Saturday, 27 September 2014

PETUA KEMBALI LANGSING SELEPAS BERANAK 5

Hari ni terasa pulak nak share tentang amalan saya dalam pantang. Walaupun dah beranak 5 berat badan saya masih lagi maintain macam muda muda dulu...hehe..Sebab tu saya sangat menyarankan kepada ibu ibu sekalian agar menitik beratkan amalan berpantang selepas melahirkan anak.Ke lima lima nak saya lahirkan secara normal

Jadi saya nak celoteh sikit pasal anak muda sekarang.Ramai juga di kalangan anak muda sekarang yang tidak endahkan waktu berpantang.Biasanya saya berpantang selama 44 hari.Itu pun dah cukup baik.Ada juga kawan kawan yang berpantang sehingga  100 hari.Tapi saya tak mampu nak buat macamtu..Tapi ada lagi yang langsung tak mampu nak buat 44 hari jer pun.Baru 2 minggu dah kendong baby ke shopping complex.Memang sekarang korang rasa badan sihat.Tapi tunggulah nanti ,bila usia masuk 30 an jer dah mula sakit sana sini.Longgar sana sini.

Amalan dalam pantang cara saya:

1.Pemakanan.1 minggu pertama saya hanya makan ikan yang di goreng dengan kunyit hidup serta sayur sawi yang di masak kering.Memang kering betul.Tak da air. Pedas pun tak..Telan je lah.Ini bagi mengelakkan daripada bayi tak dapat tahan pedas dan mugkin sakit perut jika ibu makan yang pedas pedas.Langsung tak makan buah buahan yang sejuk seperti betik.Buah tempatan biasanya sejuk.Takut pulak kena kancing gigi.

Apabila masuk minggu ketiga atau ketik luka dah elok, barulah mak bagi makan ayam atau telur serta lauk berkuah.Baru la terasa nikmat nak makan.

2.Bengkung.Wajib berbengkung.Hari pertama ja dan pakai bengkung sebab bila kita pakai bengkung,perut yang menggelebeh selepas melahirkan bayi akan terasa lebih kejap.So mudah untuk bergerak.

Sebelum bengkung..ramuan yang perlu disapu pada perut.

  • minyak angin
  • kapur ditambah dengan limau.ia dipercayai akan memanaskan bahagian perut dan disamping tu dapat membantu mengecutkan semula otot otot perut yang dah kendur.tapi tahan jerlah..panas berpeluh peluh..dan gatalnyer..tapi sebab nak slim..kugagahi jua
  • paling elok pakai bengkung adalah di waktu pagi selepas mandi dan waktu petang selepas mandi juga.Ikat bengkung sekuatnya supaya tak mudah terbuka dan lilitkan bengkung tu sampai ke bahagian punggung.Ingat ye.punggung kita pun aligmen dah lari..kasi padatkan semula.jangan biarkan jatuh menggelebeh
  • kalau rajin buka bengkung, bolehlah sapu minyak panas ,air limau dan kapur selalu.
  • bila kita berbengkung, masa tu lah nampak kita berjalan penuh sopan,kepit jer..hehe..secara tak langsung bahagian bawah kita pun tak terbuka
3.makan jamu pada saya adalah wajib.Jamu yang saya guna dulu ialah Nona Rogay, Salindah ,dan yang terkini adalah Leesa formula.Masa berpantang kelima lima anak ni saya belum jumpa dengan ShakleeKalau nak makan jamu, biasanya tak boleh makan pada minggu pertama sebab miungkin jamu yang panas akan memberikan kesan pada perut baby.So minggu kee dua atau ketiga boleh la makan sampai la habis pantang.Bagusnya makan jamu untuk mengecutkan peranakan, melancarkan perjalanan darah serta menyingkirkan toksin yang ada dalam badan

4.Berurut memang wajib ,saya akan berurut pada hari ke tiga atau ke empat selepas bersalin.Tujuan berurut adalah untuk melancarkan kembali perjalanan darah keseluruh anggota badan.Berurut juga dapat menaikkan kembali dan membetulkan kedudukan peranakan kita yang mungkin jatuh atau berubah posisi.Selepas berurut badan rasa lebih segar an ringan untuk bergerak.Biasanya saya akan berurut selama 7 hari.

5.Makan makanan yang berkhasiat, ikan segar, lebihkan protin seprti ikan dan daging serta sayur sayuran dan buah buahan.Satu masalah besar ialah sembelit ketika dalam pantang...adusssss..Tuhan aja yang tahu..so banyakkan makan buah tapi ingat jangan buah yang sejuk sejuk macam betik.Limau dan pisang ok.Tapi kalau nak lagi senang korang boleh try ostrematrix,insyaallah korang tak akan trauma bila nak buang air ..

6.Minum air kosong .tk boleh minum teh yang biasa tu sebab teh angin.kalau dah teringin sangat minumlah cinch tea.Dulu saya tak jumpa pun.Korang boleh amalkan cinch tea ni sebab ia akan detox disamping memberi tenaga untuk berjaga malam..baby selalu nangis kan..cinch tea ni membantu juga untuk menguruskan badan.

Bagi anda yang malas nak makan jamu yang perlu dibancuh ,nak telan kena tutup tutup hidung,sekarang korang boleh dapatkan set vitamin yang sangat berbaloi.Disamping dapat memabntu mengembalikan bentuk badan macam anak dara, kulit korang pun akan menjadi bertambah gebu dan cantik.Baby yang menyusu pun boleh dapat kesa yang sama.Boleh la try ESP, Vitamin c, B complex, Vitlea, Omega,Zinc ,Alfalfa..senang cepat dan jika korang istiqomah makan vitamin ni ,fuhhh..dapat kembali bentuk badan yang di idamkan..isnyaallah..Set berpantang ni korang boleh pilih ikut bajet. Setiap satudi jual berasingan.

Kalau time ni ,anak dah semakin membesar,perut korng pun semakin membesar tapi tak da baby, tu tandanya terlebih makan..Pakai kain pun dah tak muah..Try la makan HERBLAX kasi detox semua ,kasi cuci usus usus yang tersekat dengan sisa2 pemakanan.Disamping tu boleh cuba OMEGA GUARD yang membantu memecahkan lemak dan mengurangkan  kolestrol .
Okey..setakat tu dulu perkongsian saya kali ni.Harap harap dapat memberi manafaat kepada korang yang membaca..kalau nak chat dengan saya pun boleh..

ibu bersalin


su|shaklee Masjid Tanah|Kuala Sungai Baru|Sungai Udang|Pengkalan Balak|ALorgajah|Pos seluruh Malaysia.

suhaila abdul
010 8798077

BUNGA CAMELIA DI DALAM PRODUK KOLEGEN

Sambung semula..hari tu saya share tentang kolegen dari sisik ikan merah.hari ni saya nak share kandungan lain yang ada dalam kolegen yang saya makan iaitu Japanese Camelia or camelia japonica

Japanese Camelia merupakan bunga yang mengeluarkan bunga pada musim sejuk.Bunga nya yang cantik , berwarna putih atau pink.

