Friday, 24 April 2015

KEBAIKAN SUSU IBU

Susubibu

Mmmmmm....bestnya kalau apat cium baby baru lahir..baunya walaupun tak mandi tapi sedap jer..kalau cium sekali , nak cium berkali kali kali..lagi pulak kalau lepas dia baru lepas menyusu.Minum susu ibu..Suatu keajaiban apabila seorang bayi yang baru beberapa minit dilahirkan ,apabila diletakkan diatas dada seorang ibu , dia kan terus mencari cari susu ibunya.Betul pulak tu..huhu..ya Allah , tidak dapat digambarkan dengan kata kata betapa gembiranya hati ini bila melihat anak sendiri dipangkuan,hilang semua rasa sakit melahirkan...rindunya saat tu..hihi..


kelebihan susu ibu


Wangian dari syurga
Biasanya selepas sahaja bayi dilahirkan dan dibersihkan, nurse akan meminta ibu untuk menyusukan bayi mereka.Kali pertama susu ibu yang diminum oleh bayi mengandungi kandungan kolestrum yang sangat tinggi.Biasanya susu ini berwarna kekuning kuningan.Bertuahlah si anak jika dapat menikmati susu pertama siibu.

Jika dihospital kerajaan, memang tidak dibenarkan ibu membawa botol susu masuk ke dalam wad bersalin kerana ibu ibu digalakkan untuk memberi susu ibu.Kalau jumpa botol mesti nurse atau doktor suruh simpan..kantoi..

Terdapat berbagai kebaikan susu ibu ,baik kesan kepada ibu dan juga kesan kepada anak itu sendiri.Jom kita tengok kelebihan susu ibu 

Kebaikan Susu Ibu
Untuk bayi:
  • Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda
    • Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi.
    • Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
  • Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda
    • Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.
  • Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.
  • Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda.
  • Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
  • Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan.
  • Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
  • Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.
kelebihan susu ibu

Untuk ibu, penyusuan susu ibu:
  • membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
  • membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.
  • mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
  • menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya
Lain - lain kebaikan:
  • Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada.
  • Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak.

Tetapi alangkah dukacitanya si ibu bila hajat untuk menyusukan bayi tidak kesampaian dek kerana ketiadaan atau terhad sangat susunya.Bagaimana cara nak membanyakkan susu ibu?


Nanti saya akan kongsikan cara membanyakkan susu ibu..semoga bermanafaat...sharing is caring..


Tuesday, 21 April 2015

9 CARA MUDAH MENCAPAI BERAT IDEAL SELEPAS BERSALIN

Kesibukan kerja seharian mendorong kita mengambil jalan mudah dari segi pemakanan dan memilih makanan segera sebagai amalan harian.Lebih parah lagi jika gemar memakan makanan manis seperti kek dan biskut.Kesan pengambilan makanan yang tidak seimbang menyebabkan ramai dikalangan kita yang mengalami obesiti.Tidak terkecuali kaum hawa yang sering mengadu bahawa berat badan naik mendadak selepas melahirkan anak.Mengapa berat badan bertambah selepas bersalin?


Ada beberapa sebab mengapa wanita gemuk selepas melahirkan anak 
  • Wanita semasa hamil akan meningkat berat badan secara semula jadi. Ini adalah kerana semasa hamil terjadinya perubahan hormon yang menyebabkan badan mengumpul lemak dan air. Lemak yang dikumpulkan ini akan digunakan untuk membuat susu ibu selepas melahirkan anak. Salah satu sebab mengapa wanita menjadi gemuk selepas melahirkan anak ialah kerana tidak menyusukan anak dengan susu ibu. Jika wanita tidak menyusu, lemak yang disimpan semasa hamil tidak akan digunakan untuk membuat susu dan akan terus terkumpul di dalam badan. 
  • Sebab kedua ialah mungkin wanita selepas melahirkan anak tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan tidak meningkatkan aktiviti fizikalnya.




