Tuesday, 13 December 2016

RENCAH HIDUP STUDENTS TUA HLP

Hari ni aku tersalah jadual.Ingatkan kelas jam 10 pagi tapi rupanya kelas 9 pagi.Jam 8.20 masih di masjid tanah nak ke bangi ..
.
On the way doa banyak banyak moga moga dipermudahkan perjalanan..alhamdulillah..semuanya selamat..
.
Masuk kelas memang lewat 30 minit..presentation dah mula..siap kena tegur datang lewat..ni la first time aku jadi lewat gini..huhu
.
Mujurla baru sorang yang present..
.
Dari sorang ke sorang..kawan kawan present..yang banyak cakap bukannya presenter tapi tuan yg memberi markah ..cukup la presenter hanya tunjukkan slide 1 atau 2..
.
..tiba giliran aku..baru baca tajuk..cakap sepatah dua..terus aku terdiam...tak sempat nak sambung slide2 lain..begitulah sesi hari ini..dan ia berakhir dengan memudahkan kami tanpa perlu cakap banyak banyak..untung betul..
.
Students ukm
Mak anak 5 yang sangat tabah.

Bukan senang nak senang..hidup perlu diteruskan..kesabaran perlu ditingkatkan..
.
Kelas terakhir hari ni meninggalkan kenangan manis yang tak mungkin aku lupakan..Pastinya aku..kak ita..ain..rya..jemi.ustaz amran..izati dan teman2 lain akan ingat sampai bila bila..
.
Pastinya suatu hari nanti ketika jubah di hari graduasi disarungkan..kelas inilah yang bakal disebut sebut selalu..
.
Beruntunglah kami..
.
Untuk itu..adik adik sekelian yang berniat nak sambung belajar..pastikan ada telinga tebal..hati kental..kesabaran setinggi gunung everest..hihi
.
Abe Jemi kaki lawak buat kelas riuh rendah

4 hari tak makan sebab terlalu happy  selesai present.πŸ˜„

Hebatmu Rya

Inilah hasil.usaha saya selama 13 minggu belajar sendiriπŸ˜„

Hidup perlu diteruskan.Segala dugaan dan cabaran menjadikan kita lebih cekal dan tabah..kita tidak akan diuji sekiranya kita tidak mampu menangungnya..cewahhhh...

master HLP
Last Day Kelas KP1

master HLP
Lelaki tinggal 2 sepatutnya ada 3

master HLP
Happy la dah lepas azab

master HLP
yang mana satu pensyarah?

master HLP

Bye bye KP1..outt..Kp2 kami semua A 

Sekian coretan mak.mak kampus

Sunday, 11 December 2016

MAKAN CARROT BOLEH ELAK KANSER

Semua orang tahu yang makan sayur ni memang bagus..bagus untuk mencantikkan kulit, menurunkan berat badan , membina dan membaiki tulang.menguatkan sistem imun dan juga bantu mengekalkan kesihatan. Dalam piramid makanan pun sayur dan buah disarankan untuk ambil lebih banyak dari protein dan lemak..

KHASIAT CARROT

Dalam banyak-banyak sayur , akak suka makan carrot. Kalau dapat carrot yang comel tu..lagi sedap meratah. Kalau boleh semua tiap kali nak masak nak masukkan carrot..hihi..Banyak sangat khasiat carrot ni.. Carrot mengandungi beta kerotin (yang akan ditukar kepada vitamin A dalam badan kita) yang tinggi selain dari sebahagian besar serat dan karbohidrat terdapat juga sedikit protin, lemak, kalsium, zat besi, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, vitamin K, biotin, potassium dan thiamine.

kanser paru-paru


Antara khasiat utama carrot ialah:
  • Karot sangat baik untuk sistem limfa dan perut kita.
  • Memperbaiki masalah seksual, rabun malam dan batuk yang berpanjangan (tidak mahu sembuh dalam jangka masa yang lama).
  • Menguatkan buah pinggang, mengeluarkan angin dan kesejukan berlebihan dari badan kita.
  • Karot sangat terkenal dengan sifat anti kanser. Kajian menunjukan orang yang kekurangan beta kerotin 2 kali ganda lebih mudah mendapat penyakit kanser (barah). Adalah baik untuk makan karot setiap hari bagi mengelakkan kanser. Ini adalah kerana beta kerotin di dalam karot mudah ditukar kepada vitamin A untuk kegunaan badan kita. Vitamin A juga penting untuk pertumbuhan sel yang sihat, sistem imunisasi (sistem petahanan/kekebalan badan dari penyakit) dan perlindungan terhadap kemerosotan (degenerasi) maskular.
  • Kajian juga mendapati karot yang mengandungi asid folik, kumpulan vitamin B, berkesan untuk melawan radikal bebas (bahan yang menyebabkan kanser) dalam badan kita.
  • Lignin yang ditemui dalam karot juga membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk melawan sel-sel kanser.
  • Karot juga mengandungi suksinat potash yang bersifat ubat anti hipertensi juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Oleh kerana itu, juga dianggap sebagai diet yang baik bagi pesakit tekanan darah tinggi
Sememangnya carrot ni bagus untuk diamalkan, masalahnya carrot yang kita makan setiap hari ni dah kurang khasiatnya. Mana taknya , masa kita masak sayur atau carrot ni, khasiatnya juga dah hilang kesan dari haba. Dan mungkin juga carrot yang kita makan ni sudah tercemar akibat racun serangga atau baja kimia yang digunakan untuk kesuburan carrot tu.

PURPLE CARROT
PURPLE CARROT

Di sebabkan carrot terkenal dengan anti kanser, tapi saya tak dapat khasiat sepenuhnya dengan makan je carrot tu setiap hari. Maka saya tambahkan khasiatnya dengan minum tonik VIVIX. Dalam vivix ada 4 kandungan utama , dan antaranya ialah purple carrot. Purple carrot ni mengandungi antioksidan yang sangat tinggi . Gabungan 4 ramuan utama dalam vivix iaitu muscadine grape, purple carrot, eldeberry dan polygium cuspidatum telah menghasilkan tonik yang sangat membantu dalam melawan kerosakan DNA dalam badan.