Ekstak biji Japanese Camelia di ambil sebagai ramuan di dalam kolegen.


Japanese Camelia merupakan pokok yang mengeluarkan bunga pada musim sejuk.Bunga nya yang cantik , berwarna putih atau pink.


kolegen


Mengapa Japanese Camelia dipilih?


  • terdiri daripada asid oleik iaitu omolien dan pelembab kulit yang hebat
  • mengandungi isoflavon iaitu antioksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas

Apa itu isoflavon?

Penyelidikan dalam beberapa bidang menunjukkan bahawa pengambilan isoflavone boleh memainkan peranan dalam mengurangkan risiko penyakit.

Isoflavon adalah antioksidan semula jadi


Satu kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa isoflavon mempunyai ciri-ciri antioksida, setanding dengan vitamin antioksidan terkenal E. Kuasa antioksidan isoflavon boleh mengurangkan risiko jangka panjang kanser dengan menghalang kerosakan radikal bebas kepada DNA. 


Apa itu asid oleik?

Asid Oleik adalah asid lemak omega-9 monotepu yang terdapat pada pelbagai sumber haiwan dan tumbuhan.Ia mampu melembabkan kulit dengan hebat.

Ok semoga anda mendapat info yng bermanafaat.Dn pilihlah kolegen yang selamat dan berkesan untuk anda..

Berminat dapatkan kolegen?

Hubungi saya
suhaila abdul
tel/wassup : 0108798077
FB:suhaila abdul 

MAKAN IKAN..DAPAT KOLEGEN?

Saya adalah pengguna kolegen..sekurang kurangnya mesti saya akan makan dua hari sekali..Sambil nak makan kolegen ,belek belek nutrition information kat luar kotak.Kalau korang perasan, disini tertulis kandungan yang ada di dalam 5 g/1 stick daripada kolegen tersebut iaitu fish collegen.Kandungan fish collegen adalah yng tertinggi   iaitu 4000mg berbanding dengan kandungan yang lain.

So nak sharelah dengan korang ,kenapa kolegen shaklee ni mahal kan.Sepertimana yang diketahui ,30% kolegen daripada protein ada di dalam kulit , sendi, gigi ,tendon dan salur darah.Ia membantu 70% daripada protin di dalam kulit untuk kekal elastik.Kolegen boleh membuatkan cecair sendi, gigi dan tulang menjadi kuat.Tetapi apabila usia menjangkau lebih dari 25 tahun badan akan kehilangan kebolehan untuk membina kolegen baru dan kesannya yang dialami saya sekarang.Terdapatnya garis garis halus, kedutan , cuma masalah sendi dan athritis saya belum pernah alami..So cepat cepat cover dengan makan kolegen..insyaallah.

Nak cerita pasal sisik ikan tadi. Sebenarnya kolegen  boleh di ambil dari haiwan atau tumbuhan tetapi kolegen dari ekstrak sisik ikan atau kulit ikan adalah bebas dari toksin.Kolegen dari sisik ikan juga merupakan kolegen yang sangat mudah di serap oleh tubuh berbanding dengan kolegen daripada haiwan lain.

Kenapa sisik ikan merah laut dalam?

  • kerana ikan merah laut dalam sangat  tahan kepada tekanan iaitu sehingga 20 paun
  • kurang pencemaran dimana ikan ini berada di laut dalam yang bebas bertelur dan hidup di laut dalam
  • ikan merah laut dalam sangat lasak dan elastik
  • kepadatan sel yang sangat tinggi
  • kolegen dari sisik ikan merah dapat mengekalkan kelembapan dengan kapasiti yang tinggi
  • jisim molekul yang rendah 1000 Dalton yang mempunyai kadar serapan yang unggul
  • mengandungi 4000mg Red Snapper Scale( RSS) di dalam setiap sachet yang kita minum

Bagi meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyerlahkan kecantikan dalaman , produk kolagen ini dirumus dengan tujuh bahan utama termasuk ekstrak biji Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerang-kerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B.
Selain itu terdapat juga beberapa jenis vitamin yang membantu menyerlahkan seri wajah seperti Vitamin EVitamin C dan Gla Complex
Ok.untuk info tentang kandungan lain lain tu..kita jumpa dalam next episode ye...

DAPATKAN KOLEGEN ANDA HARI INI

Hubungi saya:
suhaila abdul
Join FB saya: suhaila abdul
Tel/wssup: 0108798077
Pengedar sah
COD: Masjid Tanah,Pengkalan Balak
          Kuala Sungai Baru,Sungai Udang
          Pos : Satu Malaysia

cabaran/30hari/blog/gmf

Friday, 26 September 2014

PERDANA MENTERI MALAYSIA SUKA SELFIE?

selfie
PM kita dengan Obama sempat lagi selfie..

Kebiasaanya orang normal  akan selfie pada kadar biasa biasa saja.Tak lah  keterlaluan.Mungkin pada awal awal tu terasa saja saja nak cuba selfie..tapi lama lama dah ketagih pulak..itu pasal sampai naik atas bangunan sebab nal selfie..hehe..yang tu selfie maut namanya..

Korang tengok gambar ni..tu dia pm kita pun suka selfie kan? Ingatkan orang biasa biasa jer heboh nak selfie ,orang yang dah popular pun tak lepas peluang ....
saya pun sama gak..dah ketagih la juga nak selfie..tapi saya percaya ramai lagi kat luar sana yang suka berselfie.,betul tak?

Ini gambar selfie saya yang terover dalam abad ini..kekeke..



selfie dr muzaffar
Nak pegang kamera sendiri, tangan tak cukup panjang..so orang amikkan lah..hehe

Cer korang baca ni..
"Pakar kesihatan mental Thailand itu memetik kata-kata seorang pakar psikiatri Amerika yang berkata, selfie boleh menyebabkan seseorang hilang atau kurang keyakinan diri. Beliau menambah pegawai kesihatan awam di United Kingdom mengumumkan ketagihan terhadap media sosial seperti Facebook dan Twitter merupakan satu jenis penyakit dan lebih daripada 100 pesakit mendapatkan rawatan setiap tahun."