  1. Tidak  menggemari minuman bergas yang mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi.Coklat is my feveret tapi makan sikit jer tak boleh lebih..cepat muak..
  2. Mengambil sarapan pagi.Sarapan awal pagi saya ialah dua sudu ESP atau 2 sudu cinch shake sudah cukup mengenyangkan saya dari pagi sehingga ke tengahari.Kadang kadang lupa nak makan kerana terlalu sibuk
  3. Saya seorang gemar makan buah buahan, tetapi sayur sayuran saya lebih suka makan ulam ulaman berbanding sayur yang digoreng
  4. Makan nasi hanya satu senduk sahaja setiap hidangan tetapi suka makan lauk lebih lebih.
  5. Makan kerap tetapi kuantiti yang sedikit.
  6. Makan malam untuk saya sekeluarga ialah sebelum jam 9 malam.No food after 9 pm.
  7. Menjalankan aktiviti fizikal pada setiap hari.Cara saya ialah dengan mengemas rumah yang agak luas dan bertingkat tingkat tanpa bantuan pembantu rumah .Terima kasih kepada suami saya yang pandai design rumah di mana saya perlu sentiasa naik turun tangga untuk ke dapur dan ke bilik tidur.hihi...
  8. Menyusukan anak bagi ke lima lima anak saya.Anak kelima saya dapat menyusukan anak sehingga usianya 3 tahun.Sepanjang penyusuan anak berat badan saya tidak naik malah akan lebih turun .Itulah kelebihan ibu ibu yang menyusukan anak
  9. Faktor keturunan juga memainkan peranan penting.Saya di lahirkan dari keluarga yang bertubuh kecil tetapi ada juga dikalangan ahli keluarga saya gemuk lepas bersalin.
  10. Saya mengamalkan pengambilan suplimen untuk menjaga kesihatan dalaman dan luaran.Antara suplimen yang saya amalkan ialah vitamin c, vivix, ESP ,ostematrix dan colegen.Ia membantu saya mengekalkan berat badan yang ideal serta membantu menjaga kesihatan dan kecantikan.Almaklumlah bila usia dah bertambah tahap kesihatan semakin menurun dan kesan penuaan semakin jelas.Pengambilan suplimen membantu mengelakkan saya tua sebelum waktunya.

kurus dan cantik

Suker tengok gambar ni..saya dikelilingi ibu mengandung yang cun melecun

Rasanya cukuplah sampai disini perkongsian saya untuk hari ini...kita jumpa lagi di lain post yer...


Pengedar shaklee Masjid Tanah, Kuala Sungai Baru ,Pengakalan Balak.Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia

Sunday, 19 April 2015

ZINC COMPLEX

Keistimewaan Zinc Complex Shaklee 

zinc


Ini adalaah kisah benar yang berlaku pada anak teman sekerja saya,di mana anaknya mengalami kemalangan ngeri dilanggar oleh sebuah kereta.Jka dilihat dari lukanya yang dalam pasti kita rasa ngilu dan tak sanggup nak tengok.Untuk membaca kisah kemalangan ini anda boleh klik di sini.

Tetapi syukur alhamdulillah dengan bantuan zinc complex luka yang dalam pada kaki anaknya cepat sangat sembuh.Mengapa zinc menjadi pilihan pada mereka yang mengalami luka ? Apakah kandungan dan perbezaan zinc shaklee dengan yang lain?

Zinc complex dirumus dari zinc glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc sesuai untuk pengambilan jangka masa panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadminum dan plumbum dari tubuh.


11 Kebaikan Zinc Complex Shaklee

1. Mengaktifkan 200 jenis enzim

Zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA, dan Protein, seterusnya merangsang regenerasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim di dalam badan untuk memelihara metabolisme gigi dan pertumbuhan para remaja.

2. Mempertingkatkan Sistem Imun

Membantu pengeluaran kelenjar thrymus. Kelenjar thrymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluran T-Cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit.

