Monday, 29 August 2016

BAHAYA ANAK SERING KENCING MALAM

Alkisahnya saya terdorong nak kongsi kisah masalah mak mak hadapi bila anak kencing malam.Terbaca pula satu artikel tentang anak kencing malam ni.Ooo.selama ni ingatkan anak kencing malam ni sebab kita tak latih dia untuk bangun kencing malam,rupanya ada banyak faktor yang mempengaruhi anak kencing malam.Maklumla saya tak da pengalaman anak kencing malam.


kencing malam

Biasanya kencing malam ni terjadi pada kanak-kanak yang berusia 5 tahun dan keatas dimana mereka tak dapat kawal kencing semasa tidur.Mungkin mereka mimpi ke tandas dan kencing tapi bila tersedar, rupanya semua dah basah.
Kalau anak-anak anda kencing malam,cuba tengok , mereka tergolong dalam kategori mana, samada primary nocturnal enuresis( tiap-tiap malam kencing malam) atau kategori secondary nocturnal enuresis( kadang-kadang kencing malam dalam tempoh 6 bulan) 
Jika anak anda mengalami kencing malam yang primary, cuba selidik semula pada nenek atau atuk adakah dulu pun mak atau ayahnya juga sering kencing malam?kalau betul itu tandanya ia faktor genetik.Risiko untuk kencing malam setiap hari akan berlaku.Kebiasaannya masalah kencing malam ni akan pulih mengikut masa atau faktor usia dimana mereka sudah pandai mengawal kencing .


kencing malam

6 faktor-faktor lain yang mungkin menyebabkan anak anda sering kencing malam.

1.Mempunyai masalah sembelit.Najis yang keras akan menekan pada pundi kencig kanak-kanak
2.Jangkitan kencing kotor.Periksa anak anda, adakah waktu siang juga mereka tidak dapat kawal kencing?
3.Kerap minum minuman berkafein seperti kopi, kola, coklat dan teh kerana ia meransang penghasilan air kencing yang banyak.
4.Mempunyai masalah tidur berdengkur atau nafas berhenti semasa tidur yang disebabkan oleh halangan pada salur udara atas.

5.Anak anda mempunyai masalah kongenita seperti sindrom down,spina bifida( kecatatan tulang belakang semenjak lahir),mempunyai kelewatan secara global atau ADHD (anak hiperkaktif).Kebanyakan anak-anak istimewa ini akan menghadapi masalah kencing mereka.

6.Mungkin anak anda ada simptom penyakit kencing manis iaitu diabetes type 1.Adakah mereka sering dahaga ,kerap kencing siang dan malam seta kehilangan berat badan.

Sebagai langkah keselamatan,eloklah ibu ibu membuat pemeriksaan kesihatan untuk mengelakkan masalah kencing malam ini mungkin berpunca dari masalah kesihatan .Jika dibiarkan ia akan mengundang bahaya.


Sunday, 28 August 2016

CARA HILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT

Alkisah seorang kawan satu tempat kerja akak ni dan juga sebilik.Selalu sangat mengadu muka dia naik jerawat.Bila time nak datang bulan je jerawat pun mula naik.Bukan sebiji,bukan dua biji tapi berbiji-biji.Dah la tu, besar-besar pulak tu.

Disebabkan geram dengan jerawat-jerawat tu , ada masa dia akan picit dengan kuku.Apa lagi , kesan parut hitam la pulak yang nampak.Puas dia beli produk kat instagram.Beratus-ratus juga la habis.Tapi tak juga susut jerawat dia tu.Tapi makin banyak lagi ada la.

Suatu hari akak pun syorkan dia dengan vivix.Katanya mahal.Tak mampu nak beli.Jadi akak pun tak kisah la.Sebab dia sanggup mengadap jerawat dia yang dah berapa lama ta elok-elok, takpalah..hadap jelah.Tapi suatu hari tu dia dapat tahu yang  bulan tu ada promosi vivix.Terus dia nak cuba.Selepas minum vivix untuk separuh botol yang pertama, tak da apa-apa perubahan sangat pada kulit dia.Tapi selepas saja habis sebotol vivix, akak pula yang terperasan yang jerawat batu dia dah tak naik lagi.Dan dia pun mengaku yang jerawat dia dah tak naik lagi.Tinggal parut sikit-sikit jer.

Apa lagi..lepas je habis sebotol vivix yang pertama, terus dia rembat sebotol lagi.Dan sekarang dia tersenyum melebar bila kulit dia makin cerah dan jerawat dah tak berani naik lagi dah.Tapi tu la.Masa muka dia naik jerawat banyak-banyak dulu tu tak da pula nak amik gambar.Tak da  gambar sebelum dan selepas.Tapi akak ada bergambar dengan dia selepas bervivix.Sangat puas hati dengan vivix.Menyesal tak minum vivix dari awal.kalau tak dah lama dah kulit flawless tau..