Ok..jap..jap..saya belum masuk dalam golongan penyakit mental tu ye..just for fun..
Ini orang..sentiasa ada monopod , senang nak selfie..I tumpang sekaki jer tau..


selfie


#cabaran30hariblog#day9#selfie


su|shaklee Masjid Tanah|Kuala Sungai Baru|Sungai Udang|Pengkalan Balak|ALorgajah|Pos seluruh Malaysia.


Monday, 22 September 2014

SAYA SUKA BERFESYEN..

TIPS FESYEN TERKINI..GAYA CIKGU SUHAILA..


Kalau nak cerita pasal fesyen..memang la saya suka sangat..sebab saya memang suka melaram..maklumlah..jdi cikgu ni mesti tukar tukar baju selalu..dalam almaari kat umah ni..bukan setakat 1 almari..penuh dua almari..tu pun rasa bosan dengan baju baju yang ada..

Saya pilih baju..tak semestinya mahal..yang penting saya suka baju tu dan selesa dipakai..kadang kadang bju yang beli kat lelong pasar kemboja tu orang kata mahal macam mahal jer..padahal rm 15 ajer..yang penting bagaimana cara kita menggayakannya..

fesyen tudung    fesyen tudung                fesyen tudung

Santai              Majlis Persaraan          Nak masuk kelas


TIPS FESYEN TERKINI..GAYA CIKGU SUHAILA..

1.Tudung..saya suka pakai tudung yang pelbagai, bosan dengan bawal ,saya pakai shawl, tak pernah ada satu fesyen saya pakai pergi sekolah tetapi paling saya jarang pakai ialah tudung awning keras tu..tudung tu hanya bila terpaksa..dah lewat nak pergi sekolah..

2.Baju, kalau pergi sekolah mestilah pakai baju kurung atau kurung moden..saya suka kurung moden..sekali sekala pakai la blouse ke ..yang pastinya mesti kemas dan selesa.

3.Warna..biasanya saya suka warna terang dan ceria..kalau pakai baju kosong, tudung mesti bercorak,dan juga sebaliknya

4.Fesyen tudung pulak..macam macam fesyen..belit sana.belit sini, kadang kadang kat sekolah member pulak suruh buat tunjuk cara pakai tudung..Anak murid pula sibuk tanya kat mana beli tudung..padahal tudung murah beli kat pasar malam pun ada..hehe..

5.kasut..of course, mesti pakai kasut tinggi sebab saya tak berapa nak tinggi tapi bukan kasut tumit tinggi yang halus tu..itu dah lama tak pakai..nanti sakit tumit..so kurangkan pressure pada kaki sebab saya banyak berjalan.Yang penting kasut mesti selesa dan ringan.

7.handbag..pakai sampai koyak..baru beli baru..Saiz handbag sesuaikan dengann body saya yang cute ni..Simple simple jer beg tapi cantik..murah jer ..yang penting saya suka..

8.Sekali sekala pakai la baju dengan fesyen yang tak pernah kita pakai..nampak lain sikit ..keke..i like.

9.Paling penting fesyen kita sesuai dengan keadaan dan majlis ..jangan main taram jer pakai baju..nak pergi pasar pakai baju blink blik..haha..lari ikan kat pasar tu..

10.Warna baju..biarlah sedap mata memandang,usah la mai hentam ja..kalau umur dah 40 an..jangan la pulak pakai macam nenek tua..dan jangan la pulak pakai macam budak remaja..pelik rupanya..saya suka semua warna.tapi paling banyak baju saya semua warna ceria,tak banyak warna dull gitu..

11. Aksesori..wah..wah..mami jarum..eksesori saya ialah, jam dan cincin sekali sekala rantai labuh haisan..tiada cincin besar, gelang emas besar..sungguh merimaskan..nanti dalam makmal asyik nak betulkan gelang plak nak buat eskperimen..hehe..saya suka simple..tak da barang kemas lagi selesa.

12.Saya pakai baju yang saya suka bukan apa yang orang suka

13.Bosan dengan baju yang dah sedia dipakai? Saya paling suka buat matching baju, blouse gandingkan dengan skirt perlbagai fesyen,nampak berbeza tapi sebenarnya kita recyle apa yang ada..yang penting pandai menggayakannya

14.Satu lagi tips pakai tudung.Jangan pakai baju yang sama dengan tudung yang sama bila kita pakai sesuatu baju tu.Cuba tukar, contoh..mula mula pakai baju dengan tudung pink, mungkin lain kali baju yang sama pakai pulak dengan tudung warna biru..mesti nampak berbeza..cubalah..

15.Pakai baju cantik , berfesyen macamna pun kalau kulit muka kusam dan make up tebal pun tak guna..Saya mengamalkan makan vitamin shaklee untuk kulit cantik tanpa perlu makeup yang tebal..

Ok setakat ni aje perkongsian saya



Salam sayang
Ibucute

cabaran/30/hari/blog/day/7/duniakuinspirasiku

su|shaklee Masjid Tanah|Kuala Sungai Baru|Sungai Udang|Pengkalan Balak|ALorgajah|Pos seluruh Malaysia.

KEMBANG TERHALANG

Sebelum melabuhkan mata untuk pejam..saya nak share ni..korang tolong jawabkan...



"saya nak balik penang..bulan 10 ni semasa cuti  Deepavali ni..sebab abah dah berhajat nak buat kenduri kesyukuran selepas sampai kembali ke kampung...saya memang nak sangat balik ...kami adik beradik akan menyambut kepulangan abah nanti..rindu mak dan abah...tapi..saya fikir balik..

1.raya..cuti..jalan mesti jem
2.R n R penuh..nak makan nak rehat pun sesak.. tak ada parking
3.Balik siang panas
4.Balik malam , nak drive mengantuk
5.kena servis kereta lagi...
6.Gaji dah habis ...

bla...bla..bla...

Tolong pilih untuk saya

A.Balik jer lah..

B.Tak payah balik..

Apa pengajaran dari kisah ni?

Apa jer yang saya nak buat saya mesti terfikir pasal kisah ni..Hadhatina MKB dan MKB..

#learn #from#gegemasu#projek#supermomleader

Any comment?

