketepikan, sedangkan ia petanda penting kepada masalah buah pinggang.

Ketahui 5 peringkat kegagalan buah pinggang



Peringkat pertama

sangat minimun dan buah pinggang  boleh berfungsi dengan normal.

Peringkat kedua
kegagalan buah pinggang yang sedikit.

Peringkat ketiga 
kegagalan buah pinggang bersifat sederhana.

Peringkat keempat 
serius tetapi pesakit masih belum perlu menjalani dialisis darah.

Peringkat kelima 
dikategorikan sebagai kronik dan pesakit perlu menjalani dialisis darah untuk hidup.



Saturday, 10 December 2016

CARA ATASI MIGRAIN DAN SINUS DENGAN BAHAN ALAMI


Masalah Sakit Sinus, Migrain dan Gastrik yang dihadapi bertahun-tahun berkurang sejak amalkan Vivix dari Shaklee.
---------------------------------------------------------

Sakit Sinus, Migrain dan Gastrik adalah penyakit yang melanda ramai antara kita dan sangat merungsingkan. apatah lagi ia mengganggu kerja seharian serta tahap keyakinan kita apabila berhadapan dengan orang...
.
sinus

Ikuti cerita panjang lebar seorang Guru bernama Pn R.u. Adyani Ab Rahman tentang masalah yang dihadapinya bertahun-tahun itu akhirnya berjaya dikurangkan dengan pengamalan Suplemen Shaklee khususnya Vivix.
.
Vivix Shaklee adalah merupakan minuman berbentuk sirap yang mudah dimakan.
.
Semoga memberi manfaat.
.
Dapatkan dari pengedar yang sah
Su~ 0108798077

https://www.youtube.com/watch?v=fw3OX-B8SUk

AZAM TAHUN 2017

Hari ni adalah hari paling malas sedunia..tapi dalam malas malas pun siap juga la benda-benda penting..cuma belum ada mood nak siapkan assigment..

Sambil dok termenung..fikirkan masa depan..lagi berapa hari je dah nak masuk tahun 2017..dah banyak benda yang dilalui di tahun 2016..kenangan manis dan kenangan pahit semuanya ada.. apa yang dah terjadi biarlah ia menjadi sejarah ..Yang pastinya 2017 yang bakal datang perlu dirancang..
.
Ok akak nak bayangkan..ketika tarikh ini 11 Disember 2016 ..apa dah jadi pada akak pada 11 Disember 2017

1. Masa ni akak dah capai car bonus..jadi car bonus mula dapat dari bulan Februari 2017..makanya hasilnya dikutip setiap bulan..duit bonus nak beli kete idaman..cik abang dok bagi gambar -gambar keta dah..waaaa..terujanya nak rasa beli..



2. Masa tu akak dan anak-anak bisness semuanya dah naik sama sama..5 orang leader terhasil. Lin, Yasmin, Fatin, Ani, Hidayah..busy buat coaching sana sini..

3.Dah dapat melancong Percuma bersama shaklee..Krabi naik kapal Titanic ngeh ngeh..

4.Masa ni bonus dah masuk 5 angka.wow..tak sabarnya..

5.Study..masa ni dah masuk semester 3..tengah busy siapkan tesis..dah sampai bab 4 dah ni...hmmm

6. Bawa anak melancong sama-sama at least 3 kali dalam setahun dalam Malaysia

7. Lebih banyak menyumbang zakat dan sedekah sekurang kurangnya rm 200 sebulan.

8.Melancong ke Korea dengan geng geng GBS UKM..


ukm

Setakat ni..itu je yang terfikir..harap harap setahun akan datang segala yang tersenarai ni menjadi kenyataan..amin..doakan saya ye..
.
Tapi sebelum tu..jom hayati video ni..kenangan akak selama 6 tahun di SMKGB bersama teman teman dan anak anak murid tersayang..selamat tinggal 2016..welcome to 2017



Friday, 9 December 2016

PELUANG JANA INCOME 5 ANGKA BERSAMA SHAKLEE

Hai semua..akak nak bercerita hari ni pasal.students IPT..masa first day mendaftar sebagai graduan UKM..ramai akak jumpa dengan adik2 freshie..muka semua muda muda belia je..tak macam kami..muka mak mak sangattt..