Korang tau tak kenapa vivix ni sangat membantu kulit jerawat? Of course vivix mengandungi antioksida yang sangat tinggi.Disamping tu vivix kaya dengan resviratrol yang membantu membaiki  sehingga ke tahap sel DNA.Jerawat yang timbul akibat masalah hormon yang tidak stabil boleh distabilkan dengan bantuan vivix.


So korang yang ada masalah jerawat kronik tu, jangan nak sayang duit sangat .Cuba vivix pasti puas hati.Kalau nak dikira produk anti jerawat yang melambak korang dah cuba tapi hasilnya tak memberansangkan, lebih baik korang cuba vivix..berbaloi dengan kesan yang akan korang dapat.Cantik sehingga ke tahap sel pastu korang akan rasai nikmat sihat satu badan.

Nak story lagi pasal vivix akak boleh cerita panjang sebab akak pun pengguna tegar vivix dah 4 tahun.Boleh hubungi akak ye

Suhaila Abdul
010.879.8077
Bisness leader

APA YANG GILA GILA DALAM FAMILY KAMI?

Assalamualaikum ..hai uollss..hari ni saja nak buat task tsunamishaklee kat dalam blog..hari ni nak cerita tentang adik beradik..suku sakat..jauh dan dekat dalam family kami family shaklee..

Dalam shaklee ni salah satu yang akak suka ialah..jalinan ukhwah kami..Tak kira dari susur galur yang sama ataupun dr sideline kami..pada mulanya kenal-kenal dalam alam maya..lepas tu jumpa kat kelas lah..kat tempat gather gather lah..kat tempat daki bukit lah..kat National Conference lah..

Memang awesome family shaklee ni..makin meriah bila memasing bawa anak tiap kali ada program..riuh rendah suara anak-anak...itulah namanya business family..

Dari kawan-kawan sama shaklee sampaila akhirnya jadi kawan kawan rapat..tempat berkongsi rasa..perasaan ..tempat bertukar tukar idea dan pendapat..tempat berkongsi tip-tips bisness...pasal dek kawan-kawan shaklee ni la akak dulu tak reti nak drive jauh jauh..tapi bila dah ada geng ni..boleh la drive sampai ke sunway..sampai Putrajaya..pendek kata dah berani dah nak drive jauh jauh ni..terima kasih teman-teman shaklee yang sentiasa support each others..bersaing sama-sama nak berjaya...semoga suatu hari nanti semua family shaklee kami berjaya mencapai impian masing masing...love uolsss ketat ketat..muah ckitttt...

Korang rugi tau asyik dengar cerita kitorang jer..apa kata join sekaki dengan kami..sure makin meriah keluarga shaklee kita ni..

Nak join meh wasap akak
010.879.8077
Bisness leader

Saturday, 27 August 2016

CARA KELIHATAN JELITA WALAUPUN DAH JADI NENEK

Seperti mana yang kita ketahui, wanita yang menjangkau usia 40an pastinya akan mengalami perubahan hormon.Hormon esterogen semakin berkurangan menyebabkan kulit kurang anjal.Apabila keanjalan berkurang, wajah akan kelihatan berkedut dan garis-garis halus semakin jelas kelihatan.Kulit juga akan mula kering dan kehadiran jeragat semakin bertambah.

kulit cantik

Tahukah anda bahawa simptom tersebut adalah normal dan ia merupakan satu fasa dimana semua wanita akan tempuhi .Fasa perimenopause.Sepanjang proses ini berlaku wanita akan mengalami masalah kesihatan dalaman dan juga luaran .Jika masalah ini dibiarkan berlarutan, tahap kesihatan akan menurun, penyakit semakin mudah hinggap.Sistem imun semakin menurun.Dengan itu wajah akan kelihatan lesu dan tidak bermaya.

Kini anda tak perlu risau lagi.Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya.Dengan terhasilnya VIVIX produk istimewa dari shaklee proses penuaan dapat diperlambatkan malahan anda akan kelihatan lebih muda dari usia sebenar.Nak baca kenapa vivix ni bagus sangat anda boleh baca entry ni..KAJIAN SAINTIFIK VIVIX

Buktinya dapat saya ceritakan di sini.Saya adalah pengguna tegar VIVIX.Setelah hampir 3 tahun mengamalkan vivix, tahap kesihatan saya semakin baik dan masalah kulit kusam, kulit jeragat, period tidak teratur saya dah dapat diatasi.Malahan kulit saya lebih anjal dari dulu walaupun sudah berusia 41 tahun.
kulit cantik

Okey ini pula seorang pengguna tegar vivix dan juga kolegen powder.Beliau amalkan vivix dan kolegen sejak dari tahun 2010.Tengokla wajah akak ni.Siapa sangka beliau sudah berusia 53 tahun dan mempunyai 3 orang cucu.Tapi kulitnya nampak sangat flawless macam baru berusia 35 tahun gitu.5 tahun dah amalkan vivix dan kolegen powder.Ternyata vivix sangat membantu kesihatannya dari dalam sehingga kecantikan luarannya terserlah.Benarlah kata orang..kecantikan luaran hasil dari kecantikan dalaman.kalau dalaman tak sihat sudah pasti kecantikan luaran tidak terserlah.


