Saturday, 30 January 2016

CARA CANTIKKAN KULIT TANPA MAKE UP TEBAL

Lumrah orang perempuan mesti nak sentiasa cantik .Nak kulit cantik tanpa jerawat, kulit cantik tanpa jeragat, kulit putih mulus dan shining lembab..
Masalahnya kenapa kulit kita tetap juga dinaiki jerawat, kulit kusam tidak bermaya..kulit kering dan dinaiki jeragat.
Dah cuba macam macam produk tapi mula-mula pakai ok tapi lama-lama pakai mula kulit naik jeragat , ada juga yang makin naik jerawat

Sebelum kita dapatkan cara mendapatkan kulit cantik dan mulus mari kita tengok apa penyebab kulit kita dirundung masalah.Mungkin korang ada dikalangan yang disenaraikan.

KULIT CANTIK

PUNCA MASALAH KULIT WAJAH

1. Kulit kering dan berkedut
Tidak memakai sun block.

Profesor dermatologi dari Manchester University, Chris Griffiths, kulit kasar dan kedut kerana sinaran dari pancaran matahari.
Dr Aamer Khan menambahkan, garis di bawah mata cenderung muncul kerena terlalu banyak waktu yang dihabiskan di bawah sinar matahari. Seluruh wajah akan terkena sinaran matahari dan kawasan bawah mata yang paling teruk.Kulit di sini juga nipis dan lebih selalu berkerut.

2. Kulit Pucat dan tidak bermaya
Ia adalah kerana anda tidak makan sayuran hijau, dan  berat badan berlebihan.
Kajian dari University of St Andrews menerbitkan penelitian yang menunjukkan bahwa makan hanya satu pertiga bahagian  buah dan sayuran sehari boleh membuat kulit bersinar semulajadi. 
Ross Whitehead,  menjelaskan: "Buah dan sayuran mengandungi pigmen yang disebut karotenoid, yang memberikan warna pada buah buahan, apabila kita makan, pigmen ini boleh disimpan pada kulit, membuat wajah bersinar. "

3. Kulit kemerah merahan
Penyebab kafein 

Dr Aamer Khan mengatakan minum kopi terlalu banyak boleh mengeringkan kulit, memberikan penampilan kulit yang merah dan kering.
"Jika Anda minum lebih dari tiga cawan sehari, untuk masing-masingnya Anda perlu minum segelas air tambahan untuk melawan efeknya," 

4. Jerawat
Kenapa jerawat tumbuh.KLIK DISINI

Diet tinggi omega-3 (ditemukan pada ikan seperti salmon atau mackerel), buah dan sayuran segar dianggap cara terbaik untuk mencegah atau mengurangi jerawat.
Omega-3 telah terbukti untuk mengawal produksi sebum

5. Lingkaran hitam di mata
Penyebab:  kurang tidur.
Kurangnya zat besi - anemia - mungkin menjadi penyebab lingkaran hitam di bawah mata Anda.  
Zat besi , kekurangannya boleh memperlambat penciptaan kulit baru dan dapat menyebabkan wajah kelihatan  pucat dan gelap di bawah mata.
Kulit di bawah mata sangat tipis, sehingga warna kebiruan dari pembuluh darah akan kelihatan.

Kini korang berpeluang untuk mendapatkan kulit cantik dan mulus hanya dengan mengamalkan vivix.Suplimen yang di hasilkan dari kajian bertahun tahun.Suplimen berbentuk cecair yang lazat dan kesan pengambilannya boleh di rasai serta merta selepas minum.Apakah kandungan vivix?

KULIT CANTIK
Rita Rudaini Pengguna tegar vivix

Kandungan utama vivix

1. Muscadine Grape 
- Mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, ia juga bertindak sebagai anti virus dan anti-bakteria

2. Purple Carrot 
 - Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung

3. Elderberry (Sambucus Niagra) 
- Mampu memberi perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular dan jantung,mengurangkan stress, memperbaiki penglihatan dan penghadaman

4. Polygonum Cuspidatum 
 - Melambatkan proses penuaan,merendahkan kolestrol, merendahkan tekanan darah,mengurangkan berat badan


==========================
~ mempertahankan DNA (defense)
~ memberikan tenaga DNA (energy)
~memulihkan DNA (repair)
~meningkatkan DNA (performace)

Untuk mendapatkan vivix yang terlajak laris ni.boleh hubungi saya

wasap/tele/ 0108798077
FB:suhaila abdul
Instagaram: suhailacute21


Hanya 1 sudu sehari utk kesihatan dan kecantikan keseluruhan tubuh badan anda.