3.Membentuk Kolagen

Zinc membantu pembentukan kolagen dan protein untuk pertumbuhan dan perkembangan kulit, kuku dan organ.

4. Memperbaiki Diabeties

Zinc membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin, seterusnya memperbaiki Diabeties.

5. Bintik Putih di Kuku

Bintik putih di kuku adalah tanda defisiensi zinc, yang boleh menyebabkan depresi, lemah daya ingatan, mudah sakit, pemulihan luka yang lambat, pembengkakan prostat, anemia, lemah penglihatan atau hilang daya penglihatan.

6. Mempercepatkan Pemulihan Luka

Mempercepatkan pemulihan luka dalaman dan luaran, pemulihan selepas pembedahan, memperbaiki alergi dan bintik di kulit.

7. Kemampuan Seks Lelaki

Pengambilan Zinc untuk jangkamasa panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenag

8.Memperbaiki masalah Prostat

Melindungi kesihatan prostat, memperbaiki dan menyembuh benign prostatomegaly dan keadaan kerap kencing. Kajian menunjukkan pengambilan harian zinc dapat mengurangkan prostatomegaly/pembengkakan prostat dalam kadar 70%.

9. Ovulasi Wanita

Wanita memerlukan Zinc untuk ovulasi. Zinc juga membantu pengucupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya.

10. Mengekalkan Deria Bau

Untuk mengekalkan deria bau yang sihat dan sensetif (rasa dan bau).

11.Memperbaiki Radang Kulit

Kajian menunjukkan pengambilan Zinc sebanyak 4-8 tablet akan memperbaiki radang kulit seperti akne dan jerawat.


zinc

Atasi sebelum ia semakn parah

Jika anda mempunyai masalah jerawat yang kronik, dimana jerawat anda bernanah dan luka berdarah, adalah disarankan untuk mengambil zinc complex kerana ia akan menyembuhkan luka dengan lebih cepat.Anda juga boleh hancurkan zinc dan letakkan dibahagian jerawat. Jerawat akan cepat kering.

Untuk mengetahui cara pemakanan zinc complex dengan lebih terperinci anda boleh hubungi saya.Saya adalah pengedar shaklee Masjid Tanah, Kuala Sungai Baru, Sungai Udang, Alor Gajah,Melaka. Saya juga boleh menghantar pesanan anda melalui pos.Hubungi saya di talian 010 8798077

CARA ORDER BARANGAN SHAKLEE DARI CIKGU CUTE



Shaklee masjid tanah




Hai , assalamualaikum ...

Sejak kebelakangan ni ramai pula yang pm tanya pasal produk shaklee.So hari ni saya nak berceloteh bagaimana nak buat pesanan dengan cikgu cute ni yer..

So ada 2 cara nak order dari saya:

COD( Collection On Delivery)

Korang yang berada di kawaan Masjid Tanah,Alor Gajah, Kuala Sungai Baru atau Sungai Udang, saya boleh hantarkan barang anda tetapi selepas jam 4 petang.Sila hubungi melalui whatsup,telegram,call ataupun sms 0108798077.Temujanji juga doleh dibuat mengikut kelapangan saya iaitu pada hari ahad.

Korang juga boleh hubungi saya melalui facebook di akaun suhaila abdul pada bila bila masa.

MELALUI POS

Jika anda jauh dari Masjid Tanah , pesanan anda masih boleh saya hantarkan melalui pos.PM saya melalui facebook , instagram @suhailacute21 , whassup,telegram ke nombor 0108798077.Sila senaraikan produk yang anda inginkan dan bayaran di buat pada nombor akaun

MAYBANK  klik disini

No akaun: 154101005705

Nor Suhaila Abdul

#penghantaran akan dibuat pada hari bekerja jika bayaran dibuat sebelum jam 2.00ptg

Friday, 17 April 2015

MOTIVATION RALLY MELAKA

                                      Me n Che Za                                      Me n Lin


Sabtu yang lepas beramai ramai la kami pakat dok pergi Hotel Holiday Inn Melaka.Disebabkan malas nak menempuh jem, kami bertiga. saya Lin dan Che Za bergerak awal dari Masjid Tanah..So kami sampai paling awal lah..Exited la kan...Tapi masa pendaftaran cuak juga la..nama saya tak da dalam senarai...Nasib baik la, bila check dalam sistem nama saya ada..


shaklee masjid tanah
 wow ..dapat anugerah..