So masa perkenalkan diri ramai la juga adik adik yg fresh graduate ..dan belum ada pengalaman kerja..bila tanya kenapa tak kerja lepas habis degree..jawapan yang sama dari diorang ialah..tunggu panggilan kerja..dah temuduga tapi tak di panggil panggil lagi..so dari duduk rumah lebih baik sambung belajar..

Lepas tu akak pun tanya lagi..korang sambung belajar siapa yang tanggung?

..biasala jawapan diorang ialah mak ayah tanggung atau pinjam dari PTPTN...umur dah 23 ..24 dan ada yang dah bertahun menganggur..

Nampak tak adik2 senario sekarang? Kerja pun susah nak dapat walaupun korang ada degree...so takan setiap bulan masih nak mak ayah tanggung lagi...sampai bila..??

Meh akak cadang peluang keemasan buat korang ...

Kalau akak yang dah ada anak 5..masih bekerja dan belajar pun mampu buat bisnes lagi kenapa korang yang belum punya komitmen besar masih menanti kerja datang mencari?

Cabar diri guna ilmu degree korang untuk hasilkan sesuatu yang bermanafaat dan jangan tunggu lama -lama baru nak bertindak..

Keluar dari memikirkan hanya makan gaji setiap bulan sedangkan korang boleh tentukan berapa korang nak sebulan..

PELUANG MENJANA INCOME BERSAMA SHAKLEE terbuka luas..

Akak  sedang mencari calon BUSINESS PARTNER.

Kriteria yg utk jadi Business Partner akak mudah ajer..

1. Yang betul2 memerlukan duit / suka duit
2. Yang sanggup belajar dan diajar
3. Yang berpikiran positif
4. Yang suka dan berani terima cabaran
5. Yang tidak mudah give up

Jika anda ada kriteria di atas, cepat2 wasap akak tau..

Jangan risau, Modal tak perlu besar tapi pulangan besar bergantung kepada usaha anda.

Disamping menjana income ..anda boleh tingkatkan kesihatan keluarga rakan dan seterusnya masyarakat yang ramai sangat perlu dibantu

Akak  akan ajar anda dari Zero hingga anda blh jadi Hero; yg penting anda sanggup belajar.

...Bisnes Shaklee bisness Ekslusif ....

Ramai  pelajar IPT lain sekarang sudah cuba ambil langkah bijak mencari extra income😍

Anda bila lagi?

Semangat mereka sangat membara.
Mereka mampu menjana income 4 angka setiap bulan.

Anda juga blh menjadi seperti mereka yang dah berjaya... TRUST ME!

Bisness shaklee

Hubungi kak su

010 8798077

Leader of IWF

Together We Succeed!

7 SEBAB MENGAPA ANDA PERLU MULA BISNESS ONLINE

Kenapa kita kena mula berjinak-jinak menjalankan bisnes secara online bermula dari sekarang?

Sekarang ni ekonomi memang tak berapa nak baik..harga barang semuanya naik..takndak yang turun..hujan je dok turun..huhu..jadi ramai yg dok mengeluh tak cukup duit nak bayar itu ini..
.
Daripada dok mengeluh..lebih baik.cari jalan..ramai sangat yg pilih berniaga online..

Kenapa ye?

1- Bina base/foundation bisnes yg kukuh
Kalau nak buat bisnes kan kena modal..nak buka kedai pun kena bayar..nak sewa lagi..jadi kalau nak mula bisness elok la cuba dulu secara online..bila dah kukuh ilmu dan selok belok bisness baru boleh pikir nak bukak kedai kuttt..

2. lebih awal start lebih cerah peluang nak berjaya berbanding tunggu semua perfect.
Kalau nak tunggu perfect baru nak mula..maka hampeh la..memang takan mula la jawabnya..jadi..dah mula baru tau apa yg kita tahu dan apa yg kita kena belajar..lagi awal mula lagi la banyak pengalaman..