Hasil dari update FB master Hj Roslan, Datin ni mula mencuba set kulit shaklee iaitu NUTRIWHITE.Memang beliau buat pilihan yang tepat.Dari penjagaan dalaman hingga ke luaran beliau memilih shaklee.kombinasi yang sangat awesome.

Untuk dapatkan info lanjut tentang vivix, anda boleh hubungi saya.Pengalaman saya sebagai pengamal vivix boleh saya kongsikan dengan anda.Sharing is loving

Suhaila abdul
010.879.8077
Your trusted sid
Bisness leader

Friday, 26 August 2016

CARA ATASI TAK PERIOD AKIBAT PREMONOPAUSE

Assalamualaikum..bersiaran saya dari kampung Londang Melaka.Hai korang semua apa khabar?
Kali ni akak nak share tentang beberapa testimoni pengguna Shaklee yang berjaya mengurangkan simptom-simptom menopause mereka.Sebelum ni akak ada share tentang simptom-simptom menopause tu dalam entry yang lepas.Boleh klik sini.

testimoni menopause



Testimoni yang pertama
Pengguna GLA
testimoni menopause
Satu lagi kesan GLA untuk wanita menopause.Testimoni ni khas untk wanita berkahwin.Kepada ibu,juga sudah menopause ,mengalami 'bahagian wanitanya 'kering.Sudah bertahun tidak bersama dengan suami sehingga redha jika suaminya mencari yang lan.Selepas ibu memperkenalkan GLA kepada beliau, rumahtangga beliau kembali ceria.Dah tak sakit lagi bila 'bersama'.Kesyukuran tidak terhingga .ALHAMDULILLAH.

Seronok saya baca testimoni ni.Dengan sedikit bantuan dari kami, alhamdulillah rumahtangga mereka kembali ceria dan bahagia.Kami ingin membantu anda yang mengalami masalah yang sama juga.

Ikuti pula testimoni yang kedua ni.
Beliau berusia 45 tahun.Masala apabila period tidak datang 4 ke 5 bulan.Alhamdulillah dengan bantuan vivix belum habis lagi sebotol, period dia kembali normal

testimoni menopause

Akak start period hari selasa baru ni.nampak period ni macam back to normal.memang dengan izin Allah dan kesan dari vivix su.heavy periodlah sebab akak dah hampir 4 ke 5 bulan tak period .Kalau ada pun just coklat dan 1 ke 2 hari jer.

Dan sehngga ke hari ini customer saya ini masih meneruskan minum vivix.Dan feedback dari kakak ni, simptom seperti emosi tidak stabil, pening-pening migrain semakin berkurangan.Alhamdulillah.

Untuk mengetahui bagaimana vivix membantu wanita menopause atau anda inin mendengar sendiri daripada saya,hubungi saya di nombor berikut

suhaila
010.879.8077
Your trusted SID
Bisness leader.

10 TIPS ATASI MENOPAUSE

Menopause satu perkataan yang agak sensitif bagi sesetengah  wanita.Apabila usia semakin meningkat , perubahan hormon yang dialami akan menyebabkan kitaran haid berhenti sepenuhnya .Ini bermakna wanita itu sudah hilang keupayaan untuk melahirkan anak kerana sistem reporduksi sudah berhenti.

UBAT MENOPAUSE

8 kesan menopause kepada wanita

Antara masalah yang mungkin akan anda alami ialah

  1. Osteoporosis
  2. Sakit jantung
  3. Pundi kencing, sistem pencernaan dan pembuangan terjejas
  4. Risiko mengalami Alzheimer
  5. Kulit kurang elastisiti (kedutan mula timbul)
  6. Kekuatan dan kepejalan otot mula lemah
  7. Lemah daya penglihatan disebabkan oleh katarak (cataract) dan juga kerosakan kepada retina mata (macular degeneration)