7 TANDA-TANDA AWAL ANDA PENGIDAP SAKIT BUAH PINGGANG

Buah pinggang merupakan organ penting dalam tubuh badan manusia. Fungsinya untuk menghasilkan hormon erytropoietin, renin dan calcitriol. Erythropoietin atau EPO berfungsi merangsang tulang sum-sum  untuk menghasilkan sel darah merah. Renin pula untuk menetapkan tekanan darah manakala calcitriol adalah satu bahan aktif berbentuk vitamin D, berfungsi untuk menjaga kalsium untuk tulang dan kesimbangan kimia yang normal dalam badan
sakit buah pinggang
Dialisis akibat kegagalan buah pinggang

Terlalu ramai dikalangan kita yang beranggapan bahawa mereka cukup sihat , walaupun berpuluh tahun tak pernah menjalani ujian kesihatan. tak kurang juga yang beraggapan bahawa mereka cukup sihat dan tidak berisiko untuk berdepan dengan masalah kesihatan, padahal semua orang berisiko untuk mengalaminya. Kebanyakan penyakit kronik menyerang badan dalam diam. Sikap suka meletakkan diri dalam keadaan selesa menyebabkan mereka mengambil mudah untuk menjalani pemeriksaan kesihatan walaupun diberi percuma.kalau berbayar lagi la takkan nak punya.


Bila disahkan mereka mengidap penyakit kronik , baru la terkejut dan tak dapat terima kenyataan kerana tidak pernah mengalami sebarang gejala. Itulah sifat penyakit kronik, bertindak dalam diam dan kehadirannya tidak dirasai dan pesakit boleh jalani kehidupan tanpa masalah kerana kesan hanya akan timbul apabila penyakit tersebut ditahap serius.

Antara punca kerosakan buah pinggang pada golongan dewasa dan warga tua lazimnya disebabkan oleh penyakit diabetes yang tidak terkawal. Selain itu, penyakit autoimun Sistemik Lupus Eritomatosus (SLE) di kalangan wanita muda juga menjadi penyebab masalah tersebut.

buah pinggang rosak

Penyakit buah pinggang akan mengambil masa bertahun-tahun sebelum menunjukkan kesan kepada kesihatan. Jika anda mengalami gejala seperti berikut, mungkin anda berisiko mengalami kegagalan buah pinggang.

Tanda-tanda awal penyakit buah pinggang


  1. Ketidakselesaan atau rasa terbakar ketika membuang air kecil.
  2. Darah keluar bersama-sama air kencing.
  3. Perubahan pada kekerapan membuang air kecil.
  4. Sakit belakang.
  5. Kerap buang air kecil, terutama pada tengah malam.
  6. Bengkak pada pergelangan kaki
  7. Sembap pada keliling mata yang berlarutan, terutama pada sebelah pagi.
darah di dlam air kencing



Kaki bengkak

Semua tanda di atas menunjukkan seseorang itu mengalami masalah kerosakan buah pinggang. Biasanya gejala ini dianggap perkara biasa dan sering diketepikan, sedangkan ia petanda penting kepada masalah buah pinggang.

Ketahui 5 peringkat kegagalan buah pinggang



Peringkat pertama

sangat minimun dan buah pinggang  boleh berfungsi dengan normal.

Peringkat kedua
kegagalan buah pinggang yang sedikit.

Peringkat ketiga 
kegagalan buah pinggang bersifat sederhana.

Peringkat keempat 
serius tetapi pesakit masih belum perlu menjalani dialisis darah.

Peringkat kelima 
dikategorikan sebagai kronik dan pesakit perlu menjalani dialisis darah untuk hidup.



Saturday, 10 December 2016

CARA ATASI MIGRAIN DAN SINUS DENGAN BAHAN ALAMI


Masalah Sakit Sinus, Migrain dan Gastrik yang dihadapi bertahun-tahun berkurang sejak amalkan Vivix dari Shaklee.
---------------------------------------------------------

Sakit Sinus, Migrain dan Gastrik adalah penyakit yang melanda ramai antara kita dan sangat merungsingkan. apatah lagi ia mengganggu kerja seharian serta tahap keyakinan kita apabila berhadapan dengan orang...
.
sinus

Ikuti cerita panjang lebar seorang Guru bernama Pn R.u. Adyani Ab Rahman tentang masalah yang dihadapinya bertahun-tahun itu akhirnya berjaya dikurangkan dengan pengamalan Suplemen Shaklee khususnya Vivix.
.
Vivix Shaklee adalah merupakan minuman berbentuk sirap yang mudah dimakan.
.
Semoga memberi manfaat.
.
Dapatkan dari pengedar yang sah
Su~ 0108798077

https://www.youtube.com/watch?v=fw3OX-B8SUk

AZAM TAHUN 2017

Hari ni adalah hari paling malas sedunia..tapi dalam malas malas pun siap juga la benda-benda penting..cuma belum ada mood nak siapkan assigment..

Sambil dok termenung..fikirkan masa depan..lagi berapa hari je dah nak masuk tahun 2017..dah banyak benda yang dilalui di tahun 2016..kenangan manis dan kenangan pahit semuanya ada.. apa yang dah terjadi biarlah ia menjadi sejarah ..Yang pastinya 2017 yang bakal datang perlu dirancang..
.
Ok akak nak bayangkan..ketika tarikh ini 11 Disember 2016 ..apa dah jadi pada akak pada 11 Disember 2017

1. Masa ni akak dah capai car bonus..jadi car bonus mula dapat dari bulan Februari 2017..makanya hasilnya dikutip setiap bulan..duit bonus nak beli kete idaman..cik abang dok bagi gambar -gambar keta dah..waaaa..terujanya nak rasa beli..



2. Masa tu akak dan anak-anak bisness semuanya dah naik sama sama..5 orang leader terhasil. Lin, Yasmin, Fatin, Ani, Hidayah..busy buat coaching sana sini..