Untuk mengetahui ramai wanita diluar sana yang telah berjaya mendapatkan kulit idaman..

dapatkan testimoni kulit cantik .KLIK DISINI

CARA VIVIX BANTU PULIHKAN STROK

Assalamualaikum..hari ni nak cerita tentang vivix lagi.Sejak akhir-akhir ni tonik ajaib ni memang menjadi sebutan ramai..semakin ramai yang telah berkongsi testimoni tentang kesan selepas menggunakan vivix.Alhamdulillah positif belaka.
Hari ni saya nak kongsi tentang bagaimana vivix oleh bantu pesakit strok kembali pulih .
VIVIX STROK

Tau tak apa itu vivix? Apa kandungan vivix? KLIK DISINI
Vivix ia mengandungi resveratrol. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan.

Saintis mendapati Orang Perancis makan makanan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui: Rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terdapat dalam wain merah…
Apakah itu Resveratrol
• Antioksidan yang kuat,
• Anti-inflamasi
• Anti-kanser

Vivix merupakan anti inflamasi (radang).



 Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.Satu hidangan Vivix™ mengandungi sama banyak resveratrol yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.Oleh itu ALTERNATIF terbaik wain sebagai umat Islam adalah vixix. 
Vivix merupakan tonik anti-penuaan pelbagai manfaat yang sesuai untuk mereka yang menghidapi diabetes, arthritis, gout, penyakit kardiovaskular, kanser, tekanan darah tinggi, kencing manis, terlebih berat badan n masalah kegemukan, nyanyuk, osteophorosis, penyakit2 mata spt katarak n glaukoma dan macam-macam lagi. Mengandungi resveratrol yang dipercayai mampu memperbaiki DNA seterusnya mencegah penuaan berlaku dengan pantas

VIVIX

Vivix ni utk bantu pulihkan DNA yg rosak, mengawal genetik, menghasilkan tenaga yg diperlukan oleh sel, melambatkan pembentukan protein AGE-advanced glycation end products. protein AGE yg berlebihan ni boleh ganggu keutuhan sel. bantu jaga dan pelihara kesihatan jantung, kesihatan otak, sistem imun, sendi, perlindungan antioksidan, utk kesihatan.
Bagaimana Vivix Membantu Memulihkan Strok?
Heart Surgeon Speaks Out …  
Dr. Dwight Lundell is a renowned cardiovascular and thoracic surgeon who has performed over 5,000 heart surgeries.  He is also the author of “The Great Cholesterol Lie” in which be debunks the notion that cholesterol is the main cause of heart disease.  Dr. Lundell recently said, “The discovery a few years ago that inflammation in the artery wall is the real cause of heart disease is slowly leading to a paradigm shift in how heart disease and other chronic ailments will be treated.  Simply stated, without inflammation being present in the body, there is no way that cholesterol would accumulate in the wall of the blood vessel and cause heart disease and strokes.  Without inflammation, cholesterol would move freely throughout the body as nature intended.  It is inflammation that causes cholesterol to become trapped.- Sumber
TRANSLATION
Heart Surgeon Speaks Out ... 
Dr. Dwight Lundell adalah seorang pakar bedah kardiovaskular dan torasik terkenal yang telah melakukan lebih 5,000 pembedahan jantung. Beliau juga adalah pengarang “The Great Cholesterol Lie”  di mana tanggapan bahawa kolesterol adalah punca utama penyakit jantung. Dr. Lundell baru-baru ini berkata, " Penemuan itu beberapa tahun yang lalu keradangan yang di dinding arteri adalah punca sebenar penyakit jantung adalah perlahan-lahan membawa kepada anjakan paradigma dalam bagaimana penyakit jantung dan penyakit kronik yang lain akan dirawat. Erti kata lain, tanpa keradangan hadir dalam badan, tidak ada cara kolesterol yang akan berkumpul dalam dinding saluran darah dan menyebabkan penyakit jantung dan strok. Tanpa keradangan, kolesterol akan bergerak bebas di seluruh badan sebagai sifat yang dikehendaki. Ia adalah keradangan yang menyebabkan kolesterol untuk menjadi terperangkap.- Sumber
Terdapat testimoni menarik pengguna yang menggunakan vivix dan membawa kepada penyelesaian yang sangat membanggakan.Berbaloi melabur beli vivix..vivix memang sangat membantu.KLIK DISINI.
VIVIX
Kisah ini sangat menyayat hati menghadapi saat getir suaminya diserang strok.
Apa yang berlaku?