Tips Menghadapi Dan Menangani Menopause

Ikuti langkah berikut seandainya anda adalah dalam proses menopause.
1.Dapatkan nasihat dan rawatan daripada doktor sekiranya ada simptom-simptom Menopause yang menggangu kualiti kehidupan seharian contohnya tak dapat tidur malam, terlalu letih hingga pengsan dan sebagainya
2.Jangan lupa ambil ubat mengikut nasihat doktor sekiranya ada isu kesihatan yang timbul akibat daripada Menopause
3.Amalkan pemakanan yang menyihatkan
4.Amalkan senaman
5.Elakkan stress
6.Banyakkan minum air kosong
7.Berfikiran positif dan menerima proses menopause sebagai sesuatu yang normal
8.Tingkatkan amalan rohani
9.Cuba dapatkan rehat dan tidur yang cukup
10.Amalkan pengambilan supplement

3 Suplimen penting wajib diamalkan oleh wanita 

1.GLA-complex Antara supplement yang sangat bermanfaat untuk wanita berusia dan berisiko mengalami gejala putus haid ia dapat membantu memelihara sistem reproduktif wanita dan keseimbangan hormon dalam badan wanita. Seterusnya membantu mengurangkan simptom-simptom putus haid dan membantu wanita berusia untuk menjalani aktiviti kehidupan harian dengan lebih sihat dan keanggunan kewanitaan tetap terpelihara.
Kalsium pula membantu memelihara sistem saraf dan kesihatan tulang rangka dan mengurangkan risiko kejadian tulang rapuh. Wanita adalah golongan yang berisiko mengalami Osteoporosis apabila hormon estrogen sudah mula berkurang. Kalau lambat mengamalkan kalsium, tulang yang rapuh dah tak dapat diperbaiki lagi dan hanya dapat dikawal saja.
Vivix merupakan antioksidan yang kuat sangat dapat membantu memelihara dan memperbaiki kerosakan sel-sel dalam tubuh. Usia yang semakin meningkat akan menyebabkan sistem imun semakin rendah.Kerosakan akibat radikal bebs juga berlaku.Ini menyebabkan penyakit kronik seperti kanser mudah terjadi. Tapi antioksidan kuat membantu sistem tubuh untuk berfungsi dengan baik dan mengurangkan risiko terjadinya penyakit kronik.

Hubungi saya untuk dapat konsultasi dan cara makan yang tepat untuk suplimen tersebut

suhaila abdul
Your trusted SID
010.879.8077

Sunday, 21 August 2016

MENYESAL SELEPAS 2 JARI KAKI DIPOTONG AKIBAT DIABETES

MENYESAL SELEPAS KENA  POTONG 2 JARI KAKI

Ini adalah kisah benar .Kisah seorang bos yg bisnessnya riban-riban..duitnya dimana-mana bank pun ada..bisnessnya berkembang sana sini..

Suatu hari seorang staffnya mencadangkan kepadanya suplimen bernama vivix kerana penyakit kencing manisnya yg agak kronik.Bahagian kakinya sudah mula menghitam akibat sel-sel yg dah mati..setuju dengan cadangan staff tersebut..dia pun minum vivix berkongsi dengan wifenya..luka-luka kecil dikakinya juga dicadangkan agar mengambil zinc..


ILUSTRASI SAHAJA
Tetapi...
Zinc yg dibeli tidak dimakan..vivix pun kadang2 makan kadang tidak..bila habis sebotol..bos tak nak beli lagi..dia beli air ajaib yg dijual dipasaran katanya bagus utk kencing manis..konsisten minum air tu..staff tersebut kesal dgn tindakan bosnya itu..sebenarnya kesian sangat..tengok bos yg sakit-sakit..jalan dencot-dencot..Bahagian kakinya sudah mula menghitam.Sel-sel kaki sudah mati.Bila staff tu suruh konsisten minum vivix..dikatanya MAHAL..ok..fine..MAHAL..😩

Hari raya 2016..staff mendapat tahu yg bosnya telah ditahan dihospital kerana salah satu dari jari kakinya terpaksa dipotong...staff tersebut masih mencadangkan dia minum vivix..tapi jawapan bos tetap sama..MAHAL..

Dan pada hari ini..staffnya itu mendapat panggilan dari isteri bos menyatakan suaminya baru sahaja selesai memotong 1 lagi jari kakinya...dan ketika ini isterinya nak vivix dan omega utk suaminya yang terlantar kesakitan dan juga masalah kencing manisnya telah menyebabkan 
BUAH PINGGANGnya pula ROSAK..TAHAP 3..Mujurlah stok vivis saya memang saya simpan untuk kes-kes emergency.Alhamdulillah dapat sampaikan kepada bosnya.