3.Dah dapat melancong Percuma bersama shaklee..Krabi naik kapal Titanic ngeh ngeh..

4.Masa ni bonus dah masuk 5 angka.wow..tak sabarnya..

5.Study..masa ni dah masuk semester 3..tengah busy siapkan tesis..dah sampai bab 4 dah ni...hmmm

6. Bawa anak melancong sama-sama at least 3 kali dalam setahun dalam Malaysia

7. Lebih banyak menyumbang zakat dan sedekah sekurang kurangnya rm 200 sebulan.

8.Melancong ke Korea dengan geng geng GBS UKM..


ukm

Setakat ni..itu je yang terfikir..harap harap setahun akan datang segala yang tersenarai ni menjadi kenyataan..amin..doakan saya ye..
.
Tapi sebelum tu..jom hayati video ni..kenangan akak selama 6 tahun di SMKGB bersama teman teman dan anak anak murid tersayang..selamat tinggal 2016..welcome to 2017



Friday, 9 December 2016

PELUANG JANA INCOME 5 ANGKA BERSAMA SHAKLEE

Hai semua..akak nak bercerita hari ni pasal.students IPT..masa first day mendaftar sebagai graduan UKM..ramai akak jumpa dengan adik2 freshie..muka semua muda muda belia je..tak macam kami..muka mak mak sangattt..


So masa perkenalkan diri ramai la juga adik adik yg fresh graduate ..dan belum ada pengalaman kerja..bila tanya kenapa tak kerja lepas habis degree..jawapan yang sama dari diorang ialah..tunggu panggilan kerja..dah temuduga tapi tak di panggil panggil lagi..so dari duduk rumah lebih baik sambung belajar..

Lepas tu akak pun tanya lagi..korang sambung belajar siapa yang tanggung?

..biasala jawapan diorang ialah mak ayah tanggung atau pinjam dari PTPTN...umur dah 23 ..24 dan ada yang dah bertahun menganggur..

Nampak tak adik2 senario sekarang? Kerja pun susah nak dapat walaupun korang ada degree...so takan setiap bulan masih nak mak ayah tanggung lagi...sampai bila..??

Meh akak cadang peluang keemasan buat korang ...

Kalau akak yang dah ada anak 5..masih bekerja dan belajar pun mampu buat bisnes lagi kenapa korang yang belum punya komitmen besar masih menanti kerja datang mencari?

Cabar diri guna ilmu degree korang untuk hasilkan sesuatu yang bermanafaat dan jangan tunggu lama -lama baru nak bertindak..

Keluar dari memikirkan hanya makan gaji setiap bulan sedangkan korang boleh tentukan berapa korang nak sebulan..

PELUANG MENJANA INCOME BERSAMA SHAKLEE terbuka luas..

Akak  sedang mencari calon BUSINESS PARTNER.

Kriteria yg utk jadi Business Partner akak mudah ajer..

1. Yang betul2 memerlukan duit / suka duit
2. Yang sanggup belajar dan diajar
3. Yang berpikiran positif
4. Yang suka dan berani terima cabaran
5. Yang tidak mudah give up

Jika anda ada kriteria di atas, cepat2 wasap akak tau..

Jangan risau, Modal tak perlu besar tapi pulangan besar bergantung kepada usaha anda.

Disamping menjana income ..anda boleh tingkatkan kesihatan keluarga rakan dan seterusnya masyarakat yang ramai sangat perlu dibantu

Akak  akan ajar anda dari Zero hingga anda blh jadi Hero; yg penting anda sanggup belajar.

...Bisnes Shaklee bisness Ekslusif ....

Ramai  pelajar IPT lain sekarang sudah cuba ambil langkah bijak mencari extra income😍

Anda bila lagi?

Semangat mereka sangat membara.
Mereka mampu menjana income 4 angka setiap bulan.

Anda juga blh menjadi seperti mereka yang dah berjaya... TRUST ME!

Bisness shaklee

Hubungi kak su

010 8798077

Leader of IWF

Together We Succeed!

7 SEBAB MENGAPA ANDA PERLU MULA BISNESS ONLINE

Kenapa kita kena mula berjinak-jinak menjalankan bisnes secara online bermula dari sekarang?

Sekarang ni ekonomi memang tak berapa nak baik..harga barang semuanya naik..takndak yang turun..hujan je dok turun..huhu..jadi ramai yg dok mengeluh tak cukup duit nak bayar itu ini..
.
Daripada dok mengeluh..lebih baik.cari jalan..ramai sangat yg pilih berniaga online..

Kenapa ye?

1- Bina base/foundation bisnes yg kukuh
Kalau nak buat bisnes kan kena modal..nak buka kedai pun kena bayar..nak sewa lagi..jadi kalau nak mula bisness elok la cuba dulu secara online..bila dah kukuh ilmu dan selok belok bisness baru boleh pikir nak bukak kedai kuttt..

2. lebih awal start lebih cerah peluang nak berjaya berbanding tunggu semua perfect.
Kalau nak tunggu perfect baru nak mula..maka hampeh la..memang takan mula la jawabnya..jadi..dah mula baru tau apa yg kita tahu dan apa yg kita kena belajar..lagi awal mula lagi la banyak pengalaman..

3. potensi bisnes online sangat besar

Rasanya semua org ada telefon pintar kott..sekarang ni anak2 remaja pun pandai beli online tau..jadi pasaran online ni sangat luas..lagipun jimat masa dan tenaga org nak keluar shopping..beli online senang..

4. Ikut peredaran zaman,  jimat kos sewa kedai, pekerja

Of kos la jimat duit dr nak sewa kedai or beli kedai..asalkan ada satu sudut kat rumah letak stok dan sudut nak ambil gambar..jimat tu..tak payah nak ambil pekerja nak bayar gaji banyk2 tunggu kedai.. 

5. Masa lebih fleksible
Suka hati je bila nak buka kedai..pendek kata..24 jam kedainonline buka expecially blog..boleh google 24 jam..sambil tidur pun boleh dapat order

6. Pasaran lebih luas
Kalau buka kedai..agak2 org yg kawasan tu je dtg beli..kat negeri lain tak dtg la..apa lagi kalau dr luar negara..memang tak la kut..kalau online..satu dunia boleh akses..kan bagus tu..