Nak dapatkan vivix dengan segera?
Cepat hubungi saya
010.879.8077
follow saya di
facebook:suhaila abdul
instagram:suhailacute21


Thursday, 28 January 2016

TESTIMONI VIVIX BERJAYA BANTU PESAKIT STROK


STROK

Dulu orang cerita pasal vivix, saya tak da perasaan pape, kosong,kosong, kosong.Ramai dok kata vivix ni best sangat ..tapi mak tak feel pun..hahahaha..

Tapi bila saya saje  belikan untuk UMMIE saya (dia ada masalah jantung n darah tinggi) saya nampak perubahan positif dalam diri dia...N yang paling best ..mak saya ada masalah saraf di muka dia.Urat mata n pipi dia( dulu pernah kena imbasan angin ahmar) so start dari tu mata dia kan terkejet2..berkedip..kedip tanpa henti.Puas jumpa pakar..sampai ke singapura pun takde perubahan.bantuan kerusi roda.Makan masa 15 tahun

Tetapi setelah mengamalkan vivix dengan KONSISTEN ..penyakit dia pulih 100%..wow..amazing.. ahlhamdulillah dengan izin Allah baru-baru ini masa mengerjakan umrah ,dia mampu melakukan semuanya dengan sempurna..tanpa bantuan kerusi roda..

Apalah sangat harga sebotol vivix berbanding pengorbanan orang tua pada kita..Im happy for her..so uolls bila lagi?

Inilah testimoni pengguna vivix yang berpuas hati apabila ibunya pulih dari kesan store

VIVIX STROKE

TESTIMONI STROKE 2

Mak mentua saya kena mild strok haritu, alhamdulillah, dalam 3 hari minum vivix , dah boleh bangun katil sendiri.Barang baik memanglah mahal.Minum 1 teaspoon aje dah cukup.Tak yah bercawan cawan-cawan macam other juices


TESTIMONI VIVIX STROKE 3


VIVIX STROKE

Alhamdulillah..hari ni ma kesayangan dah boleh jalan sendiri.Baru 7 hari mengambil vivix dari shaklee.Pada 9 oct 2012 ma diserang stroke, seluruh anggota badan sebelah kiri kaku tak boleh gerak.Sedih teramat sangat n tak tahu apa nak buat kesian ma..Tq jiha kerna memperkenalkan vivix kepada saya...

Hari pertama minum sesudu vivx jari tangan ma dah boleh gerak, hari kedua kaki ma boleh gerak dan hari ni ma dah boleh bangun berjalan sendiri.Ya Allah syukur kehadratmu ya Allah..

TESTIMONI VIVIX STOKE 4


Tanggal 28 April 2014...suami mengalami masalah stroke dimana doktor mengesahkan pembengkakan otak kiri yang menjadi bengkak dengan cepat. Ya Allah...hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan saya time tu.
.
Doktor membuat keputusan hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk suami dibedah kerana tiada pilihan lain. Kalau ada pun, besar kemungkinan boleh menjadi risiko yang paling besar.
Ikuti kisah selanjutnya apa yang berlaku kepada suami Aein...KLIK DISINI


STROK

TESTIMONI VIVIX STROK 5

strok

Mak saya ada hipertensi.Dia sampai kena warded sebab tiba-tiba kena strok.Pastu kolestrol memang tinggi.Dia selalu penat ,stress dalam kerja dan urusan rumah.Dahla saya jauh nak tengok mak.In the end saya bagi vivix .Paling best tengok muka mak berseri dah.Makcik macik cakap kembali muda.Mak cakap , ubat darh tinggi yang banyak sangat tu dia tak yah makan pun okey.Mak lebih cergas dan .Alhamdulillah syukur.Vivix memang sangat perlu dalam seisi keluarga kami.


Sememangnya setiap penyakit ada ubatnya.Kecuali maut..Kita haruslah berusaha untuk mencari penawar penyakit yang Allah duga .Apa la sangat nak beli vivix sebotol berbanding dengan kesihatan kita yang lebih bermakna.

Mak mentua saya kena mild strok hari tu, alhamdulillah dalam 3 hari minum vivix dah boleh bangun dari katil sendiri.Barang baik memang mahal.Minum 1 tea spoon aje dah cukup.Tak yah bercawan macama other juice
Inilah rupa botol  vivix
VIVIX
Entry ini perlu anda baca

RAMUAN VIVIX SANGAT ISTIMEWA



APA KES 2 ORANG NI? ADA SKANDAL?