Eh lupa pulak nak bagitau..program yag kami hadiri nama dia ialah Movation & Reconition Rally ..Anugerah yang pihak Shaklee berikan kepada ahli ahli shaklee yang baru naik rank..contohnya daripada ahli biasa ke supervisor, daripada supervisor naik seniour supervisor..Kalau korang nak tahu, rank tertinggi dalam Shaklee ialah Master..tapi mula dulu dari bawah..ahli , supervisor, seniour supervisor, coordinator, senior coodinator, key coodinator, seniour key coordinator, dan Master.
shaklee masjid tanah
Master Mama Fisha
Dalam masjlis tersebut,perkara yang paling menarik perhatian ialah apabila 2 orang master berkongsi pengalaman kejayaan mereka.Kedua duanya dahulu adalah seorang ibu yang bekerjaya.Bukan calang calang pekerjaan tau.Master Fisya pada mulanya makan shaklee hanya untuk menyusukan anak.Akibat dari tekanan kerja, beliau bertekad untuk menjalankan bisness shaklee sepenuh masa.Pada awalnya hanya berkongsi pengalaman beliau menyusukan anak.Apabila mendapat sambutan yang sangat menggalakkan, makan sendiri bertukar kepada bisness.. Tak yah toleh belakang lagi.Shaklee membuka peluang seluas luasnya kepada sesiapa sahaja yang hendak mencuba.

Master zura betty, seorang peguam yang menamatkan kerjaya peguamnya demi masanya bersama anak-anak yang selama ini sering ditinggalkan dek kerana tugas.Kerana sayangkan anak-anaknya, beliau berkorban dan ternyata pengorbanannya yang ikhlas itu Allah beri yang lebih baik dalam melalui bisness Shaklee. 

Memang mereka mereka ini menjadi sumber inspirasi saya untuk mencapai kejayaan dalam kerjaya saya sebagai guru dan juga dalam bisness shaklee.Walaupun banyak halangan dan rintangan yang saya sudah dan bakal hadapi, tapi halangan dan cabaran itulah yang menjadikan ia satu pengalaman paling berharga daripada segulung ijazah.Bisnes MLM shaklee adalah bisnes MLM yang pertama diperkenalkan didunia.Dan bisness yang tidak pernah menindas sesiapa. Keuntungan atau bonus yang diberi berdasarkan hasil usaha sendiri dan juga hasil usaha berkumpulan.Rajin usaha dapatlah lebih, malas usaha dapatlah sikit.Dan tiada apa yang perlu ditangisi dengan hanya anda mendaftar sebagai ahli shaklee sebanyak RM 90. Sedangkan bonus yang shaklee bagi boleh capai 100 kali ganda dari yuran keahlian.Bonus kereta, bonus percutian bertaraf 7 bintang..bonus cash...

shaklee masjid tanah
Susur galur GMF

Sekarang saya, Lin dan Che Za sudah bergelar leader.Dan kami juga akan mencapai seperti apa yang master master lain dah capai.Happy dan bersyukur sangat dipertemukan dengan shaklee.Dalam bisness ini saya lebih menghargai masa, meraih ilmu dari bidang yang berbeza dari perguruan tetapi sangat banyak yang boleh dipraktikkan dalam perguruan.menjalinkan ikatan silaturrahim dengan teman teman yang sebelum ini langsung tak pernah jumpa.Bersama leader leader hebat kami yang tidak pernah lokek menurunkan ilmu, sanggup berkongsi maklumat dan keringat untuk kami.Ini yang membuatkan saya sayanggg ketat ketat dengan bisness shaklee...