7. Potensi lebih cerah
Bijak mengurus bisness online berpotensi kekal lama..contohnya blog ..sekali ia di tulis dan dikongsi..maka sampai bila2 boleh diaksess dan peluang membeli tetap ada..

8. Nak capai financial freedom.
Ramai gila yg buat bisness online lebih kaya dr bisness biasa..tengok saja Irfan Khairi.neelofa..dan eamai lagi...muda2 dah jadi jutawan kan..so..apa tunggu lagi..takan nak makan gaji sampai tua..dan lagi teruk yg menganggur kat rumah tu....ngeh..ngeh..ngeh..


Bisnes tudung neelofa

#shakleewarrior #shakleeeffect #tsunamishaklee #gmftsunami 
#shakleeukmbangi

Wednesday, 7 December 2016

DUIT BONUS SHAKLEE BUAT SIMPANAN UNTUK ANAK BELAJAR

Rindu tunggu anak ibu balik ..dah lama tak jumpa..dengar suara jek..hihi..
.
Ini anak sulung kak su..umur dia 18 tahun..sekarang belajar kat Kolej di Kelantan..jauh dr Melaka.
.
Sekejap je masa berlalu..dah masuk belajar kolej..biasa la kan..kalau dah belajar kolej ke..belajar kat u ke..kos belajar mami and dady kena la tanggung..
.
Syukur alhamdulillah..walaupun tiap2 bulan ibu dapat gaji..tapi bonus shakli banyak sangat membantu..ni la masanya nak tolong suami..duit bonus tiap2 bulan memang ada khas utk anak2 belajar..hantarla kemana kelas tusyen ke..tahfiz ke..pakai duit bonus je..
.
Sekarang kos kan semuanya dah mahal..jadi tak da la rasa beban sangat nak keluarkan belanja anak2 belajar..belanja makan..bagi apa yg dorang suka.
.
Korang pun boleh juga..buat part time ke..full time ke..ok jer..yang penting kita jgn asyik mengeluh..tapi carilah jalan utk tambah pendapatan sampingan..
.
Kalau ada banyak sangat masa depan tv atau fb..tu maknanya anda ada banyakkk masa utk buat benda yg lebih bermanafaat..

Duit bonus shaklee

.
Kak su
010.879.8077

#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#GMFtsunami
#gmfbot

FOLLOW ME

Hai kawan2..
Korang dah follow dan like ke semua yang akak ada ni..?

Blog kesayangan akak ni baru je terhasil 3 tahun lepas..baru aktif menulis 2 tahun jek..blog ni berkongsi kisah peribadi dan juga kisah dunia pendidikan...dan tak lupa dunia kesihatan..jom follow
www.akukaksu.blogspot.com
Instagram


Page


Page..cute&beauty.com pun ada..perkongsian kesihatan juga disini..
Jom like sikit..πŸ˜„.

Facebook..memang korang dah follow kan..hihi..

Instagram..pun ada..namanya suhailacute21..
Apa tunggu lagi..jom la follow rapat rapat..πŸ˜„πŸ˜„

#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#gmftsunami
#landmarkstudy
#liveamazing

BEKAS LETAK VITAMIN UNTUK TRAVEL

Hari ni nak gerak lagi ke UKM..seminggu 2 atau kali berulang alik..tapi disebabkan esok dan jumaat ada kelas..jadi kena la tidur kat UKM..
.
Kalau mula mula dulu sewa hotel bajet kat Bangi untuk 1 ke 2 malam..share 2 orang sebilik..harga hotel ok la ..tak mahal sangat..dalam 1 malam rm 83 .
.
Selalunya bila travel memang malas nak bawa botol2 vitamin..disebabkan besar botol botol tu contohnya macam esp..vitamin c..omega..makanya last last tak bawa langsung..
.
Jadinya bila kat sana dah terskip makan vitamin..tu la pasal..yg tak bestnya..
.
Sekarang ni rasa exited pulak tengok bekas ni..cantik..comel..boleh isi ESP sekali..
.
Jadi setiap lapisan ni cukup untuk vitamin kak su seharian..
.
Jadinya bubuh khas untuk 2 hari makan..dan selebihnya nanti nak sedekah kat kawan kawan makan sama..hihi..best kan jadi kawan akak..dapat makan vitamin free..πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„.
.
Korang nak ke bekas vitamin ni juga ke?
Mesti nak kannnn..
.
Senang je..korang boleh buat belian dengan 150uv..dapat la beli bekas ni murah..rm 13.80 aje..
.
Bila tengok bekas cantik macam ni..kak su rasa terlebih exited pulak nak makan vitamin vitamin tu..hihi..
.
Kalau korang nak kena cepat tau..hanya bulan disember ajer promosinya..lepas tu ..selagi stok masih ada..kalau tak da..kim salam nak dapat..berebut orang tunggu..😒

Whasap kak su cepat tau
0108798077
Bekas letak vitamin

Sunday, 4 December 2016

HUJAN MEMUDARATKAN ATAU HIKMAH?


"ani.........angkat kain hujan......,jemuran dah turun............"(petikan filem pendekar bujang lapok)



Sekarang nie musim hujan, ada yang mengeluh, ada yang gembira, ada yang berduka, dan ada yang tengah tidur....hehe

Sebaiknya kita tak perlu mengeluh dengan hujan…
hujan ni ada macam-macam hikmah.Ada kata hujan rahmat..
telah dinyatakan dalam alQuran tentang hujan..

"......dan DIA menurunkan air HUJAN dari langit,lalu DIA menghasilkan dengan HUJAN itu buah-buahan sebagai rezki kamu...." al-Baqarah 22

"....dan ALLAH menurunkan kepadamu HUJAN dari langit untuk menyucikan kamu dengan hujan itu..." al-Anfal 11


" Dan KAMI turunkan kepada mereka hujan ( batu ), maka perhatikanlah bagaimana kesudahan bagi orang-orang yang berdosa" al-A'raf 84



Walaupun hujan ni penuh rahmat, tapi hujan akanbertukar jadi bala apabila kesan dari tangan -tangan manusia..