3. potensi bisnes online sangat besar

Rasanya semua org ada telefon pintar kott..sekarang ni anak2 remaja pun pandai beli online tau..jadi pasaran online ni sangat luas..lagipun jimat masa dan tenaga org nak keluar shopping..beli online senang..

4. Ikut peredaran zaman,  jimat kos sewa kedai, pekerja

Of kos la jimat duit dr nak sewa kedai or beli kedai..asalkan ada satu sudut kat rumah letak stok dan sudut nak ambil gambar..jimat tu..tak payah nak ambil pekerja nak bayar gaji banyk2 tunggu kedai.. 

5. Masa lebih fleksible
Suka hati je bila nak buka kedai..pendek kata..24 jam kedainonline buka expecially blog..boleh google 24 jam..sambil tidur pun boleh dapat order

6. Pasaran lebih luas
Kalau buka kedai..agak2 org yg kawasan tu je dtg beli..kat negeri lain tak dtg la..apa lagi kalau dr luar negara..memang tak la kut..kalau online..satu dunia boleh akses..kan bagus tu..

7. Potensi lebih cerah
Bijak mengurus bisness online berpotensi kekal lama..contohnya blog ..sekali ia di tulis dan dikongsi..maka sampai bila2 boleh diaksess dan peluang membeli tetap ada..

8. Nak capai financial freedom.
Ramai gila yg buat bisness online lebih kaya dr bisness biasa..tengok saja Irfan Khairi.neelofa..dan eamai lagi...muda2 dah jadi jutawan kan..so..apa tunggu lagi..takan nak makan gaji sampai tua..dan lagi teruk yg menganggur kat rumah tu....ngeh..ngeh..ngeh..


Bisnes tudung neelofa

#shakleewarrior #shakleeeffect #tsunamishaklee #gmftsunami 
#shakleeukmbangi

Wednesday, 7 December 2016

DUIT BONUS SHAKLEE BUAT SIMPANAN UNTUK ANAK BELAJAR

Rindu tunggu anak ibu balik ..dah lama tak jumpa..dengar suara jek..hihi..
.
Ini anak sulung kak su..umur dia 18 tahun..sekarang belajar kat Kolej di Kelantan..jauh dr Melaka.
.
Sekejap je masa berlalu..dah masuk belajar kolej..biasa la kan..kalau dah belajar kolej ke..belajar kat u ke..kos belajar mami and dady kena la tanggung..
.
Syukur alhamdulillah..walaupun tiap2 bulan ibu dapat gaji..tapi bonus shakli banyak sangat membantu..ni la masanya nak tolong suami..duit bonus tiap2 bulan memang ada khas utk anak2 belajar..hantarla kemana kelas tusyen ke..tahfiz ke..pakai duit bonus je..
.
Sekarang kos kan semuanya dah mahal..jadi tak da la rasa beban sangat nak keluarkan belanja anak2 belajar..belanja makan..bagi apa yg dorang suka.
.
Korang pun boleh juga..buat part time ke..full time ke..ok jer..yang penting kita jgn asyik mengeluh..tapi carilah jalan utk tambah pendapatan sampingan..
.
Kalau ada banyak sangat masa depan tv atau fb..tu maknanya anda ada banyakkk masa utk buat benda yg lebih bermanafaat..

Duit bonus shaklee

.
Kak su
010.879.8077

#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#GMFtsunami
#gmfbot

FOLLOW ME

Hai kawan2..
Korang dah follow dan like ke semua yang akak ada ni..?

Blog kesayangan akak ni baru je terhasil 3 tahun lepas..baru aktif menulis 2 tahun jek..blog ni berkongsi kisah peribadi dan juga kisah dunia pendidikan...dan tak lupa dunia kesihatan..jom follow
www.akukaksu.blogspot.com
Instagram


Page


Page..cute&beauty.com pun ada..perkongsian kesihatan juga disini..
Jom like sikit..πŸ˜„.