Untuk mendapatkan keterangan lanut boleh hubungi
Kak su
sms/whatsapp: 0108798077
email:daniaazally@gmail.com
facebook:suhaila abdul
Instagram:suhailacute21









Wednesday, 27 January 2016

TESTIMONI KURUS LEPAS BERSALIN

Assalamualaikum...

Korang yang baca entry kak su ni baru lepas bersalin? Nak tanya jer..kalau jawab dalam hati pun okey..hihi..lepas korang bersalin, berat badan korang naik tak or kekal maintain macam anak dara?
Sapa yang kekal maintain berat macam anak dara sila hubungi kak su segera okey...kiki

Memang solute giler la kalau lepas bersalin berat masih maintain macam anak dara..nak juga tahu apa rahsianya...Saja nak cerita kat sini.Kak su ni mak anak 5.Dulu masa anak dara berat badan akak 35kg ajer ..memang kerempeng....jangan terkejut beb..akak ni jenis yang kecik molek tak cukup zat..hahaha... tahun 2008 berat paling banyak  naik sampai 50kg kut...memang tembam sangat dah rasaya...muka bulat macam bola.....sekarang ni tahun 2016 ..berat badan 46 ke 47 kg...memang berat turun naik..setakat ni masih kekal 46 kg ..belum masuk dalam kategori obesiti tau...masih boleh pakai kebaya..kih kih..

Ha..ni nak ceri sikit kat korang pasal nak kurus ni..akak baru dapat cerita pasal vivix boleh kuruskan badan.Ehem ehem..bila akak goole rupa-rupanya ramai pengguna vivix yang dah berjaya kuruskan badan.wow..terujanya tengok diorang makin kurus.Tapi kan yang agak surprise juga..kalau korang tengok gambar kak su ni.Satu tu masa tahun 2008 dan yang sebelah lagi tu tahun 2014.
kurus dengan vivix
Masa ni memang dah konsisten dengan vivix

Sebenarnya kak su ni memang dah amalkan vivix sejak 2013 lagi.Tapi masa tu ambil vivix sebab ada masalah kesihatan lain.Memang ada makan suplimen shaklee yang lain tapi vivix ni memang tak tinggal.So kak su minum vivix hari-hari sebelum tidur.


Vivix kurus
Botol  vivix yang habis dan yang untuk diminum..

Suka minum vivix ni..rasa pun sedap..badan rasa bertenaga jer..kesihatan makin baik.Tapi kak su  tak pernah terfikir pun minum vivix ni macam boleh trim muka akak ni.Dari bulattt jadi lonjong pulak..hihi..tapi itulah realiti.Macam mana cara vivix ni boleh bantu kita kurus.Boleh baca entry kak su vivix boleh kuruskan badan ke?

Bukan kak su jer yang alami tau.Ramai lagi pengguna-pengguna vivix lain yang telah berjaya.Jom kita tengok testimoni mereka.

Testimoni kurus vivix 2


kurus dengan vivix

TESTIMONI KURUS DENGAN VIVIX Jiran sebelah beli VIVIX untuk kurus.... Igt kurus skit je, sekaliiii hamikkk BERAT TURUN 20KG DALAM MASA 2 BULAN..😱 Ambil dalam tempoh berpantang lepas bersalin ceased..😊😊 Kalau perasan, akak ni bukan setakat berat badan kurus je, kulit dia pon cerah dari sebelum ni👍 Kannn dah cakap.. VIVIX ni memang SIRAP AJAIB, sedap dan EFFECTIVE And And And Sekarang tengah PROMO! BOLEH BLI DENGAN HARGA MURAH! Banyak kan VIVIX boleh buat, nak CANTIK boleh, nak KURUS boleh, nak ELAKKAN KANSER boleh, bantu pesakit KENCING MANIS, DARAH TINGGI dan lain2 lagi.. Pendek kata SEMUA BOLEH dengan hanya SESUDU SEHARI 😍 . . 

FROM:akish

Testimoni kurus vivix 2



kurus dengan vivix



Ibu anak 2 ni juga minum vivix.Inilah hasilnya .Berbeza ditahun 2014 dengan 2015.

Vivix the best!!