Semoga bosnya dapat meredakan sakitnya dengan bantuan vivix..tapi INGAT..hanya kerana tak mahu keluarkan rm 4xx dia terpaksa mengeluarkan mungkin rm xxxxx dan yang sedihnya jari-jari kakinya sudah TIADA..buah pinggangnya ROSAK..pastinya bos dah TAKKAN kembali normal seperti dulu lagi.kerana sayangkan duit kini dia telah kehilangan duit berbelas ribu dan juga anggota badannya juga tidak dapat diganti lagi.Menyesal pun tak guna.Apa nak buat.Minum vivix 100 botol pun tak dapat nak tumbuhkan kembali 2 jari kaki bos tu..huhu..
KENCING MANIS

Ilustrasi sahaja

Saya pasti masih ramai sangat pesakit-pesakit diabetes diluar sana yang mengalami nasib yang sama.Tapi belum berjumpa penawarnya..

JANGAN TUNGGU LAMA2 NANTI MENYESAL TAK SUDAH.JANGAN JADI MACAM BOS INI..IKHTIARLAH SEBELUM KAKI ANDA ATAU AHLI KELUARGA ANDA PULA YANG DIPOTONG..

KENCING MANIS
Ilustrasi sahaja


Kenapa saya sangat-sangat mengesyorkan vivix ni untuk pesakit kencing manis?

Sila baca disini apa khasiat vivix untuk pesakit KENCING MANIS

Jika anda inginkan konsulatasi PERCUMA dan VIVIX  dari saya boleh wasap
Su
0108798077
Saya berpengalaman minum sendiri dan ramai pelanggan-pelanggan saya terdiri dari pesakit kencing manis.

Friday, 19 August 2016

8 GEJALA PERIMENOPAUSE

Dalam entry saya yang lepas..saya telah kongsikan tentang apa itu perimenopause.Nak baca boleh klik disini. So hari nii jom kita kenal pasti adakah kita ni tergolong dalam wanita yang sedang mengalami perimenopause.


perimonopause

Jika saya ada masalah yang memerlukan penjelasan lanjut , saya akan membuat pemeriksaan doktor.Bila dengar penjelasan doktor baru rasa puas hati.Untuk mengetahui samada kita ni sedang mengalami proses perimenopause,atau masalah lain.

Biasanya doktor akan membuat ujian kepekatan hormon dalam darah.Dalam tempoh perimonopause ni..kepekatan hormon estrogen berubah-ubah.Jadi pengambilan darah berulang kali dibuat untuk mengenalpasti adakah kita sedang mengalami perimenopause.

Jika seseorang yang telah mengalami fasa menopause pula, haid tidak datang selama setahun.Ketika dalam proses menopause, sudah pasti terdapat gejala-gejala yang sering di alami .

8 GEJALA PERIMENOPAUSE

1. Rasa badan panas

2.Sakit pada payudara

3.Kurang bernafsu pada suami 

4.Kitaran haid tidak teratur

5.Kekeringan pada faraj ketika bersama suami

6.Bermasalah dalam membuang air kencing seperti terkencing ketika ketawa,batuk ,bersin ataupun tdak berupaya menahan kencing

7.Mood sering berubah-ubah

8.Mengalami masalah tidur.


AMARAN!

Jika anda mengalami tanda tanda berikut sila dapatkan rawatan dengan segera

1. Pendarahan yang terlalu banyak bersama darah beku

2. Pendarahan melebihi dua minggu

3.Pendarahan sedikit untuk beberapa hari selepas haid

4.Pendarahan semula yang tidak sampai 2 minggu dari tarikh tamat haid sebelumnya


Your trusted sid
010.879.8077

Wednesday, 17 August 2016

APA ITU PERIMENOPAUSE ?

Sebagai seorang wanita sudah tentu kita ingin sentiasa cantik ,menarik tertarik untuk suami dan juga untuk kepuasan diri sendiri.Apabila sampai satu tahap, segala kecantikan luaran dan dalaman seseorang mula menurun akibat proses penuaan.

Begitu juga dengan saya.Apabila usia menjangkau 40 an.Proses penuaan mula berlaku dengan lebih pantas dan sangat ketara sekali.Kulit mula kendur dan berkedut,jeragat mula hadir tanpa mahu berhenti dan yang paling menakutkan sekali ialah apabila haid langsung tidak hadir selama hampir setahun.
premenopuse

Mungkin juga ada dikalangan wanita yang haidnya mula tidak teratur.Pernah dengar tentang perimenopause?

Perimenopause adalah satu fasa dalam kehidupan wanita .Ia berlaku beberapa tahun sebelum menopause sebenar.Ketika premenopause, kelenjar ovari akan kurang berfungsi dan tidak mengeluarkan hormon estrogen dengan secukupnya.Tetapi ketika ini ovum wanita masih boleh dikeluarkan cuma tidakla seperti wanita 20an.