shaklee masjid tanah


Bangga di atas usaha kami

Sebagai kesimpulannya, walau apa jua yang kita lakukan , lakukan dengan hati yang rela dan bukan kerana terpaksa.Jika kita suka dengan apa yang kita buat, kita tak akan merungut dan bosan.Malahan kita akan sentiasa mencuba untuk memperbaiki diri sendiri.Biarpun masa menonton tv saya semakin berkurang, masa berborak saya semakin berkurang, masa lepak saya semakin berkurang, tetapi saya rasa bangga kerana sekarang masa saya dapat di isi dengan perkara yang lebih memberi manafaat buat diri saya, keluarga saya dan juga pelanggan pelanggan saya yang setia bersama dengan saya.


My mentor Mami Mia 

Untuk pengetahuan semua ,saya adalah pengedar shaklee kawasan Masjid Tanah, Sungai Udang, Kuala Sungai Baru,Alor Gajah.Saya juga boleh menghantar barang melalui pos.Sekiranya anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk shaklee atau berminat untuk memulakan perniagaan dengan shaklee, usah malu dan segan, hubungi saya di nombor 0108798077..saya pengedar shaklee masjid tanah..Saya mempunyai stok barangan shaklee.Jika anda perlukan segera, hubungi saya ye.




It's Me.....

Jom tengok apa yang Ashraf Muslim dok belek tu.....





Thursday, 16 April 2015

MENU SARAPAN UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN

Masalah berat badan memang isu sensitif bagi sesetengah wanita.Tetapi majoriti kaum wanita memang tak suka kalau badan gemuk.Bila badan dan gemuk dan berisi , macam macam penyakit boleh hinggap, tak kira muda ke tua..Lagipun kalau badan gempal atau berisi kebanyakan orang perempuan akan kata susah nak menggayakan fesyen fesyen kegemaran mereka.

Sana sini cakap nak turunkan berat badan.Nak dietlah, tak nak makan nasi lebih lebih lah..amik pil kurus lah..macam macam nak buat.Tapi semua tu kadang kadang hanya tinggal impian bila pantang nampak makan tak hengatt...ramai juga dikalangan mereka yang nak diet , sering mengabaikan sarapan pagi.Kesannya mereka mengambil makanan yang berlebihan pada waktu tengahari kerana terlalu lapar.

Sarapan merupakan merupakan salah satu cara penting untuk kelihatan cantik, langsing , sihat dan segar bugar kerana dengan bersarapan ,kadar metabolisme tubuh akan bertambah.Bagaimana sarapan dapat membantu menurunkan berat badan?

Pertama, jangan tunda sarapan pagi.Maksudnya sarapan di awal pagi sebelum keluar menjalankan tugas

Kedua, dengan memakan pisang bagi memberi rasa kenyang  dan membakar kalori
kurus

Ketiga , mengambil lebih protein seperti yogurt atau telur untuk mencegah rasa lapar dan membekalkan tenaga sepanjang hahri.


kurus


Mengambil makanan tinggi protein seperti cinch shake .

  • Ia akan  membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan. Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori. 


  • Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. Dan tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda. 


  • Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut Mengandungi Cinch Pro™ iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusina


  • Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan 


  • Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga 


  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan Soya bukan GMO 


kurus

  Keistimewaan Cinch Shake Mix

 [✔] Menyimpan otot sedia ada dan memelihara otot dari rosak 
[✔] Membakar lemak yang tidak diingini 
[✔] Mengurangkan inci yang tidak diingini
 [✔] Makanan segera untuk mereka yang aktif 
[✔] Tinggi kandungan serat dan memberi rasa puas dan kenyang 
[✔] Mengandungi nutrisi lengkap untuk memelihara keseluruhan kesihatan
 [✔] Diperkaya dengan leucin untuk memelihara otot 
[✔] Merupakan meal replacement yang sihat dan mengenyangkan   
kurus
Cinch shake mix




Pengedar shaklee masjid tanah, Sungai udang, Kuala Sungai Baru,perkhidmatan pos adalah ke seluruh Malaysia

Sunday, 12 April 2015

10 KEISTIMEWAAN VITALEA

ashraf muslim



Vitlea shaklee adalah multivitamin dan mineral pertama di cipta di dunia
Ia mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal dalan jumlah yang seimbang untuk memantapkan kesejahteraan kesihatan kolon, hati, mata dan sistem imun dalam jangka masa panjang.Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vit-lea shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.Vit-lea telah dipilih  oleh Center for science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000

8 KELEBIHAN VIT LEA SHAKLEE

  1. 2 kali lebih antioksidan untuk mencegah kerosakan fungsi imun berpunca daripada radikal bebas
  2. 2 kali lebih kalsium untuk pembinaan tulang
  3.  2 kali lebih magnesium untuk mengekalkan rentak jantung, otot, dan fungsi saraf
  4.  2 kali lebih Beta karotena untuk membentuk vitamin A yang lebih biopotent
  5. 3 kali lebih selenium untuk melindungi paru-paru, kolon dan prostat
  6.  3 kali lebih vitamin K untuk menyokong proses pembinaan tulang
  7. 6 kali lebih boron untuk menyokong kesihatan tulang
  8.  10 kali lebih Biotin yang menyokong proses pengeluaran tenaga

Siapa Yang Memerlukan Multivitamin

  1. Individu dewasa yang mementingkan kesihatan dan kecergasan tubuh jangka panjang
  2.  Individu yang tidak lengkap diet hariannya
  3. Individu yang ingin meningkatkan sistem imun
  4. Remaja yang sedang membesar
  5. Wanita yang mementingkan kesejahteraan kesihatan mereka
  6. Lelaki - semua peringkat umur dewasa lelaki
  7.  Individu yang menopous
  8. Wanita yang baru bersalin


Ashraf Muslim pun ambil vitlea..jom tengok

Kandungan dan fakta nutrisi yang terdapat dalam VitaLea:
  • Vitamin A - Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, system respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat.
  • Vitamin D – Meningkatkan kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis dan psoriasis.
  • Vitamin E – Anti-oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancar sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.
  • Vitamin C – Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahanan penyakit, percepat sembuh luka, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku, hidung berdarah.
  • Asid Folik – Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulsert mulut, kesihatan kulit.
  • Vitamin B1 – Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan meransang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, mengurangkan petanda herpes zoster.
  • Vitamin B2 – Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.
  • Vitamin B3 – Tukar makanan kepada tenaga, menghasilkan hormone, meransang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migraine, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus.
  • Vitamin B6 – Metabolisma protin, baiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekajangan, kebas, anemia.
  • Vitamin B12 – Membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, focus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis, rabun.
  • Biotin – Bantu B-kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetis, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.
  • Vitamin B5 – Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotic, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.
  • Kalsium – Baik untuk tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis / penyakit tulang lembut.
  • Fosforus – Meningkatkan kepadatan tulang, diabetis, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu ligament / otot dan meredakan kesakitan akibat atritis, anoreksia.
  • Iodin – Baik untuk tirod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligament/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan.
  • Zat Besi – Membentuk hemaglobin, redakan kesakitan akibat PMS (senggugut), membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia.
  • Magnesium – Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadalamn.
  • Copper – Membantu menukarkan zat besi kepada haemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebangkakan.
  • Zink – Meningkatkan sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda


Testimoni pengguna SET IBU HAMIL 


Untuk keterangan lanjut tentang suplimen dan juga cara pengambilan anda boleh hubungi saya.Saya adalah pengedar Shaklee Masjid Tanah, Sungai Udang, Kuala Sungai Baru,Alor Gajah. Perkhidmatan pos untuk ke  seluruh Malaysia.