Ya..saya sambung semula.Sebenarnya situasi diatas hanyalah sebagai contoh sahaja.Dimana setiap manusia yang bernyawa pastinya mempunyai masalah.Allah cipta manusia dengan sebaik baik kejadian dan manusia dipilih sebagai khalifah di muka bumi.Ini menunjukkan manusia diberi akal dan fikiran untuk berfikir bagi menyelesaikan masalah dalam kehidupan.Sebelum ini saya sendiri pernah mengalami masalah yang sangat meruncing.Disebabkan terlalu memikirkan tentang masalah tersebut, saya menjadi stress.Apabila saya stress ,ia sangat mempengaruhi emosi anak anak keluarga dan insan terdekat serta kerjaya.Ketika itu saya tidak menjurus mencari jalan penyelesaian namun hanya merintih dan bersedih dengan masalah tersebut.Akhirnya makan diri sendiri, badan sakit, jiwa kacau dan tidak tenteram.S aya semakin kurus, muka macam orang tua, walaupun ketika tu belum la tua sangat..Saya selalu sedih dan sering teringat ingat peristiwa sedih tersebut.Namun alhamdulillah, saya mula bangun semula setelah mendapat hidayah dari dan petunjuk dari Allah.

Ketika kita mengalami masalah,sangat penting untuk kita memilih orang terdekat untuk berkongsi kesedihan atau masalah.Kalau dapat kawan yang songsang, songsanglah kita jawabnya,kalau dapat kawan yang baik tentu pilihan yang baik yang disarankan.Masa kita dalam kesusahan,kita sukar untuk berfikir sacara waras, jadi mungkin kita salah membuat pertimbangan.namun sekiranya kita dibimbing dengan betul insyaalah kita akan dapat menyelesaikan masalah tersebut dengan baik.

Dalam mengejar kejayaan atau cita cita, tak perlulah menjadikan  masalah yang kita hadapi sebagai halangan.Kalau kita fikir semua itu halangan, kita sudah bina satu tembok besar dihadapan kita..pastinya kita merasa susah untuk mengejar impian tersebut.Apa yang kami di ajar , supaya, fikirkan jalan penyelesaian dan atur strategi untuk capai.Staretgi dan matlamat mestilah jelas dan mestilah ditulis dalam kertas dan hari hari di lihat dan dibaca.Sebagai contoh .Saya ingin membeli sebuah rumah untuk seisi keluarga.masalah ialah, duit tak cukup.Masalah dah ada..matlamat dah ada, cara melaksakannya pulak mesti specifik

Langkah langkah penyelesaian
matlamat: Rumah banglo satu tingkat
Harga    : RM 600k
Tempoh untuk beli: 5 Tahun dari sekarang
Cara dapat duit: Bisness shaklee
Bonus bulanan: RM 15K

Ini hanya sebagai contoh.Daripada apa yang di maklumkan dari group bisness kami ,ramai yang telah mengaplikasikan cara menulis matlamat ini di atas kertas telah berjaya mencapainya mengikut target tersebut.Matlamat tidak oleh hanya diletak dalam kotak fikiran tapi diluahkan pada sekekping kertas dan lagi bagus sebut selalu dihadapan cermin.Bukan saja dpat dipraktikkan oleh kami malahan sebgai anak murid juga boleh buat macam ni, dimana meletakkan pencapaian atau markah dan gred yang dikehendaki di atas sehelai kertas dan diletakkan ditempat yang sering kita lihat.


SAYA NAK JADI JUTAWAN

Assalamualaikum semua..baru sempat nak mengadap laptop..hari ni cabaran 30 hari blog berkisarkan apa yang dibaca..
So setakat ni saya sedang menghabiskan membaca buku ni untuk kali  ke duanya..Penulisnya..korang mesti kenal sangat kan..Irfan Khairi, usahawan internet..muda muda dah jadi jutawan..kalau dia boleh jadi jutawan..so kita pun boleh  kan..tapi semuanya perlu ada strategi..nbukan main redah ajerkan....

Buku yang bertajuk NOTA JUTAWAN NOTA PERNIAGAAN..

Apa isi kandungan dalam buku ni?

1.Memulakan perniagaan

2.Menambahkan pelanggan

3.Menjalankan perniagaan

4.Menambahkan pendapatan

Irfan Khairi berkongsi tips tips perniagan seta strategi perniagaan secara dengan penuh santai bersama ilustrasi serta gambar gambar yang menarik..Nota yang sangat mudah difahami ...of course bukan macam karangan..
Setiap mukasurat mesti ada gambar yang akan mengaitkan dengan maklumat yang hendak disampaikan..tak bosan langsung..kalau mula baca mesti nak teruskan sampaii habis...

Lepas tu ,kalau nak rujuk semula nota nota sharing dari Irfan Khairi ni pun sangat senang ..dah siap macam nota nota kat sekolah..pendek kata,korang mesti beli dan baca..orang macam saya ni tak berapa nak suka baca karangan panjang panjang...harga pun murah jer RM 30, sangat sesuai untuk  saya ni baru yang nak start buka"kedai"sendiri..shaklee.

Cakap banyak tak guna..pergi la beli..

So setakat ni jelah perkongsian saya...

Salam sayang..selamat malam.....
Irfan Khairi


ibucute/duniakuinspirasiku....................

Saturday, 20 September 2014

RESEPI MERAPATKAN UKHWAH IPAR DUAI

Semenjak join cabaran 30 hari blog ni.terasa pulak gian nak menulis..cabaran dari team kami SUPERMOM..

Hari ni nak share dengan korang macamna nak eratkan silaturrahim kita ipar duai..mak mentua bapa mentua..

Pagi ni seawal 8 pagi kami anak beranak serta adik ipar keluar sarapan beramai ramai kat Pekan..Hantz kopitiam..sekali sekala jumpa. .tak payah penat penat buat sarapan..kita makan kat kedai..penuh separuh kedai kami jer adik beradik..Masa ni lah anak anak..sepupu sepapat nak jumpa..borak borak..bawa mak sekali..riuh rendah kat situ dgn suara anak anak kitorang jer..haha..lepas sarapan..masing2 teruskan aktiviti masing lah kan...

Biasanya kalau nurqasih outlet full dgn penjejak bayang ada..diorang sponsor hehe  .Key kordi tuuu..semoga cepat naik master
yer..dapat gak kitorang merasa duit bonus shaklee kan..petang ni ada majlis lagi..sambutan hari jadi anak kak ngah pulak..so. .saya rasa time macam ni lah masa paling sesuai kami berjumpa. .kalau tak. .dekat pun tak bersua..

so selalu selalulah buat majlis makan makan..tu yang paling senang kan..macam group2 supermom selalu buat tu....makan sambil merapatkan ukhwah..ok cau dulu..