Bilakah perimenopuase ini bermula?
Jika anda berusia 40an maka anda harus bersedia untuk menempuhi perimenopause.Tetapi ada juga dikalangan wanita yang mengalami periminopause ketika berusia 30an. 

Apakah fasa perimenopause?
Ada dikalangan wanita yang mengalami perimenopause sehingga tempoh 10 tahun, ada yang hanya beberapa bulan,tetapi kebiasaanya wanita akan mengalaminya dalam tempoh purata 4 tahun.

Bagaimana nak kenalpasti adakah ia perimenopause?

Ikuti kisah selanjutnya disini.


Your trusted sid
suhaila abdul
010 879 8077

Saturday, 13 August 2016

8 MASALAH UTAMA IBU MENGANDUNG

Ketika mengandung sememangnya ibu-ibu  akan mengalami banyak perubahan pada tubuh  kerana berlaku perubahan hormon. Ada yang mengalaminya ketika awal kehamilan ada juga sehingga melahirkan anak.Semuanya bergantung kepada individu.



morning sickness

Ibu hamil memerlukan rehat yang mencukupi
Walaupun tanda tanda dan masalah yang dihadapi oleh ibu mengandung tidak sama, simptom paling biasa ialah
8  Masalah Utama dihadapi Ibu Mengandung
1 Rasa mual dan pening luarbiasa diwaktu pagi aka Morning Sickness 

2.Alahan Teruk seperti gatal gatal 

3.Kurang selera makan 

4.Kerap Muntah dan Loya menyebabkan badan tidak bermaya

5.Kekurangan sel darah merah atau Anemia. Kelihatan pucat lesi.

 6.Lebih diburukkan lagi dengan ketiadaan selera

7.Mudah rasa letih dn rasa malas

8.Cepat marah dan mudah menangis

Minuman air lemon mungkin dapat mengurangkan rasa loya

Untuk mendapatkan nutrisi yang lengkap buat ibu dan juga janin ,anda boleh dapatkan set lengkap ibu mengandung dengan KLIK disini



APA NAK BUAT BILA DAH TAHU ANDA HAMIL?

Assalamualaikum .Syukur alhamdulillah.Hari ni  kak su nak kongsi pengalaman kali pertama disahkan mengandung.Biasanya kalau kali pertama mengandung mesti kita tak berapa nak tau sangat kan simptom-simptom ibu mengandung.Tapi kalau period lewat dari biasa, bolehla beli alat uji kehamilan.Dulu zaman-zaman akak RM 15 je.Sekarang tak pasti.Sebab dah lama tak guna...hihi

buku merah mengandung

Bila dah confirm mengandung dengan alat pengesan kehamilan bolehla kalau nak yakin lagi kita pergi ke klinik swasta yang ada scan tu.Kalau di awal kehamilan memang susah sikit nak nampak.Tapi kalau dah 8 minggu mungkin lebih jelas.Doktor akan sarankan kita daftar di klinik kesihatan yang berhampiran.

Di nasihatkan agar ibu-ibu yang nak ke klinik , kalau boleh hubungi dulu klinik kesihatan tersebut untuk kita tahu apakah keperluan atau dokumen yang perlu dibawa semasa mendaftar.Dari pengalaman kak su , semasa pendaftaran mereka memerlukan sijl nikah.Sijil nikah ni wajib kalau kandungan tu anak sulung.Satu lagi, ibu-ibu kenalah ingat tarikh terakhir datang haid.Jangan main teka-teka je tau.Tarikh akhir tu digunakan untuk menganggar tarikh bersalin.Apabila siap mendaftar ibu-ibu akan diberi buku berwarna merah.Akak panggil "buku merah".Nurse akan mencatatkan semua sejarah silam keluarga seperti sakit kronik, pernah ada kelahiran pramatang dan sebagainya.

buku merah

Kak su pun tak berapa nak pandai sangat dulu.Almaklumla anak sulung.Tak sangka tarikh akhir haid tu penting sangat.Sebab akak waktu dari anak dara haid memang tak berapa nak teratur.Dan akak ni jenis tak catat tarikh-tarikh period ni.Kalau kita tak ingat tarikh secara tepat, kebiasaannya dalam tempoh temujanji tu, doktor akan membuat imbasan pada kandungan untuk mengukur saiz kandungan samada ia sesuai dengan tempoh mengandung.
Setiap kali pemeriksaan ibu ibu akan dibekalkan dengan asid folik serta ibu-ibu akan diterangkan tentang penjagaan kesihatan sepanjang kehamilan.Melalui pemeriksaan berkala ni akan dapat membantu pembentukan janin yang sihat selain pemantauan rapi pada perkembangan janin dan kesihatan ibu mengandung.