Facebook..memang korang dah follow kan..hihi..

Instagram..pun ada..namanya suhailacute21..
Apa tunggu lagi..jom la follow rapat rapat..πŸ˜„πŸ˜„

#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#gmftsunami
#landmarkstudy
#liveamazing

BEKAS LETAK VITAMIN UNTUK TRAVEL

Hari ni nak gerak lagi ke UKM..seminggu 2 atau kali berulang alik..tapi disebabkan esok dan jumaat ada kelas..jadi kena la tidur kat UKM..
.
Kalau mula mula dulu sewa hotel bajet kat Bangi untuk 1 ke 2 malam..share 2 orang sebilik..harga hotel ok la ..tak mahal sangat..dalam 1 malam rm 83 .
.
Selalunya bila travel memang malas nak bawa botol2 vitamin..disebabkan besar botol botol tu contohnya macam esp..vitamin c..omega..makanya last last tak bawa langsung..
.
Jadinya bila kat sana dah terskip makan vitamin..tu la pasal..yg tak bestnya..
.
Sekarang ni rasa exited pulak tengok bekas ni..cantik..comel..boleh isi ESP sekali..
.
Jadi setiap lapisan ni cukup untuk vitamin kak su seharian..
.
Jadinya bubuh khas untuk 2 hari makan..dan selebihnya nanti nak sedekah kat kawan kawan makan sama..hihi..best kan jadi kawan akak..dapat makan vitamin free..πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„.
.
Korang nak ke bekas vitamin ni juga ke?
Mesti nak kannnn..
.
Senang je..korang boleh buat belian dengan 150uv..dapat la beli bekas ni murah..rm 13.80 aje..
.
Bila tengok bekas cantik macam ni..kak su rasa terlebih exited pulak nak makan vitamin vitamin tu..hihi..
.
Kalau korang nak kena cepat tau..hanya bulan disember ajer promosinya..lepas tu ..selagi stok masih ada..kalau tak da..kim salam nak dapat..berebut orang tunggu..😒

Whasap kak su cepat tau
0108798077
Bekas letak vitamin

Sunday, 4 December 2016

HUJAN MEMUDARATKAN ATAU HIKMAH?


"ani.........angkat kain hujan......,jemuran dah turun............"(petikan filem pendekar bujang lapok)



Sekarang nie musim hujan, ada yang mengeluh, ada yang gembira, ada yang berduka, dan ada yang tengah tidur....hehe

Sebaiknya kita tak perlu mengeluh dengan hujan…
hujan ni ada macam-macam hikmah.Ada kata hujan rahmat..
telah dinyatakan dalam alQuran tentang hujan..

"......dan DIA menurunkan air HUJAN dari langit,lalu DIA menghasilkan dengan HUJAN itu buah-buahan sebagai rezki kamu...." al-Baqarah 22

"....dan ALLAH menurunkan kepadamu HUJAN dari langit untuk menyucikan kamu dengan hujan itu..." al-Anfal 11


" Dan KAMI turunkan kepada mereka hujan ( batu ), maka perhatikanlah bagaimana kesudahan bagi orang-orang yang berdosa" al-A'raf 84



Walaupun hujan ni penuh rahmat, tapi hujan akanbertukar jadi bala apabila kesan dari tangan -tangan manusia..



Kalau zaman dulu main hujan ni dah satu kebiasaan dikampung-kampung..masa ni la nak sejukkan badan..mandi free..sejukkkk..

Tapi sekarang…

Jangan dok gatai nak mandi hujan..sebab kandungan hujan berbeza di setiap tempat..kalau di kawasan industry tak sama kandungan air hujan dengan kawasan kampong yang tidak tercemar.


Air hujan sekarang penuh degan hujan asid..sebabnya air hujan telah bertindakbalas dengan apa saja bahan kinia dalam udara…so hati hati dengan hujan ye dek non…


Kalau dah kena hujan dan demam, cepat cepat la telan vitamin c dan nutriferon

hikmah hujan