Kalau zaman dulu main hujan ni dah satu kebiasaan dikampung-kampung..masa ni la nak sejukkan badan..mandi free..sejukkkk..

Tapi sekarang…

Jangan dok gatai nak mandi hujan..sebab kandungan hujan berbeza di setiap tempat..kalau di kawasan industry tak sama kandungan air hujan dengan kawasan kampong yang tidak tercemar.


Air hujan sekarang penuh degan hujan asid..sebabnya air hujan telah bertindakbalas dengan apa saja bahan kinia dalam udara…so hati hati dengan hujan ye dek non…


Kalau dah kena hujan dan demam, cepat cepat la telan vitamin c dan nutriferon

hikmah hujan

Wednesday, 30 November 2016

10 KESAN SAMPINGAN SUNTIKAN DEPO-PROVERA YANG ANDA BELUM TAHU

Pernah dengar tak suntikan depo prevera? Kebiasaannya ibu-ibu panggil suntikan depo jer. Suntikan sepo ni sangat popular dikalangan wanita yang perancang kemahilan. Suntikan ni biasanya diambil dalam tempoh 3 bulan sekali. Dalam entry yang lepas akak dah kongsikan siapa yang tidak boleh mengambil suntikan depo. Boleh klik sini.

Hari ni akak nak kongsikan pula kesan sampingan suntikan depo ni. Memang tak dinafikan, ramai juga yang ambil suntikan ni pernah mengadu dan berkongsi pengalaman kesan selepas pengambilan depo. Ada yang sama dan ada yang tak sama. Bergantung pada individu. Ada sebahagian yang tak ada apa-apa masalah dengan suntikan depo ni..tapi majoriti akan menceritakan kesan yang lebih kurang sama..akak cuma nak berkongsi pengalaman saja. Kalau korang nak maklumat lebih tepat tentang suntikan ni..lebih baik pergi jumpa doktor anda .

Masa lahirkan anak yang ke lima, doktor sarankan akak ambil IUCD. Jadi akak pun setuju memandangkan akak nii dah lama sangat dah makan PIL PERANCANG. Bermula dari anak sulung sampai la anak ke 4. Jadi doktor sarankan IUCD memandangkan akak ada sejarah kanser payudara dari arwah mak. Jadi akak pun gunakan IUCD. Selepas 3 tahun, mesti kena keluarkan. Dah keluarkan , nak pasang yang baru ada masalah pulak..tak dapatk masukkan semula IUCD tu. kata doktor peranakan akak senget pulak..huhu

Puas dah doktor cuba , tapi tak berjaya. Apa lagi akak pun tak nak dah pasangkan semula. Jadi untuk merancang kehamilan lagi..terpaksa kak mencuba pula suntikan DEPO walaupun tahu yang suntikan DEPO ni adalah hormon juga.

Selepas ambil suntikan sepo , period memang tak datang. Hampir setahun tak datang. Badan ni rasa tak selesa dan sakit sana sini. Berat badan naik dari hari kesehari wlaupun makan tak banyak pun.Yang paling tak tahan, muka naik jerawat dengan meriahnya. Dair satu naik dua dan akhirnya tak terkiran banyaknya. Kulit mula kusam dan jerawat tak berhenti naik. Sampai satu masa naik fedup tengok kulit muka sendiri.Dah la tembam semacam, kulit pulak bermasalah.



Satu lagi kesan sampingan ialah, naluri untuk bersama, pendek kata nafsu bersama suami langsung tertutup. memang betul la sangat nak merancang kan..hihihi..So dah tak tahan dengan kesan suntikan depo yang membebankankepala otak, akak decide nak stop. Bila stop dan ambil suplimen, ternyata semua kesan sampingan tu makin hilang. Dan sampai hari ni akak dah tak nak lagi suntik. Cukup la 3 kali suntikan.

Bila akak google , rupa-rupanya kesan yang akak alami tu memang adalah salah satu dari kesan sampingan suntikan depo.Jom baca ni


10 KEDAN SAMPINGAN SUNTIKAN DEPO


1. Kitaran haid tidak menentu
2. Mengalami sakit kepala
3.  Rasa berdebar-debar
4. Pening(berpusing)
5. Jerawat
6. Perubahan selera makan , samada rasa cepat lapar dan ada yang lambat lapar
7. Penambahan berat badan
9. Keguguran rambut
10. Kereputan pada tulang


kesan suntikan depo

Ha..nampak tak ..semua kesan tu akak dapat rasa. Tapi paling tak tahan kesan nombor 5 dengan nombor 6


Nampak tak ketembaman pipi akak?masa ni memang tengah kronik effect depo.semua baju tak muat sampai kena pergi buka besarkan..hihi..sekarang dah normal..alhamdulillah

Nak tahu apa akak anak 5 ni makan sampai dapat kembali ke keadaan normal ? Jom baca ni.

Monday, 28 November 2016

VITAMIN SEMULAJADI UNTUK PELAJAR IPT

Nak mula buat tugasan....ada kawan tanya..
Vitamin untuk students

"Kak su.. Walaupun kak su dah 40 an..sempat lagi kak su belajar..bertenaga je..kulit pun tak da masalah..kak su makan set shaklee yang mana?"

Meh nak cerita..akak ni sekarang dah tukar feveret vitamin..kalau dua bulan lepas akak malas nak telan vitamin lain..asyik telan vivix je..
.
Semenjak dah mula travel seminggu 3 kali ke Bangi ni..akak tambah lagi macam macam vitamin..
.
Memang kena dik..tidur tak tentu masa..nak pikir banyak dok buat tugasan..kulit makin lama pun dok kedut jek kan..tenaga lagi penting..sebab tidur lewat malam..
.