buku merah

Ibu-ibu pun kena pastikan hari pemeriksaan adalah pada hari yang ditetapkan sahaja.Kalau klinik Kesihatan Masjid Tanah, pemeriksaan ibu mengandung hanya pada hari Isnin hingga Khamis sahaja .Masa dari 8.30 pagi hingga 4.30 petang

3 TIP SETIAP KALI MEMBUAT PEMERIKSAAN BULANAN

  1. Bawa sijil nikah dan jadual haid semasa penddaftaran
  2. Sila pastikan klinik kesihatan yang ibu-ibu daftar itu adalah dibawah seliaan klinik kesihatan tersebut.Call dulu sebelum datang
  3. Bawa bahan bacaan setiap kali pemeriksaan supaya dapat mengisi masa akibat terpaksa menunggu terlalu lama.

Untuk ibu ibu dapatkan nutrien yang lengkap sepanjang kehamilan serta kesihatan janin dan ibu yang optimum sila klik DISINI.

Jika ibu-ibu ingin mendapatkan khidmat nasihat atau berkongsi pengalaman bolehla hubungi kak su 
010 8798077

MAKANAN PELENGKAP NUTRISI IBU MENGANDUNG

Setiap kali pemeriksaan kesihatan ibu mengandung  di klinik kesihatan,biasanya ibu ibu akan dibekalkan dengan asid folik dan beberapa vitamin lain.Namun jika ibu-ibu inginkan bekalan vitamin yang semulajadi dan selamat ibu ibu boleh membuat pilihan untuk consume vitamin untuk fetus dan juga si ibu sepanjang kehamilan.
morning sickness

Jom kita lihat apakah kelebihan vitamin semulajadi yang sangat diperlukan oleh ibu-ibu mengandung.

Set Shaklee untuk ibu mengandung TRIMESTER PERTAMA

1.Vitamin C 
 Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, berperanan dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat. Ia juga membantu dalam penghadaman zat disamping Vitamin C dapat meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh.

vitamin ibu mengandung

2.Vitalea 
Multivitamin yang tebaik dengan zat besi. Ia membantu dalam pembentukkan sel-sel darahmerah.Mengelakkan dari HB rendah.
vitamin ibu mengandung


3.Ostematrix 
vitamin ibu mengandung
Ibu mengandung memerlukan 1000-1300mg kalsium sehari. Ini adalah kerana bayi akan mula mengambil kalsium ibu dengan lebih banyak bermula trimester kedua. Ostematrix mengandungi bukan sahaja kalsium malah MAGNESIUM dan VITAMIN D..Vitamin D meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan tulang dan kerangka. Pengambilan OSTEMATRIX juga untuk menguatkan dan pembentukan tulang dan gigi bayi yang sihat. Pengambilannya juga boleh mengurangkan sakit pinggang, sakit belakang, kebas-kebas atau cramp.Ostematrix adalah vitamin paling laris bukan sahaja ibu mengandung malahan sesiapa yang mencubanya pasti jatuh hati dengan hasilnya.Ostematrix sangat membantu agar tulang bayi lebih kuat dan mengelakkan si ibu mengalami osteophorosis

4.B-Complex – Mengandungi sebanyak 8 kumpulan vitamin B termasuklah asid folic. Asid folic dan B12 membantu pembentukan sel-sel darah merah di dalam badan. Jumlah asid folic yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural.
vitamin ibu mengandung


5. ESP 
Ia adalah minuman protein yang mengandungi banyak kelebihan kepada ibu dan anak yang dikandung. Ia penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu dan hormon dalam tubuh. Ia penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Disamping MEMBERI TENAGA pada ibu, ESP mampu mencantikkan kulit bayi dalam kandungan dan ibu mengandung itu sendiri.
vitamin ibu mengandung


Set Shaklee untuk ibu hamil TRIMESTER 2 dan 3

Ibu-ibu masih boleh meneruskan vitamin yang disenaraikan di atas ,cuma penambahan vitamin seperti 

Omega Guard 
 Omega Guard mengandungi 1000mg asid lemak Omega 3 yang termasuk di dalamnya DHA dan EPA yang mana ia boleh menggalakkan perkembangan otak, sistem saraf dan fungsi mata bayi.
vitamin ibu mengandung

Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi PERCUMA

Untuk mendapatkan jawapan lebih pantas dan harga lebih berbaloi sila wasap 
saya 010 879 8077
Your Trusted SID

Sunday, 7 August 2016

HLP 2016 PART 1

Korang tahu tak apa tu HLP? Dulu saya pun tak tahu.Baru sekarang tahu sebab dulu tak berapa amik pot sangat .Bila suami jumpa dengan cikgu sekolah lama dari SMK Bukit Piatu, dulu bekas gurunya seorang guru Fizik kesayangannya.. dan kini telah menjadi pensyarah kanan di IPT di Malaysia .Beliau bercerita tentang HLP...cik suami yang exited suruh saya mohon sambung belajar.Walaupun isteri dia ni rasa malas nak jadi students semula.Bila kawan kat sekolah pula bagi galakan..so saya pun isi borang ambil dari lawan web KPM.Nak dijadikan cerita.Dapat pula panggilan temuduga.