MY LOVE MY HEART

Hari ni nak cerita tentang kisah hidup suka duka bersama insan terpilih..telah ditakdirkan jatuh cinta dengan jejaka tampan..(tampan la sangat)...Noor Azally Mohamad..
suhaila

konvokesyen 1996

Cewah cewah..nak buka balik cerita zaman muda belia 20 tahun yang dulu ..Masa tu kami sama sama study kat UTM, dia ambil course kejuruteraan awam dan saya kejuruteraan jentera..lain lain fakulti tapi mula kenal masa kami sama sama bersilat dulu..Dulu orang panggil dia Faizal Hussin sebab kurus keding macam Faizal Hussin..itu dulu..keding sekarang dua kali ganda Faizal Hussin..keke..

Mula mula tak kenal sangat dia.kami selalu lepak kat bilik persatuan silat, bila ada aktiviti kitorang pernah jadi AJK sama sama..tapi masa awal awal kenal saya tak minat pun kat dia..hehe..tapi bila dah lama-lama ..orang takle..menjadi la pulak..kawan sekejap je..terus nak ajak bertunang..takut melepas..hehe..ramai calon menanti time tu..

Terus bawa jumpa bakal mak mentua..malahan masa majlis konvokesyen ,mak abah tak datang ..family dia yang datang ,sebab masa tu ada majlis perkahwinan abang kat kampung..mak mentua kata ok..terus hantar rombongan meminang..habis jer belajar..kerja 4 bulan..terus nikah..masa tu usia dia 25 tahun dan saya 21 tahun..muda sangat..macam budak hingusan lagi..kui..kui..kui..yang penting mak ayah restu..

Banyak dugaan dan cabaran di alam rumahtangga..

Ini tips keluarga bahagia yang kami amalkan

* terima seadanya dia ,
*  kita wajib saling faham memahami,
*  saling memaafkan,
* tak terlalu berkira sangat..
* bertolak ansur
* hormat menghormati..jangan la dok ikut kepala sendiri jer.
* terima kekurangan dan kelebihan diri masing masing..
* SABAR mesti sangat sangat kuat..kalau tak..habis laa..
* jangan minta sesuatu diluar kemampuan suami
* berbincang
* luahkan perasaan yang terpendam
* senyum selalu
*cantik dimata dan di hati
*masak makan minum dijaga

                          Bak kata P Ramli..

hidup mestilah rukun
sabar paling perlu
cinta setiap hari
senyum mesti selalu...

Raya 2013

Ulangtahun perkahwinan ke 17

Tahun ni dah masuk tahun ke 18 tahun usia perkahwinan kami..dan dikurniakan 5 orang cahaya mata..merekalah yang Allah anugerahkan kepada saya sebagai penyeri kehidupan di dunia..Suami dari kurus keding , sekarang..bulat segala galanya..maklumlah..isteri jaga baik punya...hehe..sekarang dalam proses nak kuruskan badan plak..jelous tengok bini dari dulu sampai sekarang dok camtu ya..kenalah kuruskan badan semula ..hari hari telan omega,alfalfa lecithin(set kurus)..Alhamdulillah..semoga ikatan ini berterusan sehingga ke jannah..

#cabaran/30/hari/blog/day/6/duniakuinspirasiku/

BUKU SAMAN DALAM HANDBAG


Alamak. .korang jangan terperanjat lah ye apa yang ada dalam beg saya ni..macam macam ada..lagi besar beg lagi banyak la barang..Ni dia..

 * Buku saman..almaklumlah..guru disiplin la katakan..senang bawa mana pergi..kalau jumpa murid buat salah..terus saman..jangan slah fahamnye..saman ni sebagai rekod setiap salahlaku murid..nanti keluar senarai berpa banyak salah diorang buat..nnti senang nak ambik tindakan..

*dompet  duit yang cantik sangat ni..tak pa..buruk pun.yng penting banyak isi..kui..kui  ..yang 2 lagi tu..mcm2 ada dlm tu.resit shaklee dll.....

* kantung ajaib ni..dlm ni isinya semua pendrive. .penting ooo..hilang nangis..wajib ada..senang nak print latihan anak2 murid

 *lipstik..blusher simply city cepat dan ringkas..always la..touch up sblm masuk kelas..biarlah muka segar. .nak mengajar muka cikgu mesti comey...

*fliers shaklee..wajib ada..senang nak rujuk dan bagi kat customer

 *buku catatan cute ni..catat order customer..

*powerbank. .mesti..

*broadband..wajib...

ok  itu jelah yang ada dlm handbag ibucute ni  ye...

bye..


^^^^^^^^^^^CABARAN/30/HARI/BLOG/DAY5/DUNIAKUINSPIRASIKU ^^^^^^^^^^^

su|shaklee Masjid Tanah|Kuala Sungai Baru|Sungai Udang|Pengkalan Balak|ALorgajah|Pos seluruh Malaysia.



suhaila






















Friday, 19 September 2014

CARA KEMAS DAPUR OLEH SIPEMALAS

Dah berbulan dah tak sental dapur betul betul..kali ni memang all out la..kasi cuci dapur sampai berkilat..

Ingatkan lama la sangat nak sental..rupanya tak sampai 5 minit pun..

 Bahan bahan untuk menyental:

*Penggosok periuk kasar

*Basic H..

 *Tissu dapur..

Cara cara sentalan..

Titikkan 2 ke 3 titis basic H keatas dapur yg keladak..



Sental dengan penggosok periuk. ..secukup rasa

Lap dengan tisu dapur...

Tudia...Boleh cermin muka...

5 minit..siap..mudah kan..cubalah..




Boleh gak kalau nak cermin muka kat sini..berkilat.. ^ ^


Selamat Mencuba...

suhaila__0108798077__FB:suhaila abdul ___email:daniaazally@gmail.com___









CARA PILIH KOLEGEN YANG TERBAIK

Kali ni saya nak kongsi dengan korang pasal kolegen.Korang mesti pernah makan atau pernah tengok ,macam macam produk kolegen ada dijual dipasaran kan..ada yang semurah rm 10 ada yang beratus ratus.Tapi korang pernah tak kaji label pada kotak kolegen tu?Atau beli yang tak ada label?Tak kn kut..

Hari ni saya nak share, kenapa saya dan kawan kawan saya sangat setia dengan kolegen dari shaklee.Banyak sebab..korang boleh baca kat entry saya pasal kolegen..Tapi salah satu sebab utama saya nak teruskan makan kolegen ni sebab berat molekul kolegen ..Kolegen shaklee hanya 1000 dalton dan ia merupakan molekul yang sangat kecil dan ringan dan sangat mudah diserap oleh tubuh badan untuk kesan yang optimum

Kolegen yang mempunyai hanya berat 500 dalton adalah kolegen yang tidak stabil dan tidak elok kerana ia tidak akan  diserap oleh tubuh dan kekal dalam salur darah dan memberikan kesan negatif jangka panjang..
So lepas ni korang yang nak cantik dengan cepat,berhati hati memilih jenama kolegen,bukan sahaja kita pilih yang halal tetapi pilihlah yang halal , selamat , dan berkesan serta tidak akan memberi kesan NEGATIF untuk jangka masa yang panjang...