Jadinya sekarang ada 7 vitamin  feveret akak yang wajib akak untuk terus bertenaga masa belajar

1.Esp

Minum pagi pagi sebelum mengadap kerja..tak rasa lapar langsung..dan perut tak kenyang sangat..jadi elak mengantuk ..esp pun jaga kulit juga..

2.B compleks

wajib wajib wajib..tak boleh miss..pasal apa? Akak ni selalu stress dik..lecterur akak semua advance..hari ni cakap minggu depan antar proposal 70 ms bab 1 bab 2 dan bab 3 siap instrumen..

3.vitamin c

Banyak pikir..muka kedut..banyak jerawat naik..tak nak la aku habis belajar umur 43 tahun dah macam orang umur 50 tahun..oh tidakkkk.

4.cinch tea.

Nak berjaga malam ..nak keep cool..bertenaga sampai tengah malam..wajib telan cinch tea..kalau tak laptop akak yang tengok akak tido..hihi

5.vivix

sebelum tidur..sesudu vivix..untuk sel sel dalaman akak..tak nak la sakit akibat stress..biar vivix gantikan sel sel DNA akk yg rosak dengan yang baru.

Itulah dia kegemaran set vitamin akak sekarang..semua ni bukan jadi keperluan lagi tapi dah jadi wajib buat akak sekarang..

Korang doakan akak sihat tau..

#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#gmfbackontrack
#gmftsunami

Friday, 25 November 2016

SIAPAKAH YANG TIDAK BOLEH AMBIL SUNTIKAN DEPO?

Sejak kebelakangan ni ramai pulak yang call dan pm akak tanyakan tentang side effect suntikan depo.Maybe diorang terbaca entry akak tentang kisah akak alami simptom kronik (kronik atas pemahaman sendiri untuk diri sendiri, maybe korang tak ) . Dan mungkin juga ramai ibu-ibu yang belum tahu apa tu suntikan depo atau ada yang memang dah ambil suntikan depo tapi tak tau pun itu namanya depo.

Apa tu suntikan depo?

Depo-Provera adalah ubat hormone yang mengandungi satu jenis sintetik hormon sahaja. Suntikan ni adalah berkesan untuk rancang kehamilan. Pengalaman akak dulu, suntikan ni akan diberikan selepas 5 hari haid bagi pastikan kita tak hail masa suntikan tu diberi. Lepas setiap 3 bulan, suntikan tu akan diambil semula.

Katanya suntikan ni sesuai untuk ibu yang menyusukan anak.Sebab ia tak mengakibatkan susu kita kering. Walaupun masa ambil suntikan ni akak tak menyusu pun. tapi disebabkan dah terlampau lama makan pil perancang, so akak decide untuk suntik pulak.

kajian-kajian lepas mendapati kalau kita ambil suntikan depo ni dalam jangka masa yang lama , semakin sukar untuk hamil semula (Dr Zubaidi) .

Korang kena ingat..kalau korang terdiri dari golongan ni , sebaiknya jangan ambil suntikan depo.

1. Mengalami pendarahan faraj yang tidak diketahui puncanya
2. Ada masalah berkaitan dengan fungsi hati
3. mengalami kanser payudara.
4. Mengalami masalah "darah beku"

Dalam entry akan datang akak akan share apakah kesan sampingan sepanjang mengambil suntikan depo ni.

SUNTIKAN DEPO

Wednesday, 23 November 2016

HILANG KEYAKINAN DIRI BILA KULIT DIPENUHI JERAWAT

Sapa diantara korang yang muka dia selalu sangat naik jerawat?

Kalau akak ni, kulit muka jarang naik jerawat.kalau naik je biasanya waktu nak datang bulan. Tapi satu benda berlaku membuatkan akak geram sangat kat muka sendiri bila jerawat naik dengan meriahnya kat pipi kiri dan pipi kanan. Lepas habis satu , naik lagi satu.Dan kadang-kadang tu jerawat naik kat tempat yang sama je.

jerawat

Sapa tak tension kalau jerawat tak pernah berenti tumbuh.kalau kecik kecik masih boleh dimaafkan lagi, tapi kalau dah besar gedabak dan bernanah..sapa tak geram. Mujurla boleh disorok dengan tudung. hihi..tapi satu hari tu ada member sama-sama solat kat surau. Bila akak buka je tudung terus dia tegur..kenapa muka ko banyak naik jerawat su? ..adusss..malu juga tau..

Mula-mula tak perasan kenapa kulit muka mula naik jerawat..kalau dulu susah nak naik tapi kali ni naik dengan meriah sekali..non stop. sampai dah berparut hitam sebab dok picit dengan jari..huhu..akhirnya baru ingat..mungkin sebab masalah hormon ni.. Memang ada perubahan yang akak perasan lepas buat suntikan depo..korang tahu tak apa tu suntikan depo?


Suntikan depo tu untuk mak-mak yang nak merancang kehamilan. Setiap 3 bulan sekali suntikan tu akan dibuat kat klinik kesihatan . Suntikan tu sebenarnya hormon yang halang dari penghasilan ovum . Jadinya akak dah dapat detect yang jerawat tu berpunca dari hormon akak yang tak terkawal..maka apa lagi..ambil keputusan untuk stop je suntikan tu sebelum kulit akak semakin parah.

Dan akak dapat juga satu jalan penyelesaian untuk masalah jerawat akak tu..tunggu next entry akak cerita yek..k bye..


Monday, 21 November 2016

6 CARA MENINGKATKAN SISTEM IMUNISASI SECARA SEMULAJADI DI MUSIM HUJAN


Musim hujan dah kembali.Waktu ni kebiasaannya klinik dan hospital penuh dengan pesakit yang demam , selsema dan sebagainya. Waktu hujan dan cuaca yang lembab banyak penyakit yang boleh tersebar melalui air dan juga kelembaban yang rendah , mudah sangat bakteria membiak.Jadi , kita ni sebagai ibu  yang penyayang , pertama sekali kena la jaga diri sendiri dan keluarga terutamanya anak-anak kecil yang sistem imunisasi badan yang masih rendah dan mudah dijangkiti

Imunisasi tu apa?