Temuduga tersebut adalah pada hujung bulan September tahun 2015.Dan kebiasasaanya keputusan akan keluar pada awal tahun 2016.Tapi tak diumumkan keputusan tu.So ..ingatkan tak dapat dah..almaklumla krisis ekonomi juga main peranan...

Pada bulan Ramadhan yang lepas pada puasa yang ke 2, result untuk HLP  diumumkan....BERJAYA..tapi..tapi..tapi..Tawaran tersebut adalah tawaran BERSYARAT..Peserta kena hadiri kursus dan juga LULUS ujian semasa kursus tersebut baru la dipilih untuk menyambung pengajian.

Ada banyak syarat-syarat yang ditetapkan..antaranya ilah..kalau tak dapat habiskan pengajian dalam tempoh 2 tahun..atau tak Graduate On Time (GOT) maka..bayaran balik akan dikenakan..boleh tahan sikit  oiii..RM 100K tu...huhu..

Hari Isnin 1 Ogos 2016..pertama kali menjejakkan kaki di Institut Aminudin Baki Genting Highland.Hari ni bermulanya kursus selama seminggu untuk persediaan bakal pascasiswazah dalam skim tajaan KPM iaitu HLP( Hadiah Latihan dalam Perkhidmatan).

Terima kasih kepada cik suami Azally yang rajin nak uruskan kursus wife dia ni.Bilik ? selesa tapi yang tak berapa nak bestnya bila duduk dalam bilik sorang sorang.Boleh tahan agak seram juga.Biasa la first time kan.

So sepanjang watu petang tak da apa-apa aktiviti.Sehinggalah waktu malam.Jam 8,30 malam sesi bermula.Taklimat dari wakil Bahagian Tajaan Pun Engku Hartini yang cantik manis ..sesi perkenalan dan taklimat perjalana program.Kami adalah terdiri dari 50 orang dari bahagian Kementerian pendidikan termasuk guru dan staff dari KPM.

Sesi perkenalan "ice breaking" 8 kumpulan masing-masing kreatif memperkenalkan kumpulan masing-masing.Boleh tahan riuh semuanya..macam-macam aksi tagline kumpulan masing-masing.

Habis sesi jam 10.30 malam.Perjalanan ke tempat kursus dan penginapan agak jauh dan yang paling awsome sekali ialah , kami terpaksa menaiki tangga yang curam dan fuhhhh..boleh tahan tinggi..kata diorang ada 114 anak tangga. Peserta kursus ni bukannya muda-muda lagi..dah jejak 30 ke 40 an sudahhh...naik tangga mencungap..sampai separuh..stop..sakit kaki la oiii...bayangkan pergi dan balik naik tangga yang curam t dan naik lagi tangga bangunan nak ke kelas...mas tu tak pandai lagi..belum jumpa lif...

Peserta tertua kami ialah pada usia 46 tahun.Seorang ibu walaupun 46 tahun tapi macam 30an jer..peserta termuda ialah 28 tahun.Guru wanita dari Melaka..yang lain-lain tu berusia sekitar 30 ke 40an.
IAB
Jiran sebelah bilik merangkap best friend..Kak Norlita dan Farhana...

Hari kedua kami dapat tahu ada seorang dari pesertadah tarik diri.Emmm..sedih juga.Kami pun tak pasti kenapa dia tarik diri.Bak kata penganjur program..sepanjang 2 tahun sambung belajar ni perlu ada komitmen yang sangat tinggi.Kalau awal-awal rasa tak mampu lebih baik tarik diri...mungkin dia ada sebab kenapa dia tarik diri.

Tapi bagi peserta lain masih lagi bersemangat meneruskan perjuangan...

Di asrama...keadaan yang sejuk dan nyaman..tapi..agak suram dan menakutkan..bilik berkembar dua dimana tandas dikongsi.Tapi saya ni tak kenal pun dengan jiran  sebelah.Waktu malam memang sunyi.Tak dapat nak tidur sampai pagi.Belum dapat sesuaikan diri .Masuk hari kedua baru la hilang rasa takut tu..dah dapat kenal jiran sebelah bilik baru lega rasanya...tidur sejuk macam buka air cond..

Hari kedua...

rasanya sambung next entry la ye...hihi..