Testimoni vivix kurus 3


kurus dengan vivix
Master Nana
And suprisingly, after two weeks berturut-turut nana makan vivix secara konsisten, antara kesan yang nana dapat ialah
1) Berat badan turun 6kg! TEngok perbandingan dalam gambar di atas
2) Kulit semakin LICIN dan FLAWLESSS.. Ramai tegur kulit nana nampak makin glowing mowing especially bila jumpa dekat luar.. Sampai tak keruan jadinya tau.. *gediks tampo kang*
3) Kulit semakin CERAH SEKATA dan TEGANG.. Well you ollsss.. Vivix ni anti-aging TERBAIK satu dunia.. Memang TAK MUNGKIN lah kalau vivix tak dapat membantu anda untuk dapatkan kulit yang cantik ye..

4) Muka semakin RUNCING.. Yang ni memang ketara.. Ramai yang beritahu nana sebelum ni nana nampak kurus kat badan *ilusi optik..mereka tertipu* tapi muka je bulat tembam.. Haha! Actually nana suka je muka tembam macam ni.. Nampak comel sikit hahahktui Tapi kalau dah itu kesan yang ku terima selepas makan vivix, daku relakan sajooo.. 

FROM:nana

Testimoni vivix kurus 4


kurus dengan vivix

Suami ambil vivix untuk resdung kronik dan hampir minor strok,kesannya bukan  hanya suami semakin sihat tapi kulit semakin cerah,100% stop smoking dan berat turun 12kg.
FROM:aien


So, kalau korang dalam pantang, teruja dan kurus macam anak dara, boleh la cuba vivix ni.
Okey..tunggu apa lagi..jom la cuba vivix hari ni.Bukan setakat kurus je tau..macam-macam nikmat lain lagi korang dapat .

Kalau rasa muka bulat, pipi tembam, bila berjalan peha dah bergesel..tu tanda -tanda anda semakin menembam..


Meh whasup kak su0108798077
Pengedar Shaklee kawasan Masjid Tanah, Sungai Udang,Kuala Sungai Baru....


Sunday, 24 January 2016

VIVIX BOLEH KURUSKAN BADAN?

Vivix boleh kuruskan badan?

kurus dengan vivix


Biar betul..Boleh ke?

Selalunya bila cerita pasal vivix , mesti orang cerita vivix untuk penyakit kronik, untuk kanser, untuk cantikkkan kulit,tapi jarang orang bercerita bagaimana vivix boleh bantu kuruskan badan..Memang tak salah lagi..Memang boleh pun...tapi macamna?

Ternyata dah ramai pengguna vivix yang semakin kurus dengan pengambilan vivix yang konsisten.
Korang tau tak apa kandungan vivix.Meh klik sini.Saya dah pernah share tentang kandungan vivix dalam entry saya yang lepas.

Antara kandungan istimewa vivix ialah resveratrol iaitu sejenis plolyphenol yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebut kepada penyakit..

Resveratrol sangat baik sebagai ANTI AGING, ia melindungi dan melambatkan kesan penuaan.

Bagaimana resviratrol dalam vivix membantu untuk kurus?

Satu hidangan vivix mengandungai sama banyak resveratrol yang terdapat dalam 100 gelas wine merah.


kurus dengan vivix


Ada 3 cara bagaimana vivix bantu untuk kurus

Cara 1 

Resveratrol akan mempercepatkan kadar metabolisma badan.Ini akan  menggalakkan penurunan berat badan . Apabila metabolisme mula dijalankan secara optimum, pengguna akan membakar lebih banyak kalori, yang membawa kepada penurunan berat badan semula jadi. Ini boleh membantu pengguna menurunkan berat badan, tanpa mengurangkan dengan ketara pengambilan kalori biasa, yang sering membawa kepada perasaan serba kekurangan.

 Cara 2 
 Resveratrol membantu pengguna mengurangkan berat badan adalah dengan memecahkan sel-sel lemak yang sedia ada. Tambahan ini membantu untuk memusnahkan secara semulajadi deposit lemak yang sedia ada, semasa menggunakan sel-sel lemak sebagai tenaga. Ini bukan sahaja akan membawa kepada penurunan berat badan, tetapi kehilangan tulen lemak, dan bukannya jisim otot dan tisu lain. 