Imunisasi ialah proses pemberian vaksin. Tujuannya nak meningkatkan sistem imunisasi badan terhadap penyakit-penyakit berjangkit. Kebiasaannya antigen (virus atau bakteri yang mati atau lemah akan disuntik ke dalam badan. Badan akan bertindakbalas dengan menghasilkan antibodi dan sel-sel memori yang akan mengingat dan menyerang antigen seandainyan jangkitan berlaku. Vaksin akan diberi diklinik atau hospital dengan suntikan atau melalui mulut.

Imunisasi terbukti dapat mengawal dan menghapuskan penyakit berjangkit yang mengancam nyawa dan dianggarkan antara 2-3 juta kematian setiap tahun dapat dielakkan melalui program imunisasi.

Bagaimana nak kuatkan imunisasi badan secara semulajadi?

1.Berikan makanan berkhasiat kepada ahli keluarga

Makanan berkhasiat membekalkan anak kepada nutrisi yang lengkap. Banyakkan makan buah- buahan dan sayur sayuran. Buah buahan yang tinggi kandungan vitamin c seperti buah oren . Elakkan daripada memberi makanan segera .
cara tingkatkan imunisasi

2. Bersenam.

Patikan anak bermain dengan aktif dan bererak bukan setakat mengadap gajet bermain game hanya bersenam pada jari dan tidak menggalakan perkembangan minda yang sihat. Bersenam dan bermain dengan aktif bertujuan supaya mereka sentiasa berpeluh bagi mengelakkan mereka dijangkiti penyakit. Bersenam dapat meningkatkan sistem imun anak-anak agar mereka lebih cergas.
cara tingkatkan imunisasi

3. Tidur yang mencukupi

Tidur nyeyak  selama sekurang-kurangnya  lapan jam sehari juga boleh meningkatkan system pertahanan tubuh. Kurang tidur boleh meningkatkan kadar hormon stress yang seterusnya akan melemahkan system imunisasi.
cara tingkatkan imunisasi

4. Minum air yang ditapis.

Air yang ditapis membantu anak anda sihat, cergas dan melawan sebarang jangkitan penyakit. Penapis air yang baik akan membantu anak anda sihat dan selamat.


cara tingkatkan imunisasi

5. Ketawa

Cuba lebih terbuka minda di samping itu bercerita dan dengarkanlah lawak jenaka atau humor. Ketawa boleh meningkatkan system imunisasi dengan cara menurunkan kadar stress dan kecemasan. Selain itu, ketawa boleh meredakan ketegangan otot dan menigkatkan pengambilan oksigen

cara tingkatkan imunisasi

6. Amalkan pengambilan makanan tambahan.

Suplimen adalah makanan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan tidak dapat dengan lengkap daripada makanan.
Suplemen yang susuai diamalkan ialah vitamin c, Mealshake, Vitalea , Nutriferon dan Omega Guard , garlic.

Friday, 18 November 2016

TONIK ANTIPENUAAN PALING HOT DI MALAYSIA

Assalamualaikum..hari ni akak suka sangat nak share dengan korang..sebab apa akak suka sangat minum vivix??
.
..alhamdulillah..dah 3 tahun dah minum. Memang pun banyak kesan baik luar dan dalam akak dah rasa.Ada sebab lain juga akak kekal minum vivix ni..


Meh akak kongsikan 5 PATENT VIVIX

Hanya di shaklee dan tidak ada mana-mana produk yang sama sepertinya kat Malaysia ni.

Ada 5 Patent dan satu-satunya di pasaran

1st Patent:
All natural, polyphenol blend dari 4 bahan berkuasa (Polyganum Cuspidatum, Muscadine Grapes, Elderberri Eropah, Purple Carrot Extract).


2nd Patent:
Bukan setakat resveratrol tetapi memberi gabungan resveratrol dan 15 jenis polyphenol.


3rd Patent:
10x lebih berkuasa.


4th Patent:
Based on muscadine grapes, salah satu sumber buah yang jarang ditemui. Anggur sebesar buah golf, tak da pun kat Malaysia.. πŸ˜†


5th Patent:
"Cold filling extraction" process utk preserve bioactive polyphenol dan pastikan kualiti paling tip top.semua khasiat masih kekal ..


Tapi untuk dapat khasiat Resveratrol dan Polyphenol yang bertindak sehingga ke dalam sel kenalah try Vivix sebotol. Pasti nak lagi..betulll..πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„
.
                             Vivix

Banyak testimoni -testimoni pengguna vivix . Korang boleh klik kat sini



Hubungi saya untuk dapatkan konsultasi percuma
Su
0108798077

TESTIMONI PESAKIT GOUT SEMBUH SELEPAS BERPULUH TAHUN MAKAN PIL PENAHAN SAKIT


Gout adalah penyakit yang boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja. Ia boleh menyebabkan kaki atau sendi-sendi terasa sakit dan ini mengakibatkan pesakit mengambil ubat penahan sakit bagimengawal kesakitan.Korang tahu tak bahawa ubat penahan sakit tidak digalakan untuk diambil dalam jangka masa yang lama? Korang tahu tak yang ubat penahan sakit tidak merawat tapi hanya boleh membuatkan anda seperti kebas dan mengawal kesakitan sahaja tetapi tidak merawat daripada punca penyakit.

Di sini saya kongsikan satu testimoni bagaimana pesakit gout yang boleh kembali pulih selepas mengamalkan vivix.