Saturday, 11 April 2015

LECITHIN





Lecithin memecahkan lemak

Semenjak dua menjak ni ramai sangat yang order lecithin Stok wajib sentiasa ada.Of course la lecithin  antara vitamin glemer dikalangan mereka yang nak kurus...kerana ia berfungsi untuk memecahkan lemak... tetapi masih ramai yang tak tau bahawa lecithin ada kelebihan lebih dari pada untuk kurus



 Lecitin itu sendiri adalah lemak..Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane..
 Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan ..


Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans ...dan tahukah anda Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin...dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean..
LECITHIN

13 SEBAB YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG LECITHIN
  1. Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati....
  2. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
  3. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  4. Lecitin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras ... Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
  5. Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  6. Lecitin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan....Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2...jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
  7. Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
  8. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria.Disamping itu, struktur lecitin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
  9. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan...
  10. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  11. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,asma,bronkitis dan emphysema
  12. Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak dan ..Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan
  13. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang dalam  sistem penghadaman.
*Sebiji lecitin Shaklee mengandungi 530mg of Lecitin..berapa biji nak kena makan sehari?

SID:949183
CALL/SMS/WHSTUP/TELEGRAM 010-8798077

Friday, 10 April 2015

SAYA BENTAN SEMASA DALAM PANTANG

Korang tau tak apa tu bentan?..Kalau saya..bentan tu maksudnya seluruh badan akan terasa lemah longlai, ditambah bisa bisa sendi, menggigil kesejukan walaupun cuaca panas dan mengalami kekejangan otot.Bagi yang belum pernah berpantang mungkin korang biasa dengar .

Nak cerita sikit macamana pengalaman saya mengalami bentan.Yang paling saya ingat ialah ketika melahirkan anak yang ke 3. Faeiz dilahirkan 2 hari sebelum menyambut hari raya aidilfitri.Bersalin selepas maghrib.Disebabkan tiada apa apa masalah pada baby dan ibu, so saya dibenarkan keluar pada hari terakhir ramadhan.Meriah sana sini orang sibuk nak sambut syawal..

bentan

Tenang bersama bayi...terapi terbaik hilangkan stress

Jadi pada malam hari raya, selepas suami dan anak anak sudah berbuka puasa, masing masing riang main bunga api, main mercun di rumah nenek.Rumah neneknya dekat jer..seperlaungan aja..Jadi saya yang kat rumah ni pun exited la juga nak sambut hari raya..Baru dua hari selepas melahirkan anak, badan ni rasa sihat la sangat.so malam raya tu saya pun menggatal bergerak pelan pelan isi kuih raya dalam bekas bekas kuih...elok pula baby tak nangis, so selesailah mengemas kuih kuih dengan jayanya...

Esoknya dah hari raya...jadi meriah dan happy anak anak nak beraya, tapi ibunya hanya duduk rumah jer la..So pagi raya tu suami saya ke masjid untuk solat sunat aidifitri..saya pun dah siap mandi.Semasa dalam bilik air tiba tiba saya rasa pening dan dengan serta merta badan terasa seram sejuk, kepala mula pening dan kaki mula rasa menggigil .Nak berjalan pun dah tak mampu sebab kepala pusing.Mujurlah pada masa yang sama anak buah saya pun sampai.Dia yang tolong keluarkan saya dari bilik air dan bawa ke katil untuk berehat.So kisah saya bentan ni sampai kepada mak mertua saya...hihi..kenalah tegur..suka sangat bergerak banyak banyak , jalan sana sini, kan dah bentan.So dengan segera la makan ubat..panadol jer pun..Lepas tu mak panggil orang kat kampung situ juga tawarkan air untuk saya.Alhamdulillah, selepas berehat, elok la semula.Tapi lepas tu saya lebih berhati hati...