Cara 3

Resveratrol menyokong penurunan berat badan adalah dengan menyekat estrogen, yang kedua-dua lelaki dan wanita secara semulajadi hasilkan. Apabila paras yang tinggi estrogen hadir, badan akan menyimpan jumlah yang lebih besar lemak. Apabila hormon ini ditindas, tubuh akan berhenti menyimpan lemak dan akan mula membina lebih banyak otot

Kan dah kata..memang vivix boleh sangat bantu untuk kurus. Satu lagi nak tambah...semasa saya minum vivix ni..memang perut akan rasa macam kenyang jer..tak rasa lapar.Keghairahan nak makan tu pun kurang.Korang pernah rasa tak?

So kalau korang pun nak cari jalan nak kuruskan badan, of course la mesti cuba vivix ni.Bukan setakat nak cantik jer tau minum vivix ni.Banyak lagi kelebihan lain.Nanti saya share dalam entry yang lain.


So kalau korang nak dapatkan vivix ni, boleh hubungi saya 

Lagipun bulan ni ada promosi.Boleh beli 1, 2 ,3,4 5 atau 6 sekalipun.Hubungi saya sendiri kalau nak harga yang melatopp kebabom.


Suhaila- 010 8798077

Facebook- suhaila abdul

instagram- suhailacute21

Saturday, 23 January 2016

SMK GHAFAR BABA DI ASTRO TV IQ


Sambil dok belek belek gambar..terpandang pada gambar -gambar kenangan semasa pertandingan  PETROSAINS SCIENCE SHOW PERINGKAT KEBANGSAAN yang dah berlangsung 28,29 Oktober 2015 yang lepas..Terasa sangat happeningnya pertandingan peringkat akhir tu.Aura terasa sampai ke hari ni.

Petrosains Show

Speechless...happy tak tau nak kata apa lagi dapat  masuk final

Bila difikirkan semula..macamna saya boleh terjebak masuk pertandingan ni..Semuanya bermula bila saya masuk ke SMK Ghafar Baba.Tahun 2011 saya ikut cikgu Noridah Sani bawa pelajar untuk pertandingan tu.Tapi masa tu kena buat eksperimen diatas pentas mengikut masa yang ditetapkan.Tapi time tu SGB tak dapat tempat.Sejak dari tu saya terus berminat dengan pertandingan  PETROSAINS SCIENCE SHOW  tu.So mula la mencari -cari idea untuk pertandingan tahun depan pula

Tahun 2012 pertandingan  PETROSAINS SCIENCE SHOW kena hantar video..saya hantar satu team dan cikgu Noridah hantar satu team.Ingat lagi masa tu Daniel Md Hasan buat tajuk inertia.Tapi masa tu kami langsung tak terpilih.Tak kisah lah..tahun depan cuba lagi..

Tahun 2013 juga pertandingan  ni  juga perlu menghantar video.Ada 3 team yang hantar.Alhamdulillah satu team terpilih.Masa tu tak ada pertandingan peringkat negeri.Terus ke peringkat zon selatan.

Masa pihak petrosains telefon sekolah SGB dapat masuk peringkat zon selatan..hati ni punya la happy tak tau nak cakap.Masa tu tajuk kami ialah tentang Tindak balas asid dan alkali.2 orang peserta yang hantar video tu ialah Nabila dan juga Nurfaraha..tapi Nabila tak confident nak present depan orang ramai..maka post dia diganti oleh Adam Daniel Azman Manuel. Memang Adam sangat sesuai nak bercakap depan orang ramai.

Berlatih punya la lama ..cuti sekolah pun kami datang sekolah berlatih..berasap rasap kat surau buat video pembakaran...dalam hati memang nak cuba dapat tempat top 3 la..So bila sampai masa pertandingan tu berlangsung di Johor Bahru

Belum lagi masuk pertandingan.Baru tengok persedian barangan team lain..dah buatkan hati berdebar-debar.Kami bawa barang simple jer.Tapi group-group dari Johor, hebat hebat dengan peralatan eksperimen yang besar dan canggih.

Kami belajar dari pengalaman.Adam dan Farhana dapat buat persembahan dengan penuh yakin dan mendapat pujian dari hakim.Of course yakin sangat diorang tu..dah biasa debate kan...tapi malangnya ekpserimen kami agak merbahaya sebab tindakbalas asid dengan alkali menyebabkan cecair tu keluar melalui lubang kecil menyebabkan cecair tu terkena ke bahagian dinding tempat pertandingan tu.Baunya pula..uhhhhh..busyuk..dah tolak markah kat situ...

Masih mengharap dapat juga tempat masa tu..tapi kami terpaksa terima dengan redha tak da tempat untuk kami..Impian untuk jadi top 3 tak kesampaian.Tapi saya masih tak puas hati.Dalam hati dah bertekat, tahun 2014 mesti buat yang lebih baik..