TESTIMONI PENGGUNA KOLEGEN 




testimoni kolegen






suhaila
FB:suhaila abdul
email:daniaazally@gmail.com
Tel:0108798077

Thursday, 18 September 2014

MENGEMAS RUMAH PALING CEPAT DAN MUDAH..

Assalamualaikum..
Hari ni nak kena tulis pasal tajuk kemas rumah..cabaran 30 hari blogging..baru nak berjinak jinak dengan blogging..time ni saya dah siap dah kemas rumah dah..sarapan pun dah siap..sekarang ada kat sekolah pulak..So hari ni saya nak share macamna saya mengemas rumah dengan cepat dan senang..

Saya ni ibu yang bekerja ,so time cuti sekolah dan cuti hujung minggulah nak kemas rumah dari hujung katil sampai hujung dapur...Setting masa dulu..nak kemas rumah mesti siap pukul berapa..baru senang nak urus ..banyak kerja lain lagi nak buat ..

So lepas je subuh..perkara pertama ...angkut semua kain baju kotor masukkan dalam mesin..sambil mesin tu dok basuh kain..masuk dapur..keluarkan ikan yang dah beku dalam peti sejuk..sebab target nak terus masak tengahari selepas masak sarapan..

Masak sarapan pagi..sambil sambil masak pastikan basuh pinggan mangkuk dalam singki..so selesai ja buat sarapan ,semua pinggan mangkuk dan meja dah siap kemas dah..hidang sarapan..

Projek mengemas pulak ,rumah saya ni bertingkat tingkat tingkat..so level paling bawah biasanya untuk tetamu dan memang kami tak guna sangat so kurangla nak kemas kat situ..jimat masa..sapu sikit mop kejap..ok..siap...

Kerja mengemop saya mudah saja dengan BASIC H..tak payah bilas banyak kali ..so jimatlah masa saya..Kat dapur pun sama..masukkan sikit BASIC H dan campur dengan air masukkan  dalam penyembur air, lepas je masak selesai..sembur dengan penyembur tu..sekejap saja minyak minyak yang melekat kat dapur bersih..berkilat cakap lu..tak yah nak sental lama lama..So selesai jer masak..dapur pun dah siap kemas..mata pun sedap jer pandang..

kalau pasal nak isi air pulak..menyambil lagi..sambil2 masak tu..isi la air dalam water pitcher..kejap jer air dah siap di tapis..dah boleh isi dalam botol air ..letak dalam peti sejuk..kan senang..Boleh buat kerja dalam masa yang singkat jer..Yang penting ..kita mesti cekap tangan tu..jangan dok sambil buat kerja melayan telefon sampai berjam jam..bila nak siap ...

Bab menggosok dah tak payah nak risau..sebab semua baju sekolah anak anak anak akan gosok sendiri.Baju ibu dengan ayah dia..yang susah nak gosok seperti sutera ,saya hantar dobi jer lah..sehelai RM 1 aje..yang penting satu almari saya penuh dengan baju yang semuanya dah siap gosok..so senang la hari hari nak pergi kerja..pilih mana yang berkenan dihati..kan senang..


Siap sudah mengemop 
                                         
Ok..dah selesai..boleh la saya berehat sebentar...bye..




su|shaklee Masjid Tanah|Kuala Sungai Baru|Sungai Udang|Pengkalan Balak|ALorgajah|Pos seluruh Malaysia.

BENARKAH SHAKLEE TAK SELAMAT?

Beuntunglah korang yang muda muda dah ada kesedaran tentang pentingnya mengamalkan pemakanan seimbang dan muda muda dah mula mengambil suplimen..macam saya,bila usia dah 30 an dan dah beranak 4 baru nak mula menjaga kesihatan dengan lebih serius..kalau dulu..tak da vitamin..ubat dari klinik jer..itu pun kalau dah sakit atau demam..ubat paling wajib ada kat rumah panadol..Dalam peti sejuk..melambak ubat..sampai tak termakan..buang jer.

Ada sorang kawan saya ni, dia pun cikgu..memang perasan yang dia suka sangat mengamalkan suplimen..kulit dia cantik jer walaupun dah berusia..Tapi kadang kadang rasa risau dan takut juga nak ambil vitamin atau suplimen..banyak cerita cerita dari media cetak dan elektronik tentang kesan pengambilan produk makanan dan produk kecantikan kulit yang meninggalkan kesan negatif  ,mula mula ok lepas tu..ko...

Tapi semenjak try mkan suplimen shaklee..saya rasa lebih yakin la pulak..mungkin jaminan pihak shaklee yang memberi keyakinan kepada saya untuk terus menggunakan produk ni..

Apa keistimewaan shaklee dibandingkan dengan produk lain?

Syarikat makanan tambahan asli no 1 di Amerika Syarikat dan merupakan syarikat warisan lebih dari 50 tahun

      SENTIASA SELAMAT
      # lebih 83000 ujin kuliti setiap tahun
      #menjalankan lebih 350 ujian ke atas bahan bahan botani yng baru
      # jaminan dan kesucian
      # 100% kepuasan dijamin

    SENTIASA BERKESAN
     #USD 300 juta dilaburkan dalam R & D 
     #100 kajian klinikal diterbitkan
     #55 paten
     # 54 pingat emas olimpik yang dimenangi oleh atlet yang menggunakan produk shaklee
     # Landmark study

    SENTIASA MESRA ALAM

     # tiada perasa tiruan
     # tiada pemanis tiruan
     # tiada ujian haiwan
     # tiada bahan kimia
     #pembungkusan adalah bebas bisphenol-A, phtalates dan dakwat toksik
      #pembungkusan menggunakan bahan dikitar semula


Kerana itu Shaklee menjamin tentang tiga perkara yang benar....
SENTIASA SELAMAT, SENTIASA BERKESAN, SENTIASA MESRA ALAM...

Bukti eksperimen shaklee adalah yang terbaik dalam semua ujian ...
pada masa yang sama , ia membuktikan bahawa, mengambil makanan tambahan yang salah adalah lebih buruk daripada tidak mengambil apa apa makanan tambahan!!!!!!!


multivitamin pertama didunia

Salah Satu daripada suplimen keluaran shaklee

Anda berhak untuk memilih....Pilihlah yang terbaik...