bentan bersalin

Segera dapatkan rawatan sekiranya anda mengalami masalah kesihatan

So disebabkan saya dah biasa kena bentan ni,rasa pananya dunia sebab bentan ni..mujurlah tak tumpah darah... eloklah korang jaga diri sendiri semasa dalam pantang ni..bentan bahaya ..kalau tumpah darah boleh menyebabkan kematian..Saya tak ada sebarang masalah pada luka jahitan, mungkin kerana badan tak cukup rahat..darah tak cukup mengalir denganbaik..kurang oksigen sampai ke otak...

Bentan dalam istilah tradisional tapi dalam isitilah perubatan tak dipanggil bentan..lain pula namanya..komplikasi selepas bersalin...komplikasi selepas bersalin juga membahayakan kesihatan dan nyawa ibu..bagi kes ibu yang bersalin secara caesarean, penjagaan adalah agak rumit dan haruslah berhati hati agat jangkitan kuman tidak berlaku.Berikut dikongsikan tips penjagaan kesihatan selepas bersalin

  1. Memastikan luka sentiasa kering
  2. jangan sapu apa apa pada luka seperti minyak gamat, iodin dan alkohol selagi luka belum sembuh
  3. Selepas mandi pastikan bahagian luka bersih dan kering
  4. Sentiasa memantau luka jika terdapat tanda tanda jangkitan kuman.Jika ada terus berjumpa doktor
  5. Bergerak dengan berhati hati
  6. Mengambil vitamin C dan protein
  7. Elakkan daripada makan makanan yang anda sendiri alah
  8. Ambil pil zat besi dan multivitamin untuk tambah darah

Ingatlah pesan orang orang tua, berhati hati lah semasa berpantang..jangan ingat badan dah sihat, boleh buat sesuka hati. Luaran nampak ok tapi dalaman siapa yang tahu.Penting sangat penjagaan kesihatan semasa berpantang. Makanlah makanan seimbang dan ambillah makanan tambahan supaya tubuh badan mendapat zat yang secukupnya...

Anda mungkin meminati:

1.MAKANAN SEMULAJADI ELAK BENTAN DALAM PANTANG

2. CARA ATASI MASALH KENCING MANIS SEMASA MENGANDUNG


3.CARA MENAMBAHKAN SUSU IBU(TESTIMONI)


Thursday, 2 April 2015

KURANGKANN MANIS PADA MAKANAN TAMBAHKAN MANIS PADA SENYUMAN

 Semenjak balik dari kem PISA 3 hari 2 malam di Air Keroh D Village..badan rasa kurang selesa dan letih berlebihan..mungkin kerana aktiviti di kem yang agak memenatkan dan juga satu hal...makan yang keterlaluluan..terutamanya makanan manis ..mana taknya sehari makan 6 kali..daripada 6 kali tu 3 kali ada makan manis..air dan kuih muih...hmmm..tak elok sebenarnya makan manis manis ni..kandungan gula pun of course la tinggi

Mengapa kita perlu elakkan gula?
 *gula melemahkan sistem imun...nak kuatkan sistem imun ambillah vitamin c

*gula punca hiperaktiviti,gelisah dan kenakalan dikalangan kanak kanak...lepas makan gula gula biasanya anak akan semakin aktif...

*gula akan melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria..Garlic sesuai diamalkan bagi meningkatkan daya tahan tubuh.

 *gula boleh merosakkan  uah pinggang

 * gula menyebabkan kanser kolon dengan risiko lebih tinggi pada wanita..

 * gula boleh menyebabkan perut berasid....


 So amalkan minum air kosng yang banyak sekurang kurangnya 3 liter sehari....kurangkan gula dalam masakan atau minuman...tambahkan manis dalam senyuman...macam kami hihihi...
Manis

Walaupun penat semasa di kem..tapi semuanya masih mampu tersenyum manis...