2014 saya target untuk mendapat johan peringkat negeri pula.So bila masa pertandingan sampai, saya menghantar 3 video..Syakirin Al Husna dan Yasmin Basear Rond tajuk geseran, Amirul Rashid dan Muhmammad Amirrudin tajuk waves dan Nurdini dan Adriani taju Pascal Principle.Alhamdulillah kumpulan Amirul tajuk Waves dapat masuk ke peringat negeri.Sama juga..practice,practice ..tapi sama macam tahun 2013, sorang nak tarik diri so terpaksa ditukar dengan peserta lain..ganti pula gandingan antara Amirul Rashid dan juga Aqra ..

Petrosains Show
Aqra Amirul dan Adli

Petrosains Show

Hadiah Saguhati Peringkat negeri Melaka 2014
Amirul dan Aqra

Bila tiba masa pertandingan, persembahan Aqra dan Amirul memang sangat bersemangat dan menarik perhatian penonton..tapi persembahan diorang lebih dari 15 minit..so dah kena potong markah.

Walaupun melebihi masa..tapi kami masih mengharap untuk mendapat tempat teratas juga.Tapi apakan daya bukan rezeki kami.So dengan pengalaman yang diperolehi dari peringkat zon peringkat negeri..saya mula target untuk tahun 2015 untuk dapat sampai ke kebangsaan.

Bermula dari awal Januari, semangat saya berkobar kobar untuk menghasilkan video terbanyak untuk dihantar dalam pertandingan  PETROSAINS SCIENCE SHOW tu.

Saya mengambil keputusan untuk mewajibkan semua murid kelas 4S1 dan 4 S2 masuk pertandingan  PETROSAINS SCIENCE SHOW tu.Video mereka diambil markah sebanyak 10% sebagai markah dalam Ujian Penilaian 1.Akhirnya saya dan cikgu Nurul Akmal dapat menghantar 24 video .

Video -video mereka juga dipertandingkan di peringkat sekolah sempena Hari Graduasi dan Inovasi 2015.Video peserta ditayangkan sepanjang majlis Graduasi tersebut.Pemenang mendapat hadiah wang tunai dan juga sijil

Selepas saringan pertama dari pihak Petrosains, 2 kumpulan terpilih ke peringkat negeri Amirul Rashid dan Nur Hamizah tajuk Prinsip Pascal serta kumpulan Tinagaran dan Amar yang bertajuk Inertia pun dapat masuk ke peringkat negeri.Apa lagi..melompat gembira lar...Tapi kes yang sama lagi..Amirul dan Hamizah tak nak masuk sebab nak fokus pada SPM..so ganti lagi dengan orang lain..Yusri dengan Izni...


Selepas dah berhempas pulas berlatih dan buat segala props..Tinagaran ,Amar, Yusri dan Izni pun present.Tina dan Amar dapat buat lebih baik dari latihan yang diorang dah buat.Tapi Yusri dengan Izni,..agak menyedihkan..so bila tengok pada peserta yang buat persembahan tu..memang nampak kumpulan kami tak da peluang nak menang..saya dah frust giler time tu...

Tapi bila tiba keputusan diumumkan...Kumpulan Yusri dan Izni berjaya jadi johan negeri.Alhamdulillah..rasa nak melompat kat situ juga..Akhirnya impian dah menjadi kenyataan...Allah maha mendengar ...

Petrosains Show

Johan Negeri Melaka 2015

Menanti nak masuk peringkat kebangsaan..buat props..buat eksperimen..cuti sekolah memang datang sekolah jer..siapkan semua..Tema untuk final kami ubah kepada "abang Sado"..kemain banyak barang dan props kami.sampai tak muat2 van..haha..

Bila sampai masa pertandingan peringkat kebangsaan..ada group yang bawa barang2 simple jer.kami yang penuh sarat..tak terangkat...Diperingat kebangsaan pula ada dua kategori lagi..semi final 16 group dan final 8 group.Memang havoc pertandingan ni.Peringkat semifinal pun dah hebat hebat semua team.Pertandingan ni bertambah havoc dengan pengacara Honey Madu...