Suhaila...

0108798077

Wednesday, 17 September 2014

TEMPAT MAKAN PALING SEDAP DI PARIT BUNTAR

Korang suka tak makan char keteow?

Kalau suka, sama lah dengan saya..sedap ooo..Hari ni saya nak kongsi resepi...bukan resepi tapi makanan sedap..expecially kalau makan kat kedai kat kampung saya ni...Dah banyak juga la tempat makan yang ada char koteow ni tapi tekak kami sekeluarga memang tak masuk la..Ada jer yg tak kena..

along char kotew


Kat tempat ni memang agak perfect la..satu pinggan tak cukup..order yang special baru best..Selak selak udang baru nampak koteow..hehe..time dia menggoreng udang..api naik sampai cecah bumbung..tak caya? meh tengok
 sendiri..


charkoteow
Ya ampunnn..makan tak hengat

Apa yang istimewa sangat charkoteow ni? First...udangnya yang banyak..satu pinggan ada 6 ekor udang sebesar ibu jari orang dewasa la..lepas tu udang tu diorang goreng dulu..kulit udang yang rangup dan bau dan aromanya..fuhhh..tak sabar nak makan..

Lagi..kuahnya yang berlinang, kehitaman dan pekat..langsung tak ada rasa hanyir telur...tak yah letak daun kucai..letak tougeh segar aje..fuhh..sehingga menjilat jari dan sudu..Kalau makan kat sini..tak yah la ko nak pakai sudu dan garpu nak makan udangnya..tak sempat nak toleh kiri kanan..sedap punya pasal..udang yang banyak tu..kumpul dulu..makan last..pakai tangan la beb..apa barang nak pakai sudu garfu..kunyah kulit kulit udang sekali..rangup..pakai tangan lebih nikmat..

Harga?...char koteow biasa sepinggan baru RM 3.50..yang special..RM 4.50..murah kan...sebab tu la kat tempat ni..kedai belum buka dah ada orang tunggu nak makan..kalau boleh nak tolong susun kerusi meja sekali..kalau korang nak saja saja lepak makan kat gerai ni...lupakan ajalah...gerenti tak best..sebab ...orang yang ramai menunggu akan tunggu kat tepi ko sampai korang habis makan ..dia dah nak cop nak mik tempat....haha..

So korang kalau nak makan sambil bersantai..borak borak..pergi kat tempat lain ye..kat gerai ni hanya untuk orang makan..sudah makan blah..memang sentiasa tak cukup kerusi..always full..
Eh lupa pulak nak bagitau..Gerai kecik ni dekat pekan Parit Buntar..nama specifik tempatnya Kampung Kedah..200 m dari masjid kampung Kedah..Kira-kira 3 km dari Bandar Parit Buntar...

Sekali sekala nak ke Penang..singgahlah...sekali cuba mesti korang nak datang lagi...kalau kami balik kampung  sampai kampung petang kat parit buntar..mesti kami singgah dulu kat sini sebelum balik rumah abah...bungkus sekali untuk orang kampung....mesti order yang special..

Kolestrol tinggi tuuu..tak pa..balik kang telan phytocol

Eh..gerai ni tutup hari selasa..Hari lain dibuka mulai 6 petang sampai la habis charkoteow dia...Gerai ni tepi jalan utama...senang ja nak cari...

Jom..jom..p makan CHARKOTEOW ALONG...

along char kotew

Yang baju merah tu la taukeynye...

Korang ada masalah kolestrol dan darah tinggi ke? Apa kata layan video ni...ada jalan penyelesaiannya..

Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.

Monday, 15 September 2014

ALL ABOUT ME .....

Assalamualaikum..hai semua..salam perkenalan bagi teman teman baru..dan salam ukhwah salam cinta kasih sayang bagi yang dah pun mengenali saya..

Dilahirkan tanggal 21 Feb 1975..tahun depan masuk 4 series.....saya asal dari negeri Pulau Pinang tapi tempat lahir Parit Buntar.6 orang adik beradik..saya yang ke lima.Saya ada dua orang ibu..ibu kandung saya dah meninggal dan kini ibu tiri saya menggantikan tempat ibu kandung..syukur ada orang yang masih sudi mencurahkan kasih sayang buat abah dan kami adik beradik..

Saya dah dijodohkan dengan pilihan hati..Noor Azally Mohamad..orang Melaka..jumpa masa dok rajin bersilat kat UTM dulu..hehe..sekarang ni saya dah 80% dah tuned dengan adat ,budaya orang Melaka..almaklumlah dah duduk sini 18 tahun sudah...tempat lahir sendiri pun selalu sesat..kat Melaka kira ok la..
Chinta hati...

Anak? Hampir sedozen tapi kurang satu..hehe 5 ajer..Yang sulung dah 16 tahun, ke dua 13 tahun, ke tiga 11 tahun, ke empat 6 tahun dan yang bongsu 2 tahun setengah..Orang seusia saya ada anak kecik2 lagi..tapi anak saya dah 16 tahun..kalau jalan sama macam kakak kut..jangan mara..^^.. I kawin umur 21 tahun..bukan ai gatal ye..tapi dua2 gatai..ish ish..idok le gitu..dah jodoh namanya...syukur alhamdulillah..

Macam macam ragam..

Kerja sebagai cikgu..baru mengajar di 2 buah sekolah menengah kat Masjid Tanah Melaka..mengajar baru 18 tahun..sekarang ni anak murid saya dah ramai yang dah beranak pinak..ada yang dah mengajar sama-sama jadi cikgu..Mengajar subjek Fizik..dengan matematik..kat sekolah..mana-mana pergi mesti dapat  jadi guru disiplin..tak sangka badan kecik macam ni diorang sanggup suruh jadi guru disiplin..hahaha..tapi kalau diaorang nampak cikgu kecik ni, sapa duk lepak kat luar kelas mesti cabut lari masuk dalam..kalau nak cerita pasal kisah guru disiplin  ni memang banyak..buat kat entry barulah nanti..baru minggu lepas dapat surat layang dari student..dia ponteng sekolah sampai 4 hari..pastu hantar surat minta maaf,jangan pindahkan dia sekolah..dia sayang cikgu..ish..ish..ish..dah pun kena tangkap pasal menyorok kat masjid..eh tercerita pulak..
SPM 2013

Kerja part time..dah hampir dua tahun dah join Shaklee..Sekarang baru Sr Supervisor..Suka pulak join bisness ni..Macam best jer..masa senggang saya sekarang ni semuanya penuh terisi..nak tengok tv pun dah tak sempat..So buat masa sekarang ni..shaklee memang banyak beri pengalaman yang berbeza dari alam pendidikan..Dalam bidang pendidikan ,saya rasa satu kepuasan bila apa yang kita ajar anak murid kita faham..dalam shaklee..satu kepuasan tak terhingga apabila pelanggan bagitau yang dia semakin siha selepas makan vitamin shaklee...So saya happy dengan kerjaya saya sekarang..saya happy berkongsi ilmu dengan anak anak didik saya dan saya happy berkongsi kelebihan shaklee pada semua orang dan yang paling penting segala yang saya lakukan di dunia akan ini diterima oleh Allah dan semoga diberi ganjaran pahala..