Vivix dan sakit kaki gout


Sebelum apak ke Jepun, saya supply apak saya dengan berbotol-botol vivix.Kesialah asyik bertongkat aje bila nak berjalan.Tapi alhamdulillah lepas apak amalkan pagi dan malam, tengok ha, sakan tak apak ai ni? tongkat pun langsung tak bawa tau . Tiap tiap hari minimum jalan kaki 15 minit.Vivix ni pulak , cuba tengok cara mana serasi dengan kita.Macam apak saya kalau simpan dalam fridge , minum vivix sejuk , nanti batuk datang.kalau letak kat luar suhu biasa je.Its getting better.
testimoni gout

Testimoni ke 2 pesakit gout

Ayah menderita gout berpuluh tahun.Pain killer dan ubat gout peneman setiap hari.Salah makan sikit je gout datang .jalan sampai memapah dinding. Tapi sejak amalkan vivix satu sudu je sehari , Alhamdulillah takde lagi gout datang menjengah.Yang bestnya boleh tinggalkan ubat gout dan pain killer( ubat tahan sakit) yang bertahun dah ambil tu. Dan ayah boleh makan makanan kegemaran semula.Syukur alhamdulillah.

testimoni gout

Jika anda mengalami masalah gaout seprti ini, jangan biarkan ia berpanjangan kerana iakan memudaratkan. Untuk keterangan lanjut tentang vivix anda boleh hubungi saya untuk saya terankgan tentang lebih lanjut.Saya adalah pengguna tegar vivix dan anda boleh da[atkan vivix daripada saya

Hubungi nombor ni ye

suhaila
0108798077

Thursday, 17 November 2016

MAIN HUJAN DI MUSIM TENGKUJUH

Main hujan saat paling syokkk..πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„
.
Teringat zaman kanak-kanak dulu..30 tahun dulu..lama kan..bila sampai musim hujan ..memang saat saat yang ditunggu..
.
Apa lagi..main hujan la..tapi kena menyorok dari pandangan mak..kalau main hujan sorang sorang tak best..main ramai ramai la lagi best..
.
Pernah juga time hujan kami beramai ramai dalam parit..berkubang..hujan turun lagi best mandi..hihi..
.
Kejap lagi datang la mak mak kami panggil balik..best best..'hampa naik cepat..hampa nak kena panah kilat ka?'..siap bawa kayu suruh naik.....time tu pakat cabut lari naik la tak cukup tanah..hahahaha..
.
Dulu main hujan relek je..balik mandi pastu pakai baju tebal..tak da masalah nak kena demam ke..selsema ke..
.
Zaman sekarang..mmm..hujan dah tak selamat nak dibuat main macam dulu..air hujan dah jadi hujan asid..kesan pencemaran.
.
Kalau dah kena hujan ..tak.kira la yang muda atau yang tua..badan mula sakit sakit ..selsema..pening kepala semua ada..
.
Jadi untuk persediaan musim hujan dan musim tengkujuh ni..kat rumah wajib saya sediakan vitamin c..nutriferon..omega.Semuanya mesti anak anak makan untuk kuatkan sistem imuninasi masing masing..
.
Harap harap hujan kat Melaka ni tak bawa ke banjir sudah la..bulan 12 ni pun cuti sekolah..tak best la kalau masing masing demam dan sakit time cuti ..nak jalan jalan kan cuti ni,biarlah masing2 sihat dan tak mudah kena jangkitan..

#shakleewarrior
#tsunamishaklee
#shakleemasjidtanah #shakleemurah #shakleeukm

Wednesday, 16 November 2016

CARA BELI PRODUK SHAKLEE ON LINE

Assalamualaikum ..hari ni kak su nak share  macamana nak beli produk shaklee secara line.
Mula -mula kita kena masuk ke lamn web shaklee dulu..www.shaklee2u.com.my.
Nanti dia akan keluar yang macam ni.Log in ID tu masukkan no ID yang kita dapat semasa mendaftar ahli .Kalau lupa boleh tanya upline masing masing atau call je shaklee kat no ni 
03 56223188.Ikut arahan jer masa call nanti.
Untuk nombor password pun sama.Anda akan dapat nombor password semasa mendaftar kali pertama. Kalau masih lupa juga..tak pa..call je nombor shaklee tadi tu.Lepas tu klik la submit.


cara beli on line shaklee


cara beli on line shaklee

Nanti kita akan dibawa masuk ke muka amacam ni.Ada macam macam ikon kat situ.Jadi kalau nak beli produk shaklee korang tekan la kat shopping tu.
Di sini akan suruh kita klik setuju/agree ke tak.Klik je agree.Kalau tak agree macam mana nak shopping..hihi

cara beli on line shaklee

Nanti ini yang keluar.Alamat ni korang korang kena isi dulu.Isi alamat sendiri atau kalau nak pos ke kawan kawan pun boleh isi sini juga.No telefon denga alamat tu wajib isi.Yang email tak isi pun tak pa.

cara beli on line shaklee
Ok.Lepas siap isi alamat tadi boleh la korang pilih apa yang nak beli.Kat bahagian atas tu ada list produk dan harga.Ada harga ahli..harga bukan ahli dan uv setiap produk.Korang boleh semak situ.Pilih la sesuka hati mana korang nak dan klik la 'add to shopping list' .Dan kalau dah sudah membeli boleh la submit.


cara beli on line shaklee
Sampai sini.Pilih on line credit card dan submit


Akan keluar macam ni.Yang ni korang kena isi la nama pada kad.Make sure nama tu tak dijarakkan.Isikan nombor kad dan juga tarikh kad expored dan no 3 digit kad rahsia tu.

cara beli shaklee online
Kena tunggu lama sikit time ni.Sabar ye.Jangan tekan back


cara beli shaklee online

Siap isi nombor kad ,keluar yang ni pulak. Ok ni step kedua last.Dah semak semua betul betul apa yang nak dibeli.Tekan la submit.Nanti shaklee akan connect dengan bank untuk pembayaran.Dan akhir sekali bank akan hantar no tag.Selesai tu..maka siap la.Pihak bank akan hantar message dan pihak shaklee pun akan hantar message sms. Lupa pula nak bagitahu, harga pos untuk semua produk yang kurang dari RM 800 adalah RM 10.60 aje di semenanjung Malaysia, kalau Sabah Sarawak RM 20.00.  Kalau barang tu ada vivix..free tau.Untung betul beli vivix.

Siap..selamat mengexplore ye.Peringatan...langkah ini hanya untuk yang dah bergelar ahli sahaja.Kalau korang nak join ahli dan dapatkan harga belian jimat..boleh hubungi akak..


Kak su
0108798077
Your Trusted SID
949183