Petrosains show

Possing sebelum masuk dewan pertandingan

Memang gerun..persembahan yang sangat menarik.Persembahan peringkat semi final nampaknya lebih hebat dari peserta final tahun lepas 2014...Team SGB buat persembahan yang ke 12.Tapi sayang persembahan kami tidak dapat dipersembahkan part teakhir..welfie ramai-ramai..masa dah lebih dari 15 minit...Kecewa..saya pasrah ...mungkin kami  tak dapat masuk final.

Petrosains Show

Sesi temuramah bersama astro TV IQ

Tapi bila diumumkan kumpulan yang  dapat masuk final..nama SMK Ghafar Baba menjadi sebutan......wahhhh..rasa macam nak runtuh langit..jeritan gembira..tak tau nak kata ..kami masuk final...hoorayyyyyyy...terima kasih Allah


Petrosains Show

Komen guru pembimbing selepas persembahan


Petrosains show

Kami finalis

Tiba masa persembahan...nasib tak sebelahi kami..persembahn tetap lebih dari 15 minit..ada part yang best tak sempat nak buat..Redha jerlah..Memang kali ni saya konfiden SGB tak akan dapat top 3 pun.Peserta2 lain memang semuanya hebat hebat belaka.Sangat menghiburkan dan mengujakan.

Petrosains show

Cameraman saja jer amik gambar ni tau..tengah risau ni


Tapi saya bangga dengan anak murid saya Izni , Yusri serta cikgu Nurul Akmal yang sangat banyak membantu dari awal sampai akhir.Walaupun kami tak dapat tempat top 3 tapi cita-cita saya tercapai juga masuk peringkat kebangsaan.

Tahun 2016 cita-cita untuk  mendapat top 3 diperingkat kebangsaan.Doakan kejayaan kami ye.Johan membawa pulang RM20 ribu, naib johan RM 17 ribu dan tempat ke 3 RM 15 ribu.Banyak tuuu..

 Sebelum ni dok berangan jer..kalau la dapat masuk tv kan best..rupa-rupanya angan-angan tu akhirnya jadi kenyataan.Semua persembahan peringkat semi final dan final di tayangkan dalam astro TVIQ. Dapatla anak-anak SMK Ghafar Baba masuk TV dengan cikgunya..walaupun beberapa saat je..hihi...Sekarang masih ditayangkan di channel 610 setiap hari ahad 5.30 petang.

Petrosains Show

Pengetua hadir beri sokongan

Pengalaman menyertai pertandingan persembahan sains Petrosains memang sangat berharga.Apatah lagi bila dapat sampai ke peringkat kebangsaan Pihak Petrosains memang awesome.Semua program yang mereka anjurkan memang tip top..havoc ...kalau diberi bintang saya nak bagi 5 bintang.

Petrosains Show

Antara persembahan menarik semasa penutup pertandingan

Belajar sains dengan cara paling menarik, mencungkil bakat-bakat baru, meningkatkan keyakinan diri, mengasah minda untuk menjadi  students yang kreatif , belajar sambil berhibur.Science in our daily lives...

Petrosains Show

Kenangan bersama pengacara pertandingan Honey Madu

Tahun lepas dengan sukacitanya pengetua Pn Hjh Khalijah mengumumkan bahawa beliau akan menaja hadiah  wang tunai RM 2000 untuk menjalankan pertandingan ini diperingkat sekolah tahun 2016..wow..berpeluang lagi anak2 SGB mengasah bakat dan berpeluang menang hadiah wang tunai.

So kami namakan "Pertandingan Persembahan Sains Piala Pengetua". Ini kenangan terakhir buat tuan pengetua yang akan bersara pada bulan Mei ini.Terima kasih puan Khalijah atas sokongan puan selama ni....serta Ketua Bidang Sains Matematik Pn Ng lian Ngoh serta semua yg terlibat secara langsung atau tidak langsung...Pn Cikgu Nurul Akmal...ai tabik spring kat u...pelapis bersiri dah ada bila saya pula "bersara" nanti..huhu....

Petrosains show

Cikgu Nurul Akmal..tq so much

FAKTA PENYERTAAN PERTANDINGAN PERSEMBAHAN SAINS PETROSAINS SMKGB

2011~ Penyertaan

2012~ Penyertaan

2013 ~ Berjaya ke peringkat zon Selatan (saguhati)

2014 ~ Berjaya ke peringkat Negeri Melaka ( saguhati)

2015 ~ Berjaya keperingkat Negeri Melaka (Johan)

2015 ~ FINALIS TOP 8 PERINGKAT KEBANGSAAN

~cikgu suhaila~
Guru Fizik SMK Ghafar Baba