So tu lah serba sedikit tentang diri saya..nak tau lebih ..jom la ...join jadi ahli group kami..awesome...

cauuuu..bye.............^  ^

Sunday, 14 September 2014

BENARKAH MIGRAIN MENYEBABKAN STROKE??????

Teringat saya pada kisah yang berlaku beberapa minggu lepas semasa peperiksaan Percubaan SPM..Peperiksaan berlangsung di dewan dan saya bersama 2 orang guru perempuan yang lain adalah guru yang mengawas peperiksaan tersebut.Hari tu exam paper sejarah kertas 3...Tiba-tiba saya di panggil oleh seorang pelajar yang memaklumkan bahawa kawan sebelahnya sudah menangis kerana menahan kesakitan, apabila ditanya, beliau memaklumkan yang dia mengalami migrain...
Situasi ni berlaku sudah saban tahun..Tiap kali exam je mesti ada yang stress dan memang akan ada pelajar yang jatuh pengsan, pening kepala, loya, dan migrain yang amat sangat.Kebanyakan kes pening keterlauan dan migrain ni adalah pelajar perempuan.Disini saya nak berkongsi sedikit tentang punca punca migrain
Hasil pembacaan saya dari blog DR Zubaidy Hj Ahmad 12- 15% (28 juta orang) dari penduduk dunia adalah pengidap migrain.Pengidap migrain akan mengalami sakit kepala di sebelah bahagian kepala, loya, muntah dan amat sensitif kepada cahaya dan bunyi bising

Migrain
Punca migrain
Menurut kajian, migrain boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Pada asasnya, apabila berlaku migrain saluran darah akan mengembang dan menguncup menyebabkan kita berasa sakit kepala yang berdenyut-denyut.
Faktor keturunan.Cuba tanya mak ke, saudara seibu ke, saudara sebapa ke..mungkin juga mereka pengidap magrain.
Perubahan mutasi pada genetik menyebabkan tubuh pesakit menghasilkan lebih banyak asid homocysteine sejenis asid amino
Genetik yang menyebabkan migrain juga akan menyebabkan pesakit mengalami stroke kerana telah dibuktikan bahawa asid homocysteine menyebabkan salur darah tersumbat dan pelbagai masalah saluran darah coronary
Bagimana mengenali penyakit Migrain?
  1. Anda mempunyi 5 kali atau lebih sakit kepala tanpa aura atau 2 kali sakit kepala dgn aura.
  2. Sakit kepala yg berlangsung 4-72 jam tanpa makan apa2 ubat.
  3. Rasa loya dan mahu muntah, pancaran cahaya dan bunyi menyebabkan sakit kepala bertambah teruk.
Bagaimana nak mengatasi masalah migrain?
Oleh kerana pesakit migrain menghasilkan asid homocysteine yang tinggi maka haruslah kita cari cara bagaimana nak merendahkan asid homocysteine tersebut.?
 Kajian telah menunjukkan bahawa vitamin B6, B12 dan asid folik  dapat mengurangkan asid homocysteine yang dihasilkan oleh pesakit migrain sebanyak hampir 40%.
Vitamin B2 pula diperlukan oleh tubuh untuk menjana tenaga.Jika tenaga yang dijana tidak mencukupi akibat "mitochondria" yang menjadi "powerhouse"  tidak mendapat vitamin itu , akan menyebabkan migrain.
Pesakit akan merasai kesan pengambilan vitamin B secara konsisten apabila kekerapan migrain yang di alami semakin berkurangan .
Selain dari itu pesakit dan juga kita yang tidak sakit ni pun haruslah mengamalkan gaya hidup sihat dengan mengamalkan makanan yang seimbang.Tak semua makanan yang kita makan mempunyai zat yang cukup untuk tubuh badan jadi ,bagi  menampung  zat makanan yang tidak mencukupi itu ambillah makanan tambahan.Penting juga....keluarkan peluh dengan senaman.
Seandainya sakit kepala yang anda alami semakin hari semakin kuat dan tidak mendapat kelegaan walaupun telah diberi ubat penahan sakit dengan dos yang sangat tinggi ,eloklah anda membuat pengesahan  dengan melakukan imbasan CT Scan dan MRI otak kerana tumor otak sekecil 1cm dapat dikesan melaluinya.
Bagi ibu bapa yang mempunyai masalah anak yang migrain, carilah jalan penyelesaian, usah dibiarkan anak anda menanggung kesakitan dan berlarutan sehingga menyebabkan ia menjadi semakin kronik.Ibu bapa yang sayangkan anaknya pasti akan mencari jalan untuk merawat.Perlu diingat pengambilan ubat penahan sakit (ponstan) hanyalah untuk sementara bukan untuk merawat.Kesan jangka panjang ubat penahan sakit akan menyebabkan masalah hati .Klik disini untuk kesan ubat penahan sakit
Jika anda biarkan masalah ini berlarutan mungkin satu hari nanti anda akan berbelanja puluhan ribu ringgit untuk mengubati ,dan mungkin juga ketika itu sudah telambat...

Berbalik kepada kisah anak murid saya tadi.Selepas disoal rupanya masalah migrain beliau sudah menjadi kebiasaan dan akan bertambah sakitnya apabila mengalami tekanan ,kurang tidur dan rehat dan tambahan pula dia tidak bersarapan pada pagi tersebut.Semoga pelajar yang akan menduduki SPM 2014 ini akan bersedia dan pastikan kesihatan anda dijaga..Kalau badan tak sihat..nak jawab exam pun terganggu...

Anda berhak memilih...
Saya pilih untuk sihat sepanjang hayat...


K....Bye....^^

KANDUNGAN VITAMIN B

Vitamin semulajadi


suhaila
0108798077
fb:suhaila abdul
pengedar sah :Masjid Tanah, Londang,Kuala  Sungai Baru,Melaka seluruh